NA METI KRITIKA

Je li britanski premijer uspio uništiti svima omiljene tenisice?

Rishi Sunak za svoj je intervju u kojem je predstavljao nove porezne politike odlučio odjenuti popularne tenisice, što se naposljetku našlo u fokusu britanske javnosti. Optužbe da je uništio adidasov hit model na društvenim mrežama, ali čak i od strane britanskih medija, bile su toliko jake da se premijer naposljetku i ispričao - za nošenje sambica.

Nakon što je prije tjedan dana za intervju u kojem je predstavio nove porezne politike odjenuo bijele adidas Samba tenisice s crnim prugama, Velika Britanija ne prestaje pričati o svojem premijeru. Ipak, ne zato što su zadovoljni ili nezadovoljni oko političkih promjena, već zbog izbora obuće Rishija Sunaka.

Britanski premijer je tenisice, koje su izgledale kao da su netom izvađene iz kutije, kombinirao s uskim plavim hlačama, bijelom košuljom i crnim čarapama. Bila je to kombinacija kojom se vjerojatno želio približiti Britancima, ali umjesto toga prozvan je za uništavanje mnogima omiljenog modela tenisica. Mnogi su zaključili kako je ovo bila smrtna presuda za retro model, a dio obožavatelja adidasovog kultnog modela zaključio je da ih sada mora prodati. Komentari, u koje su se uključili čak i britanski mediji, su toliko odjeknuli da se premijer naposljetku ispričao.

image

Britanski premijer Rishi Sunak

RICK GOLD/CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA

“Ispričavam se Samba zajednici, ali, u svoju obranu, rekao bih kako adidas tenisice nosim već godinama. Prvi par mi je brat poklonio prije mnogo godina za Božić i od tada ih nosim. Dakle, ja sam dugogodišnji fan", izjavio je britanski premijer za LBC Radio. Adidas Samba model je u prošlih nekoliko godina zaista postao modno neizostavan, a neke od verzija toliko su popularne da su često bile i rasprodane. Prodaja je krenula rasti još 2022., da bi lani pretraživanje za tim modelom raslo za čak 350 posto. Popularni brend prepoznao je potencijal sambica koje danas dolaze u brojnim verzijama, a ostvarene su i različite suradnje s drugim brendovima, kao što su Wales Bonner, Sporty&Rich te glazbenik Pharrell Williams.

Ipak, Sunak nije prvi koji je posegnuo za trendi komadom kako bi se predstavio kao pristupačniji političar - recimo, bivši američki predsjednik Barack Obama nosio je Stan Smith model istog tog brenda, ali negativan odjek je u tom slučaju izostao tako da se čini kako se nezadovoljstvo aktualnim premijerom samo verbaliziralo kroz razočaranje što i on nosi hit tenisice.

Linker
16. travanj 2024 14:06