Stop mrljama

Najbolji sastojci za posvjetljivanje prema izboru dermatologa

Primjetna poboljšanja tena i smanjenja tamnih mrlja obično nastaju nakon četiri do dvanaest tjedana redovite upotrebe. No, za poboljšanja je nekada potrebno i dulje vrijeme, pa valja biti strpljiv.

Tko ne bi želio imati kožu bez pigmentacijskih mrlja, ožiljaka od akni i crvenila, koja ne djeluje beživotno nego vitalno i blistavo? Siv i beživotan izgled kože rezultat je više čimbenika, uključujući nedovoljnu eksfolijaciju, dehidraciju i oštećenja UV zračenjem, a prvi korak u „popravljanju” stanja kozmetički su sastojci koji posvjetljuju, zaštita od sunca i pijenje dovoljnih količina vode. Slijede potom hidratacija proizvodima koji sadrže hijaluronsku kiselinu ili ceramide, a daljnji koraci mogu biti mikrodermoabrazija ili blaži kemijski piling.

Prije nego što krenemo u kupnju proizvoda sa sastojcima za posvjetljivanje trebamo znati da njihov izbor dobrim dijelom ovisi o tonu naše kože. Neki odgovaraju svima, dok su drugi prikladniji za svjetlije ili tamnije tonove, piše New Beauty. Pored toga, kada ih koristimo trebamo se neizostavno štititi od sunca, kažu dermatolozi. Nanošenje kreme sa SPF-om trebala bi nam i inače biti svakodnevna navika, a uz korištenje proizvoda za posvjetljivanje postaje obavezna, kako bismo sačuvali kožu od daljnjih oštećenja i pomogli dulje održati učinak proizvoda.

image

Vitamin C i niacinamid odgovaraju svim tonovima kože

UNSPLASH

Taj se učinak može razlikovati od osobe do osobe. Primjetna poboljšanja tena i smanjenja hiperpigmentacijskih mrlja, pokazalo se, obično nastaju nakon četiri do dvanaest tjedana redovite upotrebe, no mogu nastati i prije, pa i poslije tog vremenskog okvira, stoga dermatolozi pozivaju na strpljivost.

Kao i svi sastojci koji se nanose na kožu, i oni za posvjetljivanje mogu izazvati lokalne iritacije. Kod osoba s tamnijom kožom može doći do privremene hipopigmentacije, odnosno koža postaje svjetlija od svog normalnog tona, no ta se nuspojava povlači nakon što upotreba sastojka prestane.

Najbolji sastojci za svaki ton

Vitamin C i niacinamid popularni su sastojci za njegu kože, a oba su namijenjena i posvjetljivanju, u čemu su univerzalni, tj. odgovaraju svim tonovima kože, kažu dermatolozi. Vitamin C najpoznatiji je kao antioksidans koji uspješno neutralizira slobodne radikale, štetne spojeve koji nastaju kod izlaganja UV zrakama. Uz to, djeluje protuupalno i sudjeluje u proizvodnji kolagena, pa pridonosi ublažavanju finih linija i bora. Kožu može posvijetliti zahvaljujući tome što potiskuje djelovanje enzima tirozinaze čime se smanjuje sinteza melanina, odnosno proizvodnja pigmenta koji koži daje boju.

Niacinamid, oblik vitamina B3, poboljšava teksturu kože općenito i pomaže u smanjenju tamnih mrlja. Blag je i siguran za sve tipove kože, pa i za osjetljivu.

Za posvjetljivanje svjetlijih tonova kože

• Kojična kiselina prirodni je sastojak koji se dobiva iz gljiva, soje i riže. Pomaže ublažavanju hiperpigmentacija, a može pomoći i kod melazme. Uglavnom se smatra sigurnom, ali za vrlo osjetljivu kožu može biti iritirajuća.

• Alfahidroksilne (AHA) ili voćne kiseline namijenjene su pilingu kože, što znači da uklanjaju gornje slojeve i otkrivaju svjetliju i glađu kožu. Neke AHA kiseline, poput glikolne kiseline, mogu biti iritirajuće za neke tipove kože, stoga je važno tretiranje početi s nižom koncentracijom. Prije upotrebe na licu dermatolozi preporučuju napraviti test na koži unutrašnje strane ruke.

image

Neki aktivni sastojci potiskuju nastanak pigmenta u koži

UNSPLASH

• Hidrokinon je snažno sredstvo za izbjeljivanje kože koje je dostupno isključivo na recept. Na području EU-a zabranjeno je u kozmetici zbog mogućih toksikoloških djelovanja. Učinkovit je kod ublažavanja diskoloracija, ožiljaka od akni, melazme, sunčanih pjega, no ne smije se upotrebljavati kroz dulje vrijeme.

• Arbutin je derivat hidrokinona, blaži je od njega, pa su i moguće nuspojave blaže. Potiskuje proizvodnju melanina te pomaže izblijediti mrlje i ujednačiti ton kože. Siguran je za svaki tip kože, uključujući osjetljivu.

• Tretinoin ili retinska kiselina moćan je aktivni sastojak, puno snažniji od retinola, čija najveća koncentracija u kozmetičkim proizvodima može biti do 0,1 posto. Poznat je kao sredstvo protiv akni i za anti-aging, ali pokazuje i posvjetljujuće djelovanje. Pomaže smanjiti vidljivost tamnih mrlja i drugih hiperpigmentacija ubrzavajući izmjenu stanica kože, što vodi prema ujednačenijem tonu.

Za posvjetljivanje tamnijih tonova kože

• Azelaična kiselina nusproizvod je djelovanja kvasca koji živi na ljudskoj koži. Nježna je te odgovara većini tipova kože, što je posebno važno za tamnije tonove kože, na kojoj suviše agresivni sastojci, kažu liječnici, mogu izazvati upalu i pojavu poslijeupalne hiperpigmentacije (PIH).

• Ekstrakt korijena sladića pomaže ujednačiti ton tamnije kože, a dovoljno je nježan da bi odgovarao svim tipovima kože. Istraživanja pokazuju da bi mogao protuupalno djelovati kod rozaceje.

• Bademova ili mandelična kiselina u usporedbi s ostalim AHA kiselinama ima zanimljivu prednost – njezine su molekule znatno veće, što znači da u kožu prodiru nježnije i sporije. Zbog toga je prikladna za posvjetljivanje kod osjetljivog tipa kože te kod tamnijih tonova kože koji mogu biti skloniji PIH-u ili drugim oblicima nadraženosti.

image

Tamniji tonovi kože skloniji su pojavi postupalne hiperpigmentacije

UNSPLASH

• Traneksamična kiselina ozbiljan je lijek koji djeluje na zgrušavanje krvi, no pokazalo se da primjenom na koži može pomoći u liječenju hiperpigmentacija, budući da potiskuje rad enzima tirozinaze. Obično se koristi u kombinaciji s ostalim kozmeceuticima.

• Cisteamin je tvar prirodno prisutna kod sisavaca, pa i kod ljudi, a najveće su koncentracije pronađene u mlijeku. Snažan je antioksidans, ali i potiskuje proizvodnju melanina, a u kliničkim studijama pokazao se po djelovanju jednakim hidrokinonu. Nanosi se ujutro ili navečer te ga nakon 15 minuta djelovanja treba isprati, savjetuju dermatolozi.

Linker
13. ožujak 2024 20:09