K1 i Boks

‘Primao je čiste udarce u meču s Hrgovićem, ali nije odustao. On nije isti kao nekoć i neće se predati na Wembleyju‘

Daniel Dubois (desno) vs. Filip Hrgović (lijevo)

 AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia
Derek Chisora analizirao je vidljiv napredak Daniela Duboisa

Daniel Dubois verzija 2.0, tako bismo mogli nazvati Daniela Duboisa koji je "isplivao" nakon poraza od Oleksandra Usyka. Dobar dio svoje dotadašnje karijere Dubois je nazivan boksačem koji posjeduje odlične fizikalije, ali nedovoljno je srčen i borben za najviše domete.

Nakon što je mentalno slomljen u meču protiv Oleksandra Usyka, kritike su se dodatno pojačale, a na Duboisu je bilo da ušutka kritičare ili da im ipak povjeruje i odbaci svoje ambicije o svjetskom vrhu. Ulaskom Saudijaca na boksačko tržište, došlo je do "ponovnog rođenja" Daniela Duboisa, ali ovaj put se rodila nešto bolja i naprednija verzija.

Dubois je krajem prošle godine prvo porazio Jarrella Millera prezentiravši jedan od najboljih nastupa u svojoj karijeri. Pokazao je Dubois napredak u kondiciji, ali posebno je napredovao psihički. Iako Miller nije padao na mnoštvo njegovih udaraca i konstantno je pritiskao Duboisa, Daniel se nije dao slomiti i na koncu je došao do pobjede prekidom, samo osam sekundi prije kraja meča.

Odlična izvedba koja mu je omogućila meč protiv Filipa Hrgovića, a Dubois je u tom meču dokazao kako više nije "onaj stari". Engleski teškaš bio je podređen boksač tijekom prvih šest rundi, ali nakon toga ubacuje u brzinu više, možda čak i dvije više te nedugo poslije privodi meč kraju. Početkom osme runde sudac je na prijedlog liječnika zaustavio meč, a Dubois je ponovno došao do reputacije ponajboljeg svjetskog teškaša.

Naknadno je Daniel promoviran u svjetskog prvaka prema IBF-u i 21. rujna (deveti mjesec) čeka ga obrana svjetskog pojasa. Protivnik će mu biti Anthony Joshua koji će u taj meč ipak ući kao favorit, ali iskusni Derek Chisora vjeruje kako Duboisa ne smijemo unaprijed otpisati, upravo iz razloga što je nova verzija Duboisa psihički puno snažnija od nekadašnje.

"To je bilo nekoć, a ovako je sada. Daniel se promijenio. Filip Hrgović ga je pogađao čistim udarcima, ali Dubois nije pao i nije se predao. Nastavio je boriti se i došao je do pobjede. U meču protiv Jarrella Millera, Dubois se toliko umorio i bio blizu predaje, ali nije se predao. Tip koji je boksao protiv Joea Joycea i Oleksandra Usyka, Dubois više nije taj tip. Tada je odustao, ali ne vjerujem da će trenutna verzija Duboisa odustati na Wembleyju.", rekao je Chisora za talkSPORT.

Daniel Dubois očito je uspio uvjeriti boksačku javnost da se promijenio i da je izrastao u puno ozbiljnijeg i tvrđeg boksača. 27 mu je godina, najbolje boksačke godine tek se bliže i nije isključeno da Dubois u meču protiv Joshue pokaže još veći napredak. Hoće li biti dovoljno za poraziti "AJ-a", saznat ćemo za devet dana.

Linker
16. rujan 2024 23:47