Novi materijal

Od otpada do predivnog namještaja: Na Milanskom tjednu mode po prvi put bit će predstavljen Durat Plus

Finska dizajnerica Linda Bergroth u talijanskoj prijestolnici predstavit će namještaj i obloge od reciklranih materijala koje ostavljaju bez daha.

Dizajnerski i arhitektonski studiji kao pokretači građevinske industrije imaju golemu ulogu u tzv. zelenoj tranziciji i trebali bi postati njezini predvodnici k obnovljivom modelu koji postoji u suživotu s prirodom umjesto da je samo eksploatira. Cirkularna ekonomija je nužnost i realna mogućnost ako promijenimo fokus i mnoge loše navike te prihvatimo nove koncepte i metode koje nam struka, istraživanja i priroda nude.

To je bila središnja misao i poanta finske arhitektice Linde Bergroth i kompanije Durat, koji na Milanskom tjednu dizajna predstavljaju inovativni materijal budućnosti Durat Plus.Predstavit će ga od 16. do 21. travnja na milanskoj Fieri, čija je jedna od velikih tema planiranje i uređenje prostora budućnosti.

image

Materijal je izdržljiv i lako se održava

PRESS

Održivost u arhitekturi i dizajnu nije trend, nego uvjet u arhitekturi i građevinarstvu, jer ublažavanju posljedice klimatskih promjena moraju pridonijeti svaki pojedinac i svaka industrija. A Durat Plus je, kažu, njegovi proizvođači upravo takav materijal koji dokazuje kako je ideja cirkularne ekonomije moguća i ostvariva, i to bez radikalnih rezova.

image

Finska kompanija već trideset godina inzistira na najvišim standardima održivosti

PRESS

Za njegovu izradu koristi se osamdeset posto "otpada", odnosno reciklirane industrijske plastike, a pritom se može u cijelosti ponovno reciklirati i upotrijebiti za nove proizvode. Iznimno je izdržljiv i koristi se kao podloga ili obloga za podove, radne plohe i namještaj, i to u javnim ustanovama i domaćinstvima. Zahvalan je i zbog jednostavnog održavanja i čišćenja, a dolazi u paleti od čak tristo boja i nijansi. Kako je riječ o vodoodbojnom materijalu može se koristiti u opremanju kupaonica i kuhinja, a proizvodi ga finska tvrtka poznata po najvišim etičkim standardima održivog dizajna.

image

Kupcima je na raspolaganju više od tristo boja i nijansi

PRESS

Na Tjedan dizajna Linda Bergroth predstavit će i klupe koje je postavila u park vile Bagatti Valsecchi iz 19. stoljeća i na taj način pokazala da se inovativni materijali mogu savršeno uklopiti u zadani povijesni okvir.

image

Vodoodbojan je i može se koristiti za opremanje kupaonica i kuhinja

PRESS
Linker
23. travanj 2024 15:08