NA ZELENOJ STRANI

Domaća radijska voditeljica promijenila prehranu: ‘Osjećam se bolje, imam puno više energije‘

Radijska voditeljica Edina Pršić Babić strastvena je kuharica koja odnedavno priprema uglavnom vegetarijanska jela, a najbolje recepte i gastro trikove otkrila je na putovanjima - i na društvenim mrežama.

Radijska voditeljica, glumica i magistrica komunikologije - to su ukratko profesionalne odrednice Edine Pršić Babić, Zagrepčanke koja je uz sve te vještine i znanja i odlična kuharica. U posljednje vrijeme najviše je zanima vegetarijanska prehrana, koja prevladava u njezinu jelovniku i jelovniku njezina supruga, nogometnog trenera Stjepana Babića, jer oboje žele zdravije živjeti.

image

Edina Pršić Babić

MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX

"Moji su roditelji isprva bili skeptični, mislili su da sam ušla u neku sektu, ali su se sada priviknuli, shvatili su naše razloge. Uostalom, vide i da nismo isključivi, pa im je zbog toga to bilo lakše prihvatiti. Muž i ja, naime, jedemo i ribu i morske plodove, jaja, sireve i mliječne prerađevine. I oboje se bolje osjećamo i imamo više energije otkako smo promijenili način prehrane", priča voditeljica jutarnjeg programa na radiju Laganini, na kojem odnedavno vodi i emisiju o zdravom životu.

Prelazak joj je bio lakši i stoga što joj meso nikad nije bilo glavni dio prehrane. Recepte pak pronalazi posvuda, najviše na društvenim mrežama, a išla je i na razne kulinarske i vegetarijanske radionice i tečajeve...

"Na TikToku sam, na primjer, pronašla recept za mješavinu za pirjanje koju pripremim unaprijed, držim u hladnjaku i koristim po potrebi za gotovo sva slana jela. Osnovni su sastojci đumbir, češnjak, maslinovo ili sezamovo ulje i himalajska sol", kaže voditeljica, kojoj zbog jutarnje emisije dan počinje već u pet sati, pa joj je bitno dobro organizirati ostale dnevne obaveze.

Od namirnica često koristi slanutak, leću, mrkvu, tofu, začine poput kurkume, a na putovanju u Turskoj nedavno je kupila i mješavinu koja je malo ljuća, ali jelima daje odličan okus.

"Volim eksperimentirati s okusima, a ova prehrana omogućuje mi da isprobavam nešto novo i drukčije. Ne usudim se jedino pripremati slastice jer za njih treba biti precizan i strogo se držati postupka, a ja u receptima uvijek nešto mijenjam i dodajem. No, ionako nisam luda za slatkim pa mi to ne pada teško", zaključuje voditeljica, koja je s čitateljima Glorije podijelila recept za gustu juhu od leće.

image
MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX

Merčimerk čorba (turska juha od leće)

Sastojci

žličica maslinova ulja, 1 glavica luka, 1 mrkva, 1 režanj češnjaka, 1 čaša crvene leće, 1 konzerva pelata, pola čaše limunova soka, sol, papar

Priprema

Leću dobro oprati, a sve ostale sastojke sitno narezati. Na zagrijano maslinovo ulje staviti luk te nakon nekoliko minuta dodati mrkvu i nasjeckani češnjak. Pirjati četiri do pet minuta, dodati dobro opranu leću i pustiti da se sjedini s povrćem. Doliti vodu da prekrije sastojke - otprilike tri čaše vode na jednu čašu leće. Kuhati 10 do 15 minuta na laganoj vatri. Kad leća omekša, dodati pelate te sve dobro usitniti štapnim mikserom. Ako je juha pregusta, doliti pola čaše vode. Juhu vratiti na štednjak tri do četiri minute da još jednom prokuha te dodati sol i papar po ukusu.

Linker
22. travanj 2024 13:26