NADAHNUT ŠRI LANKOM

Ribafish nam je otkrio svoj omiljeni recept za pizzu: ‘Ljutka radim dobre volje‘

Novinar i putopisni bloger Domagoj Jakopović Ribafish otkriva tajnu svoje ‘uradi sam‘ pizze, na koju ga je nadahnulo nedavno putovanje u Šri Lanku, zemlju intenzivnih okusa.

"Recept za sve što kuham uglavnom ovisi o tome što imam taj tren u hladnjaku. Tako je nastala i pizza Ljutko, koju sam osmislio kad su me pozvali da sudjelujem na Zagreb pizza festivalu", govori Domagoj Jakopović Ribafish. Novinar, bloger te veliki ljubitelj talijanske kuhinje svog je Ljutka predstavio na jednom od štandova zagrebačke "Male Italije", kako zovu Strossmayerov trg tijekom festivala na kojem sudjeluje probrana ekipa domaćih i stranih pizza-majstora.

image
NERA ŠIMIĆ/ CROPIX
image
NERA ŠIMIĆ/ CROPIX

"Srećom, nisam trebao pripremati tijesto, to je umjesto mene napravila moja djevojka Kasandra. Nakon što ga je zamijesila, pustili smo ga jedan dan da odleži. Inače, za pizzu Ljutko, koju sam nazvao tako zbog ljutih papričica, potrebna je što kvalitetnija rajčica, po mogućnosti domaća, dimljeni sir i tanko narezan špek. Ako nemate dimljeni, trebao bi biti neki malo masniji sir, a nota dima dobit će se sa špekom. Na svaku krišku pizze stavljam i po jednu ljuto-kiselu papričicu, odnosno jalapenose, no s njima treba oprezno: nije cilj da bude samo ljuta i da se izgubi okus ostalih namirnica. Također, tijesto ne smije biti previše debelo, a ni pretanko da se u pečenju ne presuši. Kad je riječ o pripravi pizze, težim jednostavnosti pa nikad ne stavljam više od tri, četiri namirnice, a jedna od njih su i kalamata masline. Kod kuće imam pravu plinsku peć za pizzu i doista uživam kad iz nje vadim to jednostavno, a famozno jelo", govori Ribafish, koji je proputovao svijet i na putovanjima upoznao razne gastronomske kulture. Otkad je u vezi s food-blogericom Kasandrom Draganić, putuje u paru - jer trenutak isprobavanja novih jela i stjecanja novih gastronomskih iskustava udvoje je ljepši, zanimljiviji, potpuniji...

image
NERA ŠIMIĆ/ CROPIX

"Kasandra i ja nedavno smo bili u Šri Lanki, gdje smo uživali u ljutim okusima i naučili pripravljati lignje s curryjem. Inače, moja Kasandra je ubojita kuharica, a ponekad organiziramo večeri pizze kod nas doma: pozovemo prijatelje uz napomenu da svatko donese neku namirnicu. Pa se onda to kombinira i slaže na tijesto, a te "uradi sam" pizze su mi najdraže. Važno mi je samo da se ne miješaju slatko i slano, ne podnosim pizzu s ananasom", govori Ribafish, veliki poklonik mediteranske kuhinje na kojoj je odrastao. "Moji pokojni djed i baka su s Korčule pa sam ljeta uvijek provodio kod njih. Sjećam se mirisa tek ulovljene ribe, ispečene na finom maslinovom ulju s češnjakom. Obožavam sve što dolazi iz mora i pored mora i vjerojatno stoga radim vrhunski rižoto s plodovima mora", otkriva Ribafish.

image
NERA ŠIMIĆ/ CROPIX

PIZZA LJUTKO

SASTOJCI ZA TIJESTO

300 g pšeničnog brašna ili 150 g oštrog + 150 g glatkog brašna, 2 prstohvata soli, 180 ml mlake vode, 6 g suhog ili 15 g svježeg kvasca, 1 žlica šećera, malo toplog mlijeka.

NADJEV

150 ml umaka od rajčice, po mogućnosti domaće, 150 g tanko rezanog špeka, 250 g dimljenog ili masnog sira, 7 - 8 maslina, maslinovo ulje, nekoliko ljutih papričica (po izboru)

PRIPRAVA

Uzeti polovinu vode koju ste pripremili i pomiješati sa žlicom brašna, kvascem i u to dodati dvije žličice šećera. Dobro promiješati, tako da se brašno ne zgruda! Dodati ostatak brašna i ulje, te umijesiti - što ga dulje mijesite, tijesto će biti podatnije. Gotovo je kad se počne odvajati od posude, no mijesite ga još koju minutu. Potom ostaviti cijeli dan na sobnoj temperaturi, razvaljati i oblikovati u krug - na to stavljate rajčicu, sir, špek, čili papričice i masline. Važno je špek i sir narezati na tanke kriške. Pizzu pecite u pećnici zagrijanoj na 250°C, na najniže postavljenoj rešetki i to između 8 i 10 minuta. Ako ste stavili puno različitih nadjeva i ako vam je pećnica slabija, onda pecite 12 minuta.

Linker
13. travanj 2024 18:41