K1 i Boks

(VIDEO) Sutra se vraća ‘mali debeli‘ Meksikanac: Prisjetite se kako je nokautirao Joshuu i šokirao svijet

Joshua vs Ruiz Jr.

 NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA
Ruiz Jr. je svjestan da mu je ovo gotovo zadnja prilika da se proba vratiti u sam vrh svjetskog boksa

Dan prije nego što je Andy Ruiz Jr. 2019. godine otputovao u New York na dugo iščekivani dvoboj protiv favoriziranog Anthonyja Joshue za naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, u dvorani u Norwalku našao se gotovo potpuno sam, razgovarajući s jednim novinarom. Nekoliko dana kasnije, "bucmasti" borac iz kalifornijskog Imperiala šokirao je svijet. Porazio je Joshuu i ostvario možda najveće iznenađenje u povijesti boksa nakon Bustera Douglasa.

Pet godina i tri borbe kasnije, Ruiz se vratio skromnosti i nadi za još jednom prilikom da se vrati na vrh, gdje je slava bila kratkog vijeka. Ironično, Ruiz (35-2, 22 KO) će se sada boriti protiv čovjeka kojeg je zamijenio u toj borbi za naslov protiv Joshue u lipnju 2019. godine, Jarrella Millera (26-1-1, 22 KO) iz New Yorka.

Poput Millera, Ruiz se godinama borio s kondicijom, kroz šalu priznavši da su ga "burritosi i nachosi" doveli do uspjeha. No, s 34 godine, skidanje kilograma više nije lako, a Ruiz pripisuje svoj oporavak predanosti vjeri koja ga je podigla s kako sam kaže moralnog dna.

"Blagoslovljen sam što sam ovdje i stvarno sam sretan što sam dio ovog događaja, sada sve ovisi o tome kako će Miller doći. Spreman sam na sve što donese" izjavio je Ruiz za BoxingScene.

Nakon što se iz Saudijske Arabije vratio s prekomjernom težinom, Ruiz nije uspio ponoviti dominaciju iz prve borbe protiv Joshue u uzvratu. Nakon sramote koju je doživio, Ruiz kaže da se trudi vratiti energiju koju je imao u svojim najboljim danima.

"Znam što je važno, u ovom sportu i u životu," rekao je. "Ponekad moramo proći kroz uspone i padove, do najdublje rupe koju možete pronaći i onda se vratiti i naučiti. Glavno je kako se oporaviti od toga."

"Danas sam sretan. Vratio sam se u crkvu. Radim ono što trebam na ovoj misiji koju znam da moram ispuniti. Ako Bog da, ostvarit ćemo ovu pobjedu."

Ruiz vidi paralele s onim danom u Norwalku kada ga je isti novinar intervjuirao, osjećajući da ga javnost zanemaruje, ali inspiriran onim što je moguće. "Mnogo ljudi ovisi o meni. Znam da još uvijek imam mnogo obožavatelja," izjavio je Ruiz. "Osjećam da još uvijek imam puno toga za napraviti – ne toliko za njih, nego za sebe. To je ono što trebam učiniti s Jarrellom Millerom ispred sebe. Samo moram pobijediti, a ostalo će doći."

Ruiz vjeruje da njegov stil savršeno odgovara Milleru, s obzirom na to da Miller voli jurišati naprijed, a Ruiz je vješt i ubojit. "Volim bacati bombe i kombinacije... gledajte povratak Andyja" rekao je Ruiz.

Pobjeda bi mu mogla donijeti borbu protiv nekoga poput bivšeg prvaka u teškoj kategoriji, Josepha Parkera, koji je ostvario tri uzastopne pobjede u Saudijskoj Arabiji i koji je već pobijedio Ruiza za WBA naslov u teškoj kategoriji 2016. godine u Parkerovoj domovini, Novom Zelandu.

"Potpuno sam prihvatio da se moram vratiti na vrh i učiniti ono što moram" izjavio je Ruiz. "Moram pobijediti."

Linker
17. rujan 2024 15:35