Bundeva je zvijezda jeseni, a osim u slanim jelima možete ju isprobati i u slatkim varijantama. Donosimo prijedlog uz koji sigurno nećete pogriješiti!
Jesen je doba godine koju volimo zbog sezonskih namirnica, a jedna od njih je i bundeva. Može se koristiti u raznim jelima, a neka od najučestalijih su juha od bundeve, rižoto s bundevom ili pak pečena bundeva začinjena maslinovim uljem, soli, paprom i začinima poput ružmarina ili češnjaka. No, ni ljubitelji slatkog neće ostati razočarani.
Od bundeve se mogu spremati i deserti, a nama je za oko zapeo Crème brûlée s bundevom. Kombinacija bogate, kremaste teksture i karameliziranog šećera čini ovaj desert savršenim za hladnije dane. Ova verzija klasika donosi toplinu i okus bundeve koji će oduševiti sve ljubitelje jesenskih delicija. Idealno za posebne prilike, a možete ga pripremiti i kod kuće. Znamo i kako!
Recept za Crème brûlée s bundevom
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 40-45 minuta
Porcije: 4
Sastojci:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 120 g pirea od bundeve (pečena bundeva, usitnjena)
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ žličice cimeta
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- Prstohvat soli
- 4 žlice smeđeg šećera (za karamelizaciju)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 150°C.
- U lončiću zagrijte slatko vrhnje na srednje jakoj vatri, pazeći da ne zavrije. Kad se zagrije, maknite s vatre.
- U zasebnoj zdjeli izmiksajte žumanjke i šećer dok ne dobijete svijetlu i kremastu smjesu.
- Dodajte pire od bundeve, vaniliju, cimet, muškatni oraščić i prstohvat soli. Sve dobro sjedinite.
- Polako dodajte toplo slatko vrhnje u smjesu s jajima, stalno miješajući kako biste spriječili grudice.
- Dobivenu smjesu procijedite kroz fino sito kako biste uklonili eventualne grudice i dobili glatku teksturu.Smjesu ravnomjerno ulijte u male keramičke posudice (ramekine).
- Stavite posudice u dublji pleh, a zatim u pleh ulijte vruću vodu do polovice visine posudica kako biste stvorili vodenu kupelj.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40-45 minuta, dok se smjesa ne stegne, ali sredina i dalje bude malo mekana na dodir.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na najmanje 2 sata (ili preko noći).
- Prije posluživanja, po površini svakog crème brûléea ravnomjerno rasporedite žlicu smeđeg šećera i karamelizirajte plamenikom dok ne dobijete hrskavu, zlatnu koricu.
- Poslužite odmah i uživajte u savršenoj kombinaciji hrskavog šećera i kremaste bundeve!
Savjet: Ako nemate plamenik za karamelizaciju, možete staviti posudice ispod vrućeg grilla na nekoliko minuta, ali pazite da ne pregorite šećer.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....