Regija

Marina Spasić uoči FNC debija: ‘Nema taktiziranja ni pipkanja, idemo jako po pobjedu!‘

Marina Spasić

 Fnc
Neporažena srpska borkinja predstavit će se FNC-ovoj publici 4.11. na spektaklu u Beogradu

Nešto više od 16 mjeseci prošlo je od posljednjeg FNC-a na kojem je publika imala priliku gledati i borkinje. Meč između Adriane Vuković i i Kethylen Rothenburg održan na FNC 6 eventu posljednji je ženski meč održan u sklopu FNC-a. To će se promijeniti nakon sljedećeg FNC-ovog eventa, onog koji će se održati u Beogradu.

Srpska borkinja Marina Spasić (3-0 MMA, 18-6 kickboks) nastupit će na FNC 13 priredbi, a bit će to ujedno i Marinin debi za FNC organizaciju. Ime Marine Spasić dobro je poznato na srpskoj kickboksačkoj sceni, ali regionalni MMA fanovi tek trebaju upoznati Marinu Spasić. Iza nje su tri MMA nastupa, a posljednji je odradila u sedmom mjesecu ove godine. Jednoglasnom odlukom sudaca porazila je Indy Briar, a ususret nadolazećem FNC-ovom spektaklu u Beogradu, odlučili smo vas bolje upoznati s Marinom Spasić. Za početak, pitali smo Marinu da nam se predstavi i da nam ukratko opiše svoj dosadašnji borilački put.

‘‘Marina Spasić je djevojka koja je od malih nogu posvećena sportu. Prvi sport koji sam trenirala bila je atletika koju sam trenirala 10 godina, a zatim sam 12 godina trenirala kickboks. Posljednje tri godine radim na tome da osvojim i MMA scenu. Dolazim iz Beograda i predstavljam MMA klub Crvenu Zvezdu.‘‘, započela je Marina s predstavljanjem, a zatim se osvrnula na svoju kickboksačku karijeru i uspjehe koje je ostvarila u tom sportu.

‘‘Iza mene su četiri kickbox kluba, dva u Beogradu i dva u Nizozemskoj. Počela sam s amaterskim kickboksom, a u tom periodu osvojila sam Balkansko prvenstvo i bila sam viceprvakinja države u A klasi. Jako brzo sam započela i profesionalnu kickboksačku karijeru. Prvo u Nizozemskoj, a onda sam nastavila i na domaćem terenu. Nositeljica sam WKN internacionalne titule i ‘score‘ mi je 18 pobjeda i šest poraza.‘‘, otkrila je Marina Spasić u intervjuu za Fight Site.

U potpunosti se posvećuje MMA-u, kickboks ostavlja iza sebe

Iako je nizala uspjehe u kickboksu i njeni najbolji kickboksački dani tek su trebali doći, Marina Spasić prije tri godine odlučila je napraviti tranziciju u MMA. Činjenica je da MMA u ovom trenutk djeluje kao znatno perspektivniji sport i ponude su sigurno bile primamljivije nego u kickboksu. Prepoznato je to i od strane Marine i njenog tima.

‘‘Tranzicija je došla kao ideja mog tadašnjeg trenera kickboksa i mog menadžera. Pokazalo se dobrom idejom! Kickboks mi više nije u planu, ali nikada se ne zna što nas čeka. Odlučila sam u potpunosti posvetiti se MMA sceni. Imam velike ciljeve koje bih voljela ostvariti, tako da duljina moje karijere u MMA-u zavisi od svega toga. Smatram da sam se pronašla i da radim posao koji volim. Ako me zdravlje i uspjeh posluže, dugo ćete me gledati.‘‘

Prelazak iz jednog sporta u drugi nikada nije lagan, posebno ako se radi o tranziciji u MMA. Marina Spasić ima dobru udaračku podlogu, ali MMA je puno više od toga i bez adekvatnih ‘‘grappling‘‘ vještina, uspjeh ostaje samo san. Marina Spasić ne taji da je imala velikih problema s usvajanjem novih vještina.

‘‘Poprilično sam se mučila s hrvanjem i brazilskim jiu-jitsuom. I dalje smatram da zaostajem u tom segmentu, pa zato i pridajem najviše pažnjem tim segmentima. Moj napredak iz treninga u trening i iz meča u meč svakako je jako velik. Smatram da idem dobrim putem, što uostalom pokazuje i moj MMA ‘score‘ (3-0, 2KO).‘‘, otvoreno je priznala talentirana srpska borkinja.

Njen glavni trener dobro je poznato lice na regionalnoj MMA sceni

Naporan rad je uvijek pohvalan, ali ponekad nedovoljan ako niste okruženi stručnim osobama. Glavni trener Marine Spasić dobro je poznato lice na regionalnoj MMA sceni. Radi se o Slobodanu ‘‘Limpu‘‘ Maksimoviću (19-6-1), srpskom borcu s više od 25 profesionalnih nastupa iza sebe. Radi se o osobi bogatog iskustva, a Marina nam je otkrila kako okvirno izgledaju njene pripreme.

‘‘Moj glavni MMA trener Slobodan Maksimović organizira moje pripreme. Četiri puta tjedno u svom matičnom klubu radim na taktičkom dijelu. 3-4 tjedno idem na BJJ i hrvanje u Secutor, a jednom tjedno odrađujem sparinge po raznim klubovima u Srbiji. Također, dvaput tjedno odradim trening snage i kondicije s trenerom zaduženim za taj segment, a to je Bora.‘‘

Marina Spasić mogla bi se pokazati zanimljivom akvizicijom za FNC. Ne sumnjamo da FNC ima tendenciju širiti i ženski roster, a borkinja poput Marine Spasić ima dobre predispozicije za osvojiti publiku. Ipak se radi o kickboksačici, a nije tajna da publika nerijetko preferira udarače osjetno više nego ‘‘grapplere‘‘. Marina Spasić svjesna je velike prilike koju dobiva nastupom u FNC-u.

‘‘Ovo je moj prvi nastup za FNC i jako sam sretna zbog te prilike. Sigurna sam da nas čeka veliki spektakl u Pioniru. Zahvalna sam FNC-u na ovoj prilici, kao i svom timu jer vjeruju u mene.‘‘, rekla je Marina, a zatim smo je odgovorila planira li se dulje zadržati unutar najbolje hrvatske MMA organizacije.

‘‘Što se tiče budućnosti, to ne bih znala. Na meni je da slušam i treniram, a na mom timu je da misle za dalje.‘‘

Marina Spasić puno pažnje pridaje gledanju i analiziranju mečeva u najvećim organizacijama

Jedna od čestih tema za diskusiju tiče se gledanja mečeva i praćenja ovog sporta. Trebaju li profesionalni borci pratiti mečeve svojih kolega i onih boraca na najvišoj razini? Propuštaju li priliku za učenje u slučaju da ne prate aktivno ovaj sport? Nerijetko slušamo domaće borce kako navode da uopće ne prate UFC i ostale velike organizacije, ali Marina Spasić nije jedna od njih. Srpska borkinja vjeruje da puno dobiva gledanjem drugih borkinja i boraca na djelu.

‘‘Smatram da je to jako, pošto je i to jedan vid treninga. Sve se odvija u djeliću sekunde. Neki borce gube sve tri runde i onda ‘baam‘, nokaut! Meni gledanje mečeva ulijeva sigurnost. Nema univerzalnog pravila i mnogo neočekivanih situacija.‘‘, ističe Marina, a navela nam je kako najviše prati UFC, ali povremeno poprati mečeve koji se održavaju pod okriljem ONE Championshipa, KSW-a, Bellatora i Bravea.

Kad je najdraža borkinja u pitanju, Marina Spasić ne razmišlja predugo.

‘‘Jako volim Valentinu Shevchenko. Ona je došla iz kickboksa, pa sam se tu i ja pronašla. Sviđa mi se njen stil, upornost i način borbe. Alexa Grasso također je osvojila moje simpatije u posljednjim mečevima.‘‘

‘‘Nema taktiziranja ni pipkanja...‘‘

Kao što smo ranije naveli, Marinina protivnica bit će Samin Kamal Beik, a borba će se održati u ‘‘catchweightu‘‘ (Marina inače nastupa u bantamu i muha kategoriji). Što se tiče Samin Kamal Beik, radi se o talijanskoj borkinji, s osjetno više MMA iskustva od Marine Spasić. Šest pobjeda i četiri poraza upisala Beik u svojoj dosadašnjoj karijeri, a prema riječima Marine Spasić, radi se o protivnici koja preferira parter. Dakle, Marinine slabije strane mogle bi biti testirane u tom meču, a Marina je jasna po pitanju svojih tendencija u tom meču.

‘‘Protivnica je dosta iskusnija od mene i parterašica je. Pokušavat ću održati borbu u stojci, kao i uvijek. Za mene tučnjava uvijek ima prednost, ako već mogu birati.‘‘, poručuje neporažena srpska borkinja.

29-godišnja Marina Spasić tek je na počecima svoje MMA karijere i otvoreno priča o svojim prednostima, ali i nedostacima. Svjesna je da ju čeka puno rada, ali ne bježi od svojih ambicija. Marina Spasić ima jako visoke ambicije u ovom sportu.

‘‘Ciljam na najveću organizaciju, a to je UFC. I naravno, ciljam na osvajanje pojasa. To su moji planovi, ali vidjet ćemo koje planove Onaj gore ima za mene.‘‘, riječi su Marine Spasić.

Nadamo se da smo vam uspjeli pobliže prikazati tko je i što je Marina Spasić, a za kompletnu sliku, popratite FNC 13 i uvjerite se u njene borilačke kvalitete. Što možete očekivati?

‘‘Možete očekivati da ću kao i uvijek ostaviti srce u kavezu. Nema taktiziranja ni pipkanja, idemo jako na pobjedu!‘‘, završna je poruka borkinje koja će nesumnjivo uživati gromoglasnu podršku beogradske publike.

U nastavku teksta možete pronaći dosad objavljene intervjue ususret FNC-ovom eventu u Beogradu:

Intervju s Ivicom Truščekom - LINK

Intervju s Aleksandrom ‘‘Mlatom‘‘ Vukosavljevićem - LINK

Linker
25. lipanj 2024 18:52