UFC

Jon Jones odahnuo zbog odlaska USADA-e: ‘Čovječe, preživio sam USADA-u‘

Jon Jones (lijevo) i Daniel Cormier (desno)

 Sean M. Haffey/Getty images/Profimedia
Jedan od najpoznatijh UFC-ovih boraca ponajviše se mučio s antidopinškom agencijom

Nevjerojatno buran bio je jučerašnji dan kad su u pitanju zbivanja vezana za UFC. Osim ‘‘tektonskih promjena‘‘ koje su pogodile UFC 294 event, ogromna vijest svakako je i prekid suradnje UFC-a i USADA-e.

Američka antidopinška agencija odlučila je zaključiti svoju suradnju s najvećom svjetskom MMA organizacijom, a suradnja službeno završava po isteku ove kalendarske godine. UFC će vjerojatno u potragu za alternativnim rješenjem i novim načinom borbe protiv dopinga, a reakcije su podijeljene.

Ranije danas pisali smo vam o reakcijama većine boraca, a mnogi predviđaju povratak perioda u kojem će borci puno frekventnije i slobodnije koristiti nedozvoljene supstance. Nisu ipak svi razočarani ovakvim raspletom, a Jon Jones jedan je od onih koji su odahnuli odlaskom USADA-e.

‘‘Čovječe, preživio sam USADA-u. Prvo su govorili da sam kriv jer su pronašli pikograme u mom organizmu, a zatim su me proglasili nevinim. Nedugo poslije, dozvolili su pikograme. Pogodite što, još uvijek sam ovdje, i dalje neporažen. Ona glupost od ‘no contesta‘ treba biti uklonjena s mog omjera. Nikada nisam varao u ovom sportu i držat ću se toga sve dok ne umrem.‘‘, poručio je Jones.

Podsjećamo, Jon Jones 2017. godine porazio je Daniela Cormiera nokautom u trećoj rundi. Naknadno je pronađena mala količina (u pikogramima) Turinabola (nedopuštena supstanca) u njegovom organizmu. Jonesova pobjeda preinačena je u ‘‘no contest‘‘, a Jones se nikada nije pomirio s tom odlukom.

Naravno, Jones u cijeloj priči zaboravlja da je uoči UFC 200 eventa pao na doping, bio je suspendiran godinu dana i zbog toga je otkazan njegov meč protiv Daniela Cormiera. Jones je tada obilno plakao pred predstavnicima medija, ispričavao se za svoj propust i obećavao je da se nešto takvo neće ponoviti. Progledano mu je kroz prste sa suspenzijom u trajanju godinu dana, a Jones je samo godinu dana kasnije ponovno pao na doping. Tada su bili sporni pikogrami, a teorije koje su iznošene u javnost bile su zbilja teške za povjerovati. Tvrdilo se da Jones jednostavno ne može ukloniti tu malu količinu Turinabola iz svog organizma i pravila su se korigirala kako bi Jones mogao proći na doping testu. Zanimljivo da do tada nismo nailazili na takve slučajeve, a Jones je očito ‘‘duboko‘‘ utisnuo nedozvoljene supstance, toliko duboko da se nije mogao u potpunosti očistiti.

Pridodamo li njegovo navodno skrivanje ispod kaveza po dolasku USADA-e u njegovu dvoranu, zatim i nevjerojatno niske razine testosterona na testiranjima uoči prvog meča protiv Daniela Cormiera, više je nego jasno kako je Jones dobar dio svoje karijere koketirao s nedozvoljenim supstancama.

Možda je u pravu kada traži da se poništi ‘‘no contest‘‘ protiv Daniela Cormiera. Uzmemo li u obzir da je pao na doping test, Jones je u načelu kršio pravila u tom meču. Nerijetko viđamo kako borci bivaju diskvalificirani zbog kršenja pravila i službeno im se piše poraz. Možda bi taj ‘‘no contest‘‘ trebao biti preinačen u pobjedu Daniela Cormiera, ali to je ipak neka druga tema.

Srećom, Jones će sljedeći meč odraditi 11. studenog (11. mjesec) protiv Stipe Miočića. UFC i USADA razilaze se tek od 1. siječnja (1. mjesec) 2024. godine i Jones će morati proći USADA-ina testiranja uoči meča protiv Miočića.

Linker
25. travanj 2024 06:19