UFC

Vrijeme je da prestane svako osporavanje Dricusa Du Plessisa! Prekidom pobijedio nekadašnjeg kralja srednje kategorije

Dricus Du Plessis 

 Vaughn Ridley/Getty images/Profimedia
Fenomenalan finiš prvaka Dricusa Du Plessisa, tako da je vrijeme da se prestane osporavati ono što on čini u kavezu

Na UFC 290 priredbi prošle godine, Dricus Du Plessis učinio je nemoguće, barem po mnogima. Nokautirao je Roberta Whittakera i tako izborio svoju priliku za napad na titulu, no ono što je UFC 290 također obilježilo jest ulazak Israela Adesanye u kavez i brutalno prozivanje svog novog rivala.

Sporili su se Adesanya i Du Plessis o tome tko je pravi Afrikanac a tko ne, što je često prelazilo i granice sporta. Međutim, dvojac je večeras na UFC 305 priredbi konačno dobio priliku poravnati račune u kavezu, a to su i učinili.

Bio je ovo prvi pokušaj Dricusa da obrani svoj pojas UFC-ovog prvaka, a nekadašnji vladar Adesanya bio je njegov protivnik. Israel nije nastupio od UFC 293 priredbe prošle godine kada ga je deklasirao Sean Strickland i oduzeo mu pojas, tako da su mnogi bili znatiželjni u kakvom će se izdanju pojaviti nekoć nedodirljivi Adesanya.

Zauzeo je Adesanya centar kaveza, stvarao je Dricusu pritisak od samog početka borbe. ‘‘Low kickovima‘‘ gađao je Dricus, a isto je počeo činiti i Adesanya. Pokušavao je Du Plessis nekoliko puta eksplozivno naletjeti na Adesanyu, što je ovaj kažnjavao odličnim udarcima nogama. Inicirao je Dricus klinč, doduše samo na kratko, a borba se nastavila kao i do sad, na nogama. Dobre ‘‘low kickove‘‘ pogađao je prvak, dok je Adesanya odlično pogađao tijelo.

Adesanya je i drugu rundu otvorio snažno, pritiskom i odličnim i preciznim ‘‘low kickovima‘‘. Dricus je pokazao odličan tajming te je u sredini kaveza srušio Adesanyu, no uz kavez mu je uspio uzeti leđa. Izravnao ga je Dricus na parteru, pokušao gušiti, no nije uspio. Borba je nastavljena na nogama, a Adesanya je bio sve precizniji te su mu udarci bili sve snažniji. Dricus je opet srušio Adesanyu, što je učinio još nekoliko puta, no, teško ga je zadržavao dolje.

Nešto rezerviranije su borci otvorili treću rundu, a Adesanya je nastavio raditi udarce u tijelo dok se Dricus uglavnom samo pokušavao obraniti. Djelovao je kao da čuva snagu za ostatak borbe, a dojam je kao da je već teže disao u trećoj rundi. U drugoj polovici runde se probudio, bacao široke krošee i kombinacije, a borba je postajala sve otvorenija. Pogađao je i Adesanya, no prvak je pokazivao da to želi i ostati.

Odličan aperkat pogodio je Adesanya početkom četvrte runde, nakon čega je i obranio rušenje koje je spremao prvak. Dricus je stajao ispred Adesanye koji je birao i pogađao udarce, a tek bi ponekad ekspolzivno pokušao naletjeti na Adesanyu. Dricus je u drugoj polovici runde uzdrmao Adesanyu, srušio ga i uzeo mu leđa, zaključao gušenje, a Adesanya je tapkao!

Dricus je uspio obraniti pojas po prvi puta, i to protiv nekada nedodirljivog Adesanye. Kakav meč, kakav prvak! Možemo samo ustati i nakloniti se Dricusu.

UFC 305 - Rezultati

Glavni dio

Dricus Du Plessis def. Israel Adesanya via submission (rear-naked choke) – Round 3, 3:38 – za titulu u srednjoj kategoriji

Kai Kara-France def. Steve Erceg via TKO (punches) – Round 1, 4:04

Dan Hooker def. Mateusz Gamrot via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28)

Jairzinho Rozenstruik def. Tai Tuivasa via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 27-30, 30-27)

Carlos Prates def. Li Jingliang via KO (punch) – Round 2, 4:02

Preliminarni dio

Valter Walker def. Junior Tafa via technical submission (heel hook) – Round 1, 4:56

Ricardo Ramos def. Josh Culibao via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28)

Casey O’Neill def. Luana Santos via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-27, 30-26)

Jack Jenkins def. Herbert Burns via TKO (leg kicks) – Round 3, 0:48

Tom Nolan def. Alex Reyes via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-27, 29-28)

Song Kenan def. Ricky Glenn via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-26, 29-28)

Jesus Aguilar def. Stewart Nicoll via submission (guillotine choke) – Round 1, 2:39

Linker
21. kolovoz 2024 10:20