UFC

(VIDEO) Moldavski ‘Hulk‘ voli Lade i sovjetsku umjetnost, a subotu će stati pred Ivana Erslana na početku njegovog UFC puta

Ion ”The Hulk” Cutelaba

 SCREENSHOT (IG, ION CUTELABA)
Moldavski borac, iako statusnom vokacijom ‘gatekeeper‘, vrlo je opasan i cijenjen borac u UFC-ovim okvirima

U svijetu mješovitih borilačkih vještina, ime Ion Cutelaba sinonim je za agresivnost i sirovu snagu, ali i za osebujnu osobnost koja spaja mentalnu i fizičku komponentu borbe na gotovo filozofski način. Nadimak "Hulk" nije izabran slučajno – Cutelaba, obojen zelenom bojom na vaganjima, djeluje poput superheroja iz stripova, no njegova priča je daleko složenija. On nije samo borac koji udara, već borac koji promišlja, vizualizira pobjede i poraze, i u oktogon ulazi s mentalnom slikom onoga što slijedi. No, kako je došao do ovog trenutka i što ga čini posebnim na sceni UFC-a? Krenimo od početka.

Početak borilačkog puta - hrvanje kao temelj

Ion Cutelaba (17-10-1) rođen je 14. prosinca 1993. godine u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije. U svojoj domovini sport ima vrlo važnu ulogu, a posebnu pažnju uživa grčko-rimsko hrvanje. Upravo je hrvanje bila njegova prva borilačka disciplina. Kao i mnogi mladi Moldavci, Cutelaba je bio izložen fizičkom radu i disciplini od ranog djetinjstva, a hrvanje mu je omogućilo da razvije čvrstu radnu etiku i izvanrednu fizičku snagu. Grčko-rimsko hrvanje, koje se fokusira na zahvate iznad struka, brzo je razvilo njegov osjećaj za ravnotežu, kontrolu i eksplozivne tehnike, što će se kasnije očitovati u njegovom MMA stilu.

Njegov prijelaz na sambo i džudo uslijedio je kasnije, kada je shvatio da mu ove discipline mogu ponuditi dodatnu dimenziju. U sambu je postao prvak, usavršavajući bacanja i tehnike borbe u stojećem položaju, kao i na tlu. Borci sambisti često su poznati po svojoj sposobnosti da kombiniraju hrvanje s udarcima, a to je upravo ono što je Iona izdvojilo kada je odlučio ući u svijet mješovitih borilačkih vještina.

Izvan oktogona

No, izvan oktogona, Cutelaba je složena ličnost – zaljubljenik u umjetnost i povijest, fasciniran monumentalnim sovjetskim skulpturama i arhitekturom. Također, veliki je ljubitelj automobila, posebno klasičnih sovjetskih modela (Lada), koji ga podsjećaju na skromne početke u Moldaviji. Njegova priprema za borbe uključuje mentalne simulacije, što mu pomaže zadržati smirenost u stresnim situacijama, a iako je nadimak "Hulk" isprva prihvatio kao marketinški alat, nastoji se prikazati kao ozbiljan sportaš. Filozofija borbe mu je promišljena; vjeruje da kontrola misli vodi do pobjede, pa unatoč vanjskoj agresiji, unutar sebe ostaje hladan i proračunat.

Velike napore ulaže i u obiteljske obaveze. Naime, sretno je oženjen te na svom Instagram profilu često dijelii fotografije sa svoje dvije kćeri.

Početak MMA karijere

Ion Cutelaba profesionalnu MMA karijeru započinje 2012. godine, brzo privlačeći pažnju svojom snagom i intenzitetom u ringu. Njegove rane borbe bile su obilježene brzim završnicama, što mu je omogućilo da ubrzo stekne reputaciju borca kojeg ne želite podcijeniti. U prvim godinama karijere imao je impresivne pobjede, ali i nekoliko poraza, što je postalo karakteristično za njegov stil – ide ili na sve ili ništa.

Najveći mečevi u UFC karijeri: trnovit put do uspjeha

No, prava prekretnica u njegovoj karijeri dolazi kada potpisuje ugovor s UFC-om 2016. godine, što ga lansira na svjetsku scenu. Prva borba u UFC-u, protiv Mishae Cirkunova, završila je porazom putem submissiona, no Cutelaba je već tada pokazao ono što će ga kasnije definirati – neustrašivost i spremnost da se suoči s bilo kojim izazovom.

Ion Cutelaba nije borac koji bira protivnike niti se povlači pred izazovima. Upravo zbog toga njegove borbe uvijek donose uzbuđenje, bez obzira na ishod. U svojoj UFC karijeri suočio se s mnogim velikim imenima, a evo nekoliko ključnih trenutaka koji su obilježili njegov put.

1. Ion Cutelaba vs. Khalil Rountree (2019.)

U travnju 2019., Cutelaba se suočio s Khalilom Rountreejem, borcem poznatim po svojim brutalnim udarcima. Cutelaba je tada pokazao svoju agresivnu prirodu u najboljem svjetlu. Od početka borbe, krenuo je naprijed poput metka, zadajući silovite udarce i rušenja. Uspio je zaustaviti Rountreeja tehničkim nokautom u prvoj rundi, čime je ponovno skrenuo pažnju na sebe. Ova borba bila je pravi primjer njegovog eksplozivnog stila – ne odgađa, ne taktički zavarava, već ide na izravnu destrukciju.

2. Ion Cutelaba vs. Magomed Ankalaev I & II (2020.)

Dvije borbe protiv Magomeda Ankalaeva ostat će upamćene kao jedne od najkontroverznijih u UFC-u posljednjih godina. U prvom okršaju, koji se dogodio u veljači 2020., borba je završila ranom intervencijom sudca nakon što je Cutelaba izgledao uzdrmano. Međutim, borba je prekinuta prilično brzo, a Cutelaba je protestirao tvrdeći da je samo glumio kako bi zavaravao protivnika. Ova situacija izazvala je niz rasprava, a revanš je postao neizbježan.

Drugi susret, u listopadu iste godine, imao je jasniji ishod. Ankalaev je dominirao i završio borbu nokautom u prvoj rundi. Ovaj dvoboj pokazao je da, iako Cutelaba posjeduje nevjerojatnu snagu i srčanost, ponekad pati zbog pretjerane agresije koja ga ostavlja ranjivim za tehnički potkovanije protivnike.

3. Ion Cutelaba vs. Devin Clark (2021.)

U ovoj borbi, Cutelaba je pokazao koliko je napredovao u svojim grappling tehnikama. Protiv Devina Clarka, Cutelaba je dominirao u hrvačkim izmjenama, kontrolirajući većinu borbe. Pobjeda jednoglasnom odlukom sudaca dala mu je potrebni zamah nakon nekoliko teških poraza, a njegova kontrola i rad u klinču pokazali su da nije samo udarač, već i ozbiljan grappler kada to želi biti.

Borilački stil: eksplozivnost kao dvosjekli mač

Ion Cutelaba utjelovljuje filozofiju koju je jednom opisao slavni grčki filozof Heraklit: "Rat je otac svemu". Cutelaba ulazi u oktogon s ratničkim mentalitetom, spreman krenuti u borbu bez suzdržavanja. Njegov stil borbe izrazito je eksplozivan i agresivan, a svaka borba počinje s istim ciljem – što prije završiti protivnika.

Njegov stil se oslanja na snažan, agresivan pritisak prema protivnicima, što se očituje kroz impresivne brojke. S 13 pobjeda nokautom i 14 završetaka u prvoj rundi, jasno je da je Cutelaba specijalist za brze završetke borbi. Njegova preciznost u udarcima iznosi 44%, a u prosjeku zadaje 4,44 značajna udarca po minuti, što ga svrstava među opasnije napadače u poluteškoj kategoriji.

Njegova točnost obaranja iznosi 58%, što je drugo najbolje postignuće u UFC-ovoj poluteškoj diviziji, a također je poznat po snažnom "ground-and-pound" stilu kada protivnika dovede na tlo. S druge strane, statistike također pokazuju da prima 3,43 značajna udarca po minuti, što može biti opasno ako se ne obrani dovoljno brzo od tehnički jačih protivnika​. Upravo tu leži jedna od najvećih Erslanovih šansi, pogotovo ako uzmemo u obzir da je svoje tehnikalije pod budnim okom trenera u ATT-u u Coconut Creeku izoštrio do najvećeg levela u vlastitoj karijeri.

1. "Striking" i udarci

Njegova snaga dolazi do izražaja u "stand-up" borbi. Cutelaba voli koristiti brze krošee i "overhand" udarce, pokušavajući svakim udarcem poslati protivnika na pod. Njegovi udarci nisu uvijek tehnički savršeni, ali svaki nosi potencijal za nokaut. Zbog toga je posebno opasan u prvim minutama borbe, kada je najeksplozivniji.

2. Hrvanje i "ground-and-pound"

Cutelaba nije samo udarač – njegova pozadina u sambu i hrvanju čini ga opasnim borcem i na tlu. Jednom kad uspije oboriti protivnika, njegov "ground-and-pound" postaje smrtonosan. Tu kombinira svoju fizičku snagu s tehnikom, udarajući s tla dok traži bolju poziciju. Njegova sposobnost da kontrolira protivnika u grappling situacijama često je zanemarena, ali to je jedan od njegovih najjačih aduta.

3. Kardio i izdržljivost

Jedna od slabosti koja je često vidljiva u njegovim borbama je kardio. Zbog svog agresivnog stila, Cutelaba brzo troši energiju, što ga čini ranjivim u kasnijim rundama. Ako ne završi protivnika u prvim minutama, često se iscrpi, što protivnicima daje priliku da preuzmu kontrolu nad borbom. Iako na prvu izgleda kao impozantan borac sa svojim nevjerojatnim fizikalijama, upravo te fizikalije odnosno mišićna masa aerobno strašno "crpi" borca tijekom meča.

4. Defenzivne slabosti

Cutelabina najveća slabost je njegova defenziva. U naletima agresije, često zaboravlja na zaštitu, ostavljajući se otvorenim za kontranapade. Protiv tehnički potkovanih boraca, poput Ankalaeva, ta slabost dolazi do izražaja jer ga napadi previše otvaraju.

Tehničke implikacije: u čemu je najbolji i gdje su rupe?

Ion Cutelaba je borac koji može diktirati ritam borbe svojom eksplozivnošću, ali isto tako i borac čije su slabosti očite nakon početnih rundi. Njegova snaga u udarcima i sposobnost da koristi grappling u ključnim trenucima čine ga izuzetno opasnim, no kardio i defenziva su mu slabe točke. Ako uspije pronaći bolju ravnotežu između napada i obrane te bolje upravljati energijom, Cutelaba bi mogao ostvariti još veće uspjehe.

U konačnici, Cutelaba ostaje borac koji uvijek pruža spektakl, a njegova filozofija borbe i dalje ga vodi naprijed, u stalnu potragu za pobjedom, bez obzira na rizike. Poput Heraklitove maksime, Ion Cutelaba zna da je borba neizbježna, a u tom sukobu oblikuje sebe i svoj put. No, Moldavac ovoga puta pred sobom ima čovjeka koji svim svojim bićem već dugi niz godina vjerom u sebe gradi nevjerojatnu priču - od "seoske" priredbe u Prelogu pa do UFC-a u Parizu koji reprezentira sam vrhunac svjetske borilačke scene.

Ključ Erslanovog uspjeha

Naš borac, kao i što je sam rekao u vlastitoj najavi borbe, treba na samom vaganju početi borbu - psihološkim ratom, jer je Moldavac poznat kao persona koja voli utjerati "strah u kosti" svojim protivnicima.

Da bi pobijedio Iona Cutelabu, Ivan Erslan treba strategiju koja kombinira izdržljivost, tehničku preciznost i kontrolu tempa borbe. Cutelaba je poznat po eksplozivnim napadima u ranim rundama, pa bi protivnik trebao fokus staviti na izbjegavanje njegove početne agresije i zadržavanje distance koristeći dobar "footwork" i brze kontranapade. Umjesto da se uvuče u razmjenu udaraca, Obrovčanin bi trebao koristiti direkte i low kickove kako bi iscrpio Cutelabu i destabilizirao njegovu ravnotežu. Ako borba ode u kasnije runde, ključ će biti iskorištavanje Cutelabinog slabijeg kardija. Hrvat bi trebao pokušati umiriti tempo, možda čak tražiti grappling i klinč kako bi smanjio Cutelabinu eksplozivnost, te postepeno preuzeti kontrolu nad borbom.

Linker
26. rujan 2024 16:13