K1 i Boks

Boksaču koji se s Bivolom borio za naslov izgubio se svaki trag: Iza njegove otmice stoji čečenski diktator?

 DONAT SOROKIN/TASS/PROFIMEDIA Donat Sorokin/tass/profimedia
"Kadirov, znaš li gdje ga možemo pronaći? Uvjeren sam da ti sve znaš", napisao je na Telegramu disident Abdurahmanov

Čečenski boksač Umar Salamov (27-2) posljednji je put u ring ušao krajem rujna prošle godine, kada je, za manje od 90 sekundi nokautirao namibijskog predstavnika Vikapitu Merora. Navedenim se nokautom 28-godišnji poluteškaš vratio na pobjednički kolosijek, nakon što je, u prosincu 2021., jednoglasnom odlukom sudaca poražen od Dmitrija Bivola u meču za WBA naslov. Borbu protiv Merora Salamov je odradio u ruskom Kazanu, nakon čega mu se gubi svaki trag. Prošlog se mjeseca o cijeloj situaciji oglasio i čečenski disident Tumso Abdurahmanov, koji je sugerirao da je u nestanak Salamova umiješan čečenski vođa Ramzan Kadirov.

"Kadirov, znaš li gdje ga možemo pronaći? Uvjeren sam da ti sve znaš. Svi mi znamo gdje ga treba tražiti. Samo se pitam što ti je on zgriješio. Zar nam nećeš reći? Sigurno je vrlo interesantna priča", napisao je Abdurahmanov na Telegram kanalu.

Njegova tvrdnja o Salamovljevom nestanku poklapa se s ranijim izvješćem čečenskog oporbenog pokreta (1ADAT), koji je otkrio da su čečenski dužnosnici oteli 27 muškaraca, uključujući i Salamova, iz boksačeva rodnog sela Alkhan-Kala, 13. siječnja ove godine u sklopu operacije "čišćenja". Bivši svjetski "light heavyweight" prvak po IBO-u navodno je odveden u pritvorske objekte pod kontrolom čečenskog Ministarstva unutarnjih poslova, a u kojima se odvijaju mučenja i razni oblici zlostavljanja.

Salamov je do navodne otmice uživao status jednog od najuspješnijih čečenskih boksača. Profesionalni karijeru započeo je 2012. godine, kada je potpisao ugovor s K2, promotorsku kuću u vlasništvu braće Kličko. Nakon 14 uzastopnih pobjeda, od kojih je njih 13 ostvario u Ukrajini, Salamov je, 2015. godine, zapeo za oko Kadirovu. Čečenski lider tih je dana pokretao svoju MMA organizaciju Absolute Championship Akhmat (ACA) i želio se proširiti i na boks, tako da je 2016. Salamov potpisao ugovor s njim.

Čečenski diktator je, sukladno ugovoru, financirao boksačevu karijeri, a Salamov se, u svibnju 2016., preselio u Las Vegas i pridružio kampu Kevina Barryja, gdje je trenirao zajedno s bivšim teškaškim WBO prvakom Josephom Parkerom. Investicija se isplatila jer je Salamov, na koncu, potpisao ugovor s Top Rankom Boba Aruma i osvojio upražnjeni IBO naslov u poluteškoj kategoriji godinu dana kasnije. Iako je Salamov u srpnju 2017. izgubio naslov u borbi protiv Australca Damiena Hoopera, Kadirov je i dalje slovio za njegovog velikog navijača.

"Čestitam, dragi brate! Vjerovali smo u tebe i opravdao si nade navijača,” napisao je diktator na ruskoj društvenoj mreži VKontakte nakon Salamove pobjede protiv Emmanuela Anima u prosincu 2018., pa dodao: "Večer je završila trijumfom Umara u glavnoj borbi! Umar Salamov je još jednom dokazao da je jedan od najiskusnijih i najboljih u svojoj težinskoj kategoriji u svijetu profesionalnog boksa".

Prema trenutno dostupnim informacijama, do razdora između čečenskog diktatora i boksača, odnosno do Umarove otmice i zatvaranja, navodno je došlo zbog njegovih političkih stavova.

Linker
26. lipanj 2024 04:18