Ako ste u potrazi za novim slatkim receptom, predlažemo vam da probate britanski desert koji obožava i princeza od Walesa.
Tijekom nedavnog posjeta kampusu fakulteta Duchy College Stoke Climslan, princ William priznao je, otišavši u pekarnicu Sam‘s Bakery, da je slab na apsolutno sve s čokoladom pa ga je tamošnji chef iznenadio s tradicionalnom čokoladnom tortom koja je bila omiljena i kraljici Elizabeti II. te poslužena i na vjenčanju princa Williama i princeze Catherine 2011. godine.
Naravno da je princ od Walesa bio oduševljen slatkim iznenađenjem jer, kako je sam priznao, ne može odoljeti desertima i slatkom općenito, a posebno ne čokoladnim slasticama.
Iako mu se Kate na ovom zadatku nije pridružila, sve je zanimalo kojem desertu princeza od Walesa ne može odoljeti - njezin odabir također je vrlo tradicionalan. Naime, Kate najviše voli sticky toffee pudding, vrlo popularan desert u Ujedinjenom Kraljevstvu. Radi se o kombinaciji tijesta s datuljama i puno karamele, a poslužuje se se uz sladoled ili slatko vrhnje. Ako ste u potrazi za novim slatkim receptom, isprobajte ovaj - osobito ako obožavate karamelu.
Sticky Toffee Pudding
Sastojci za biskvit
- 225 g datulja, bez koštica, sitno nasjeckanih
- 175 ml kipuće vode
- 1 žličica sode bikarbone
- 85 g omekšalog maslaca
- 140 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 200 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
Za toffee umak
- 200 g smeđeg šećera
- 100 g maslaca
- 250 ml vrhnja za kuhanje (min. 20% masti)
- Prstohvat soli
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite kalup za pečenje (najbolje dimenzija oko 20x20 cm) i obložite ga papirom za pečenje. U posudu stavite datulje i prelijte ih kipućom vodom. Dodajte sodu bikarbonu i ostavite da se smjesa ohladi na sobnu temperaturu pa ih promiješajte i malo zgnječite. U drugoj posudi izmiksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog.
Umiješajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Na kraju dodajte smjesu s datuljama i sve lagano promiješajte. Smjesu prelijte u pripremljeni kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30-35 minuta, dok ne postane zlatno smeđa i čačkalica izvučena iz sredine izađe čista.
Priprema toffee umaka
U loncu otopite maslac i šećer na srednjoj vatri, neprestano miješajući dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte vrhnje za kuhanje i sol, pa kuhajte još 5-10 minuta dok se umak ne zgusne i dobije zlatno-smeđu boju.
Kada je biskvit pečen, ostavite ga da se malo ohladi, a zatim ga izbodite vilicom. Prelijte ga toplim toffee umakom i ostavite da se upije nekoliko minuta. Poslužite uz dodatak preostalog toffee umaka i kuglicu sladoleda vanilije ili malo šlaga.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....