Regija

26-godišnja Splićanka Barbara Matić postala svjetska prvakinja u judu

Barbara Matić
 Attila KISBENEDEK/AFP
Hrvatska judašica Barbara Matić nova je svjetska prvakinja u kategoriji do 70 kilograma

Jedna od najboljih hrvatskih sportašica i sportašica godine po izboru Sportskih novosti za 2020. godinu, Barbara Matić, ostvarila je najveći uspjeh svoje dosadašnje karijere. Na Svjetskom prvenstvu koje se upravo održava u Budimpešti došla je do zlatnog odličja, odnosno naslova prvakinje. Time je postigla najveći uspjeh karijere i osvojila povijesnu, prvu svjetsku seniorsku medalju za hrvatski judo

Najbolja hrvatska judašica je do zlata stigla wazarijem postignutim 40 sekundi prije kraja, a prije isteka vremena je uspjela blokirati pokušaj gušenja favorizirane Japanke Yoko Ono.

image
Barbara Matić vs. Yoko Ono
Attila KISBENEDEK/AFP

U četvrtfinalu je Matić ipponom svladala Njemicu Butkereit na početku golden scorea, što se pokazalo kao pravi uvod za polufinale. Tamo ju je čekala Austrijanka Polleres, koja je slavila u posljednja tri međusobna dvoboja. Međutim, sada je taktička priprema odvela Barbaru do kvalitetnih napada, čime je Austrijanku natjerala na dvije kazne, dok je odlučujući napad, koji je doveo do wazarija, došao u četvrtoj minuti golden scorea, uz veliko slavlje Barbare i njezina trenera Vladimira Preradovića.

Protivnica u finalu Japanka Yoko Ono i Barbara susrele su se na tatamiju prije tri godine, na Grand Slamu Duesseldorf 2018. godine, kada je japanska judašica slavila. No, u Budimpešti je protiv najstarije Japanke u reprezentaciji, 31-godišnje Ono, Barbara je od početka bila agresivnija i pokretljivija. U posljednjoj minuti, Splićanka dolazi do wazarija, a u zadnjih pola minute Ono je pokuša zahvart "gušenja", a Barbara je sve izdražala i uzela zlato.

image
Barbara Matić vs. Yoko Ono
Attila KISBENEDEK/AFP

Barbara Matić će nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje nakon ovog rezultati dolazi u najuži krug favorita.

Ovima je Barbara samo nadogradila sjajnu 2020. godinu u kojoj je osvojila zlatnu medalju na judaškom Grand Prixu također u Budimpešti, gdje je u kategoriji do 70 kilograma savladala sve tri osvajačice medalje s posljednjeg Svjetskog prvenstva. Ovim rezultatom samo se potvrdilo kako je Budimpešta sjajan grad za nju. Godinu ranije osvojila je europsku broncu. Napredak je bio očit, a sve bi mogla dodatno oploditi na Olimpijskim igrama.

Linker
14. travanj 2024 15:55