NERASKIDIVA VEZA

Tereza Kesovija: Moja snaha me ni u čemu nije razočarala

Glazbena diva Tereza Kesovija (73) i njezina snaha Ljiljana (45) nikad nisu bile “klasične” svekrva i snaha, nego više, kažu obje, prijateljice. Poznaju se 23 godine, otkako je Terezin sin Alan (48) svoju djevojku Ljiljanu prvi put doveo majci na upoznavanje.

– Odmah sam vidjela da se sviđa mom sinu. U njenim očima, ponašanju i svakom pokretu pročitala sam da postojano voli moga sina, što mi je bilo najvažnije. Još jedan detalj je učvrstio moju ljubav prema Ljiljani. Znajući da je ostala rano bez mame, a i mene je zadesila ista sudbina, htjela sam joj biti sve. Naročito kad se Alanu i Ljiljani dogodila tragedija prije 16 godina: kad im je umrlo dijete samo dva dana prije porođaja, shvatila sam koliko je silno volim. Trpjela je Kristove muke. Da je nisam voljela nikada, tada bih je morala zavoljeti. Moja me Lile ni u čemu nije razočarala, mogu joj samo biti zahvalna što je imam, što je uz mog sina, što je sjajno odgojila moju jedinu unuku – priča Tereza Kesovija, baka 21-godišnje Mile, studentice francuskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Tereza kaže da je sina i snahu pustila da žive po svom, poučena vlastitim iskustvom kad su se njoj svekrve previše miješale u život. Jedan jedini put je to i ona učinila, još prije sinova vjenčanja, i izvukla pouku. Nije joj se, naime, svidjela majica koju je Ljiljana odjenula za obiteljski izlazak na večeru u Konavlima.

– Ljiljana se nije naljutila, bilo joj je samo žao što nije i u tome po mom ukusu. Ubrzo sam se ugrizla za jezik i samu sebe prekorila: što ti je trebalo da to kažeš? Ali to je išlo dalje, jer Ljiljana ne zna glumiti, kao ni ja, i u tome smo stvarno slične, kao da smo majka i kći. Moj Alan, koji svoju Ljiljanu obožava, primijetio je da nešto nije u redu. Prisilio ju je da prizna što se dogodilo. Došao je k meni i rekao mi: “Mama”, a inače me uvijek zove mamić ili majčice, “ovo si sad napravila i nikad više da nisi mojoj Ljiljani rekla što će obući i kako će se ponašati!” Ostala sam bez riječi nekoliko trenutaka, a onda kazala sinu: “Alane, svaka ti čast. Da sam ja imala takve muževe, možda bih barem jedan od dva braka sačuvala” – prisjeća se Tereza Kesovija važne epizode u odnosu sa snahom, a Ljiljana dodaje da je to bilo ključno.

– Alan je, kao izuzetno zrela osoba, jako dobro znao postaviti ulogu majke i ulogu žene u svom životu. Nas se dvije ispreplećemo, ne natječemo se, i nismo na konkurentskim stranama. Terezu sam uvijek doživljavala kao estradnu divu, ali i kao majku sina jedinca. I nisam znala kako će reagirati na našem prvom susretu. Međutim, već na vratima njezine vile na Tuškancu desio se klik, odmah mi se svidjela. Alan obožava svoju majku, i u tome ga, naravno, podržavam. Tijekom naše 22 godine braka nije prošao dan da mu nisam rekla: “Nazovi mamu”, bez obzira u kojem se dijelu svijeta nalazila. Osim što smo se Tere i ja odmah prepoznale, bez obzira na različite temperamente, nas dvije smo jako slične po karakterima i imamo iste poglede na život. Osjećam koliko sam joj važna i drago mi je zbog toga – priča Ljiljana Kesovija. Premda je profesorica geografije, nikad nije radila u struci. Posvetila se turizmu, zajedno sa suprugom Alanom, vlasnikom turističke tvrtke koja dovodi Francuze u Hrvatsku.

Jagoda Zamoda

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst o Terezi i Ljiljani Kesoviji pročitajte u tiskanom broju Glorije (br.891) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
18. travanj 2024 23:32