Lionel Messi lifts the trophy after Argentina win the World Cup

 KIERAN MCMANUS/SHUTTERSTOCK KIERAN MCMANUS/SHUTTERSTOCK
Euro 2024.

Ako vam utakmice nisu dovoljne imamo 5 dokumentaraca o najvećim nogometnim zvijezdama

Koje su odlike najboljih trenera i kapetana, koliko se nogomet promijenio od 70-ih do danas, te koliki su trag legende ovog sporta ostavile na povijest svoje zemlje i svijeta, pogledajte u našoj preporuci nogometnih dokumentarnih filmova.

Koje su odlike najboljih trenera i kapetana, koliko se nogomet promijenio od 70-ih do danas, te koliki su trag legende ovog sporta ostavile na povijest svoje zemlje i svijeta, pogledajte u našoj preporuci nogometnih dokumentarnih filmova.

Dolaskom nogometnog ludila, koje je zavladalo s Europskim nogometnim prvenstvom, istražili smo koji su najbolji dokumentarci uz koje ćete s još većom euforijom uroniti u Euro 2024. Od davnih i slavnih dana Maradone, pa sve do legendarnog trenera Manchester Cityja, Pepa Guardiola, ovaj će vam popis napraviti savršen uvod u nadolazeće nogometne dane.

Kapetani

Netflix je 2022. predstavio serijal “Kapetani”, a domaći nogometni fanovi jedva su ga dočekali, znajući da će jednu od vodećih uloga imati i naš kapetan. Dokumentarni film iza kulisa prati šest kapetana dok vode svoje zemlje kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru, među kojima i vođu “vatrenih” Luku Modrića. Uz Modrića, serija koja istražuje liderske osobine svakog pojedinca, ali i različite uloge kapetana, uključuje Pierre-Emericka Aubameyanga (Gabon), Briana Kaltaka (Vanuatu), Andrea Blakea (Jamajka), Hassana Maatouka (Libanon) i Thiaga Silvu (Brazil). U serijalu su, između ostalog prikazane nikad objavljene snimke iz Lukina djetinjstva i detalji iz njegovog privatnog života. Također, gledatelji iz prve ruke mogu vidjeti i kakva je bila atmosfera u reprezentaciji za vrijeme "lova" na trofej Svjetskog prvenstva u Kataru.

Diego Maradona

Redatelj Asif Kapadia u dokumentarcu iz 2019. prikazuje život legendarnog nogometaša u razdoblju od 1984. godine, kada je Maradona prešao iz Barcelone u Napoli, pa do 1991., kada je želio i morao napustiti Napulj. Film traje 125 minuta i u potpunosti se sastoji od snimaka iz tog vremena. U pozadini se, pak, čuju glasovi naratora, od samog Maradone, preko njegove bivše žene, ali i ljubavnice, pa sve do novinara koji su ga pratili u to vrijeme. Film je fascinantan prikaz vremena kada je nogomet bio sasvim drugačiji od onog koji danas pratimo. Naime, prikazano je kako su u ono vrijeme čak i najbolji poput Maradone konzumirali zabranjene opijate, kako su navijači mogli utrčavati na teren i slaviti pobjede, te kako je jedan vrhunski nogometaš uz deset osrednjih mogao klubu kao što je Napoli donijeti dva puta prvenstvo Italije i osvojiti Kup UEFA. Zanimljivo je spomenuti da je Maradona pristao sudjelovati u filmu, jer je Kapadia prije toga snimio dokumentarac "Senna“ o Maradoninom omiljenom vozaču Formule 1. Film možete pogledati na platformi Apple TV.

Sve ili ništa; Manchester City

Dokumentarni serijal "Sve ili ništa" Amazon Primea, postao je veliki fenomen u posljednjih nekoliko godina. Na ovom kanalu, koji duboko uranja u elitni sport i nudi ekskluzivne snimke iza kulisa, te onoga što se događa u svlačionici, na terenu za vrijeme treninga i u domovima zvijezda, prikazani su brojni sportski klubovi, međutim, ovo dokumentarno izdanje iz 2018. nedvojbeno je najbolje. Dokumentarac se usredotočuje na engleskog prvoligaša Manchester City u njegovoj rekordnoj sezoni "Centurions". Naime, Manchester City u istoj je pobijedio rivale kao što su Manchester United, Liverpool i Tottenham Hotspur i došao do naslova prvaka. Film tako naglašava razinu vještine, predanosti i inovacije koja je potrebna kako bi jedna momčad postala najveća ikad u britanskom nogometu. Jedna od najzanimljivijih stvari u ovom dokumentarcu je fokus na Pepa Guardiolu, jednog od najlegendarnijih trenera moderne ere, čovjeka čiji intenzitet i inteligencija blistaju u svakom trenutku. Kada je u pitanju razumijevanje onoga što pokreće najbolje sportaše, ovo je dokumentarni serijal koji će vam pružiti fascinantan uvid u kontekst nogometa i kako se prema njemu odnose najbolji od najboljih.

MESSI

Messijev posljednji dokumentarac nudi obožavateljima pogled iza kulisa na njegovo krunsko postignuće - pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. "Sve je u tome što bi navijač želio, ući u unutrašnjost i moći osjetiti kroz što je Messi prolazio, kakav je bio osjećaj kad su izgubili, premišljanja i krize koje je imao o svojoj karijeri - cijeli spektar emocija, ” rekao je Appleov viši potpredsjednik Eddy Cue. Messi i Apple TV postigli su dogovor da dokumentiraju argentinsko Svjetsko prvenstvo tri mjeseca prije turnira. "Ludi ljudi ponekad rade nevjerojatne stvari.”, komentirao je Cue, koji je iskreno podijelio slična razmišljanja i osjećaje koje su proživjeli i mnogi argentinski navijači nakon što su izgubili od Saudijske Arabije u svojoj prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu, dok se snimao dokumentarac. “Mislio sam da je taj dokumentarac stvarno super ideja. A onda su u prvoj utakmici izgubili od Saudijske Arabije. Rekao sam: ‘O moj Bože, kakav idiot. I onda se sve pretvori u jedan od najvećih sportskih događaja ikada,” rekao je Cue. Također, legendarni Messi u ovom je dokumentarcu najavio svoj odlazak. "U lipnju ću imati 36 godina, a zbog godina i vremena ovo će biti moje posljednje Svjetsko prvenstvo", rekao je nogometaš. Ako je nešto bilo vrijedno zabilježiti i staviti u četiri izvrsne epizode, to je zasigurno ova sportska priča.

The Phenomenon: Ronaldo

Iako je Portugalac Cristiano Ronaldo nedavno dominirao naslovnicama zbog odbijanja Manchester Uniteda kao i preseljenja u Saudijsku Arabiju, ovaj se dokumentarac fokusira na njegovog mnogo manje kontroverznog imenjaka, "izvornog" Ronalda, koji je poznat kao brazilski internacionalac Ronaldo Luis Nazario de Lima. Legendarni napadač imao je fenomenalan učinak na vrhuncu igre, pomogao je Brazil odvesti do trofeja Svjetskog kupa 2002., te postigao nevjerojatne golove u klubovima kao što su Real Madrid, Barcelona i Inter Milano. Njegovu 18-godišnju karijeru pomalo je narušila ozljeda, ali njegov status ikone jednog od najvećih napadača u sportu ne može poreći nitko. Priča o iskupljenju koja bilježi uspone i padove jedne dramatične karijere južnoameričkih vještina, ovaj dokumentarac čini apsolutno fascinantnim. Film je dostupan na platformi Apple TV.

Linker
29. lipanj 2024 15:57