K1 i Boks

Tektonske promjene na boksačkim rang listama: Fury je ispod Joshue, pogledajte gdje se nalazi Hrgović

Anthony Joshua (lijevo) i Tyson Fury (desno)

 IG/X
Mnogo se toga može zaključiti na osnovu jednostavnih brojeva

Boksačka tijela rangirala su Anthonyja Joshuu ispred Tysona Furyja nakon što je "Gypsy King" podijeljenom odlukom izgubio od Oleksandra Usyka 18. svibnja u megalomanskom meču u Rijadu.

Usyk je jedini boksač koji nije morao "brinuti se" za svoja mjesta jer je njegovo mjesto prvaka "zacementirano" u četiri najpriznatije boksačke federacije.

Lipanjske teškaške rang liste WBC-a imaju Joshuu kao broj jedan izazivača, dok je njihov bivši prvak Fury na drugom mjestu. Agit Kabayel, koji je briljirao u svoja zadnja dva nastupa, zadržava svoju poziciju na trećem mjestu unatoč pobjedi nad Frankom Sanchezom, koji je prethodno bio drugi.

WBA, koji poput WBO-a i IBF-a nisu ranije rangirali Furyja jer je držao WBC naslov, postavili su 35-godišnjaka na četvrto mjesto, što znači da smatraju da su Martin Bakole, nesuđeni protivnik Filipa Hrgovića i obvezni izazivač koji je najznačajnije pobjede ostvario nad Tonyjem Yokom i Carlosom Takamom, Joshua na drugom mjestu, te Daniel Dubois na četvrtom, "zaslužniji" izazivači od Furyja.

IBF je postavio Duboisa kao svog privremenog prvaka nakon što je pobijedio našeg Filipa Hrgovića samo dva tjedna nakon što su se Usyk i Fury borili za sva četiri naslova. Organizacija rangira Furyja na šestom mjestu, s Jaredom Andersonom na petom, Kabayelom na četvrtom i Joshuom na trećem mjestu. Bakole je na 14. mjestu. Prva dva mjesta na njihovoj rang listi su upražnjena. Među ostalim visoko rangiranim borcima je kubanski izazivač u cruiser kategoriji Mike Perez, koji je rangiran šesti kod WBA federacije unatoč tome što nije borio u teškoj kategoriji od 2015 što je još jednom dokaz, nekada, vrlo besmislene boksačke politike.

Filip Hrgović je trenutno peti na WBO-ovoj listi, 10. na IBF-ovoj listi, 13. na WBC-ovoj listi dok ga WBA federacija nije ni uvrstila među 15 najboljih teškaških boksača svijeta.

Bitno je naglasiti da je WBO svoje liste "osvježio" zadnji put tek 20. svibnja, dok su IBF, WBC I WBA redom to učinili 12., 15., i 1. lipnja. Detaljan pregled svih rang lista možete pregledati ovdje.

Linker
25. lipanj 2024 23:41