njega kože

Koristite li vitamin C u svojoj skincare rutini? Ovo su razlozi zašto bi ga mogli isprobati

Ako ste u potrazi za anti-age proizvodom koji učinkovito djeluje na sve tipove kože, možda je vrijeme da u rutinu uvrstite serum koji u sastavu ima vitamin C.

Vitamin C se, uz retinol, vjerojatno najviše spominje kada govorimo o njezi kože i borbi protiv znakova starosti. No, u čemu je zapravo stvar? Ovaj sastojak, poznat i u obliku askorbinske kiseline ili L-askorbinske kiseline, bitan je nutrijent za cjelokupno zdravlje, pa tako i zdravlje kože. U prirodnom ga obliku nalazimo u raznim namirnicama, među kojima su najpoznatiji agrumi, a sada se učestalo koristiti u lijekovima i prodaje kao dodatak prehrani, pa ne iznenađuje da je svoje mjesto našao i u kozmetičkim proizvodima.

Kada govorimo o njezi kože, vitamin C ima pozitivan učinak na više razina. Snažan je antioksidans koji suzbija štetu izazvanu slobodnim radikalima i tako čuva kolagen, a jednako je važan i za sintezu ovog proteina koji je poznat kao "izvor mladosti". Upravo je zbog toga sjajan saveznik u anti-age borbi jer odgađa i umanjuje vidljive znakove biološkog starenja kože - fine linije i bore, pigmentacijske mrlje i beživotan ten. Osim toga, poboljšava i ujednačuje teksturu kože, posvjetljuje ten, djeluje protuupalno te pomaže protiv akni, crvenila i iritacija.

image

Vitamin C je snažan antioksidans koji čuva kolagen

PEXELS

Kao što možemo vidjeti, ovaj je sastojak višestruko koristan u njezi kože. Upravo zbog toga ne iznenađuje što je stekao toliku popularnost u beauty svijetu. Međutim, svejedno bi trebalo pripaziti na nekoliko stvari pri njegovoj upotrebi. Ako želite uvrstiti vitamin C u svoju rutinu, potražite u sastavu proizvoda L-askorbinsku kiselinu. U ovom je obliku aktivniji i dokazano djeluje u njezi kože. Osim toga, obratite pažnju na njegovu koncentraciju. Naime, da bi došlo do promjene u stanicama kože, preparat bi trebao sadržavati najmanje 8% vitamina C, dok formulacije s više od 20% mogu izazvati iritaciju. Kako biste u potpunosti iskoristili prednosti ovog sastojka, najbolje bi ga bilo potražiti u serumima koji sadrže aktivnu tvar u najkoncentriranijem obliku. U nastavku vam donosimo nekoliko seruma s vitaminom C koje bi mogli isprobati, ako već niste.

image

Novexpert Booster serum s vitaminom C (61, 32 eura)/Vichy Liftactiv Supreme vitamin C serum (46, 73 eura)/La Roche-PosayPure Vitamin C (40, 40 eura)

PRESS
image

Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C booster (25, 11 eura)/Skintegra Superba C (26, 41 eura)/Olival Professional vitaminski serum C+ (22, 60 eura)

PRESS
Linker
23. travanj 2024 17:39