Pizza Mortadella

 SANDRO SKLEPIĆ
Talijanska delicija

U slast! Imamo četiri recepta ponajboljih pizza majstora kojima je teško odoljeti

Bili smo na Festivalu pizze u Zagrebu i isprobali čak 35 vrsta mnogima omiljenog jela, a neke od njih možete isprobati i napraviti sami kod kuće i njima počastiti ukućane i prijatelje.

Bili smo na Festivalu pizze u Zagrebu i isprobali čak 35 vrsta mnogima omiljenog jela, a neke od njih možete isprobati i napraviti sami kod kuće i njima počastiti ukućane i prijatelje.

Treći po redu Festival pizze u Zagrebu okupio je neke od ponajboljih majstora pripreme tog obožavanog talijanskog jela, a neki od sudionika otkrili su nam recepte svojih specijaliteta. Na festival je iz Zagorja, točnije iz Konjščine stigla ekipa Zagylanda koja se može pohvaliti pizzom pripremljenoj na vrhunskoj razini, od tijesta do pečenja i nadjeva, a svakako najviše pozornosti privlači pizza Horse City s pikantnim konjskim kobasicama i ždrebećim pršutom mariniranim u pistaciji i kaparima.

PIZZA HORSE CITY

image

Pizza Horse City

LUCIJA OČKO CROPIX

Sastojci:

  • San Marzano D.O.P
  • Fior di Latte Mozzarella
  • Konjska salama
  • Pikantna konjska salama
  • Ždrebeči pršut mariniran u pistacijama i kaparima
  • Jalapeno papričice
  • Pepperdrops crvene papričice u octu
  • Origano
  • Bosiljak
  • Kalamata maslina
  • brašno od što kvalitetnije pšenice
image

Pizza Horse City

LUCIJA OČKO CROPIX

Priprema:

Pet kilograma brašna promiješamo s 3,2 litre hladne vode (hidratacija 64%), a ako želimo veću hidrataciju povećavamo količinu vode. Nakon zamjesa ostavimo kompaktnu smjesu da stoji 45 minuta u mješalici prekriveno plastičnom folijom. Nakon 45 minuta dodajemo 5 grama razmućenog kvasca u pola decilitra vode i nastavljamo miješanje. Kada se upije dodajemo 150 grama soli i miješamo desetak minita. Nakon toga vadimo tijesto u fermentacijsku posudu i ostavimo ju poklopljenu na dva sata. Nakon dva sata zategnemo masu tijesta u jednu veliku loptu i potom ga režemo na komade od 300 grama i formiramo bulu. Slažemo ga u kutiju koja mora biti poklopljena i nakon završetka procesa ostavljamo tijesto dva sata na sobnoj temperaturi, a potom ga pospremamo u frižider. Nakon 48 sati tijesto je spremno za upotrebu. Pečemo ga na 450 stupnjeva 90 sekundi, za što nam je potrebna peć koja postiže takve temperature. Uz preporučeni pelat san marzano i mozzarellu dodatne okuse dodajemo po želji.

PIZZA RE I PIZZA MORTADELLA

Recept za pizzu kuće pizzu Re otkrili su nam iz istomene pizzerije, a koja je pravi hit kod njihovih gostiju, baš kao i pizza Mortadella.

image

Hrvoje Cvetko iz Pizze Re

SANDRO SKLEPIĆ

Sastojci za tijesto

  • 1 kg Molino Piantoni Brasna
  • 650 g vode
  • 30 g soli
  • 0,5 g svježeg kvasca

Priprema:

U miješalicu dodajte brašno i nakon toga vodu, a nakon što se sve zajedno sjedini pokrijte tijesto folijom i ostavite ga da miruje 40 minuta. Nakon isteka vremena tijesto ponovno ubacujemo u miješalicu i dodajemo svježi kvasac. Pazite da se dobro umijesi. Isti postupak ponovite sa soli ponovimo sa soli. Nakon što ste završili s miješanjem, pustite tijesto da se odmori 10 minuta i zatim ga stavimo u fermentacijsku kutiju 2,5 sata na sobnoj temperaturi.

Nakon isteka vremena izvadite tijesto na stol i premijesite ga. Pustite tijesto neka odstoji 10 minuta i krenite s vaganjem i buliranjem tijesta. Neka vam svaka bula (tijesto) ima 270 grama. Posložite ih u kutije i ostavite 5 sati na sobnoj temperaturi, te kasnije premijestite tijesto na temperaturu od 4 stupnjeva na minimalno 48 sati.

Sastojci za nadjev Pizze Re:

  • 100g San Marzzano rajčice
  • 100g Mozzarelle Fior di Latte
  • Rikula
  • Pršut
  • Cherry rajčice
  • Grana padano
  • Maslinovo ulje
  • Bosiljak
  • Crne masline
  • Aceto crema

Na tijesto stavite San Marzano rajčicu, potom Mozzarellu Fior di Latte i stavite u pećnicu na minimalno 450 stupnjeva i pecite oko 60-ak sekundi. Izvadite i stavite rikulu, pršut, cherry rajčice, posipajte grana padano i malo maslinovog ulja. Stavite bosiljak, par crnih maslina i "prošarajte“ pizzu s Aceta kremom i voila!

image

Pizza Mortadella

SANDRO SKLEPIĆ

Sastojci za nadjev Pizze Mortadella

  • pesto genovese
  • mozzarella Fior di Latte
  • mortadela
  • mljeveni
  • pistacio
  • bosiljak
  • masline
  • aceto krema

PIZZA FRITTA

Kao nešto drugačija od ostalih istaknula se i pizza fritta, pržena u dubokom ulju koja se, umjesto da se peče u pećnici, tako prži što na kraju rezultira drugačijim okusom i nutritivnim profilom. Popularna je to talijanska ulična hrana koja potječe iz Napulja. Tijesto (slično tradicionalnom tijestu za pizzu, ali ostavljeno da duže raste, što rezultira lakšom i pahuljastijom teksturom) razvalja se u male krugove ili pravokutnike i puni klasičnim sastojcima za pizzu. Rubovi tijesta se zatim preklapaju kako bi se nadjev zatvorio, a pizza se umače u duboko ulje tako da se primi za krajeve, tj "uši". Pržimo dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Nakon prženja, pizza fritta se konzumira vruća s masnog papira, a kako bi se brže ohladila i bila spremna za jelo - gornji rub se otrgne kako bi para izašla van.

image

Pizza Fritta

SANDRO SKLEPIĆ

Sastojci za tijesto:

  • 500 g (4 šalice) glatkog brašna
  • 300 ml (1 1/4 šalice) tople vode
  • 7 g (1 paketić) suhog kvasca
  • 1 čajna žličica šećera
  • 2 čajne žličice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja

Punjenje:

  • Umak od rajčice
  • Mozzarella
  • Ricotta
  • Šunka
  • Svježi listovi bosiljka
  • Sol, papar i origano po ukusu

Priprema:

Korak 1:

U maloj zdjeli pomiješajte toplu vodu, šećer i kvasac. Lagano promiješajte i ostavite da stoji oko 5-10 minuta dok ne postane pjenasto. U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte brašno i sol. Napravite udubljenje u sredini i dodajte smjesu kvasca i maslinovo ulje. Miješajte dok se tijesto ne počne sjedinjavati. Premjestite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Stavite tijesto u lagano nauljenu zdjelu, pokrijte vlažnom krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu da raste oko 1-2 sata, ili dok se ne udvostruči.

image

Pizza Fritta

LUCIJA OČKO CROPIX

Korak 2: Pripremite nadjev/preljev

Pripremite jednostavan umak od rajčice tako da pirjate pasirane rajčice s češnjakom, maslinovim uljem, soli, paprom i prstohvatom šećera. Naribajte mozzarellu i pomiješajte s ricottom. Pripremite i narežite šunku.

Korak 3: Oblikujte i pržite tijesto

Izbijte zrak iz tijesta i podijelite ga na manje dijelove (veličine teniske loptice). Na lagano pobrašnjenoj površini, spljoštite svaki dio u mali krug ili ovalni oblik. Na jednu polovicu tijesta stavite prvo sir, zatim šunku, pa na kraju umak od rajčice i svježi bosiljak. Preklopite tijesto poput calzone i jako dobro zatvorite kako nadjev ne bi iscurio prilikom prženja. U dubokoj tavi ili loncu zagrijte dovoljnu količinu maslinovog ulja (oko 2,5 cm dubine) na srednje visokoj vatri dok ne postigne oko 175°C. Pažljivo stavite pizzu u vruće ulje držeći je za njene krajeve, tzv "uši". Pržite oko 2-3 minute sa svake strane, ili dok ne postane zlatno smeđe i hrskavo. Izvadite prženo tijesto šupljikavom žlicom i stavite ga na tanjur obložen papirnatim ručnicima da upije višak ulja.

image

Pizza Fritta

LUCIJA OČKO CROPIX
image

Pizza Fritta

LUCIJA OČKO CROPIX
Linker
22. lipanj 2024 17:07