BEZ PUNO MUKE

Uočili ste plijesan na drvenim površinama i namještaju u domu? Evo kako je ukloniti

 /SHUTTERSTOCK
Nekoliko različitih vrsta plijesni može rasti na drvenom namještaju

Kada otkrijete da plijesan raste negdje u vašem domu, to nikada nije nešto što biste trebali zanemariti. Ovisno o mjestu i koliko se daleko proširila, možda ćete morati pozvati stručnjaka da je se riješi. Ali ako na komadu drvenog namještaja naiđete na plijesan, to je možda nešto što sami možete riješiti. Evo što trebate znati.

Kako ukloniti plijesan s drvenog namještaja

Nekoliko različitih vrsta plijesni može rasti na drvenom namještaju. Ako slučajno imate posla s crnom plijesni, to vjerojatno nije nešto što biste se trebali sami pokušatvati riješiti. Inače, često je moguće ukloniti plijesan s drvenog namještaja pomoću proizvoda koje već imate kod kuće.

image
/SHUTTERSTOCK

Evo što učiniti:

Zaštiti se

Prije bilo čega drugog, stavite zaštitne rukavice, naočale i masku za lice ili respirator.

Zaštitite svoj dom

Usisajte komad namještaja kako biste uklonili sve spore plijesni ili prašinu.

Ako je moguće, premjestite komad namještaja van ili u garažu da ga očistite. Također možete pokriti područja oko njega plastičnom folijom.

Operite površinu

Napunite čistu, praznu bocu s raspršivačem toplom vodom, dodajte jednu čajnu žličicu tekućeg deterdženta za pranje posuđa i protresite. Zatim pošpricajte površinu namještaja otopinom i izribajte pljesniva područja četkom s mekim vlaknima (poput stare četkice za zube), koristeći posebnu krpu za uklanjanje viška tekućine ili pjene. Kada završite, čistom krpom osušite površine koje ste očistili.

Ako plijesan nije duboko prodrla u drvo, to može biti dovoljno da je se riješite. U suprotnom, probajte na sljedeći način.

image
/SHUTTERSTOCK

Poprskati octom

Isperite bočicu s raspršivačem (ili nabavite novu), napunite je jednakim omjerima tople vode i destiliranog bijelog octa i poprskajte pljesnive dijelove namještaja. Ostavite da se suši sat vremena, a zatim obrišite površine čistom, vlažnom krpom, a zatim čistom suhom krpom.

Dodatne mjere

Ako plijesan i dalje ne nestaje, možda ćete morati upotrijebiti otopinu boraksa ili eventualno izbrusiti, a zatim ponovno premazati komad drvenog namještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:09