NIJE NEUOBIČAJENO

Nemojte ignorirati plijesan koja raste na zemlji vaših kućnih biljaka

 /SHUTTERSTOCK
Kada svojoj biljci stalno osiguravate više vode nego što joj je potrebno, mokro će tlo predstavljati savršeno tlo za razmnožavanje uspavanih spora plijesni

Jeste li primijetili pljesnivo tlo na vašoj sobnoj biljci? Ne brinite, nema mjesta panici. Iako može biti ružna, plijesan na tlu kućnih biljka obično je bezopasna i može se lako riješiti. Dakle, što biste trebali učiniti kada primijetite da vaše voljene sobne biljke razvijaju plijesan?

Kako izgleda plijesan na tlu

Nije neuobičajeno da s vremena na vrijeme primijetite da plijesan raste na vašem tlu. Obično se pojavljuje kao male do velike mrlje bijele plijesni na površini tla. Pljesnivo tlo gotovo uvijek prati vlažno ili mokro tlo.

Zašto tlo za kućne biljke postaje pljesnivo

Činjenica je da su spore plijesni normalan i zdrav dio unutarnjeg i vanjskog tla i općenito su prilično bezopasne. Međutim, pod pravim uvjetima, ove spore plijesni mogu prerasti u gljivice (bijelu plijesan koju vidite na vrhu tla) koje se s vremenom mogu početi natjecati s vašom biljkom za ishranu. Osim toga, jednostavno nije ih ugodno gledati. Dakle, koji uvjeti dovode do rasta plijesni? Evo nekih stvari na koje treba obratiti pozornost.

image
/SHUTTERSTOCK

Pretjerano zalijevanje

Pretjerano zalijevanje biljke može brzo potaknuti rast plijesni. Kada svojoj biljci stalno osiguravate više vode nego što joj je potrebno, mokro će tlo predstavljati savršeno tlo za razmnožavanje uspavanih spora plijesni. Kako biste spriječili prekomjerno zalijevanje, provjerite koliko vode vaša biljka treba i prilagodite raspored zalijevanja ovisno o dobu godine. Imajte na umu da većina biljaka ne treba toliko vode tijekom jesenskih i zimskih mjeseci jer ne rastu aktivno i lako je slučajno pretjerano zaliti svoje biljke tijekom tih mjeseci.

Loša drenaža

Pravilna drenaža ključna je za kućne biljke i sve biljke u posudama. Većina sobnih biljaka će patiti ako im korijenje ostane u vodi, a pretjerano vlažno tlo predstavlja savršeno okruženje za razvoj spora plijesni. Drenaža se može poboljšati dodacima zemljištu kao što su perlit i pijesak, koji povećavaju prozračnost, a također i osiguravanjem da posuda s biljkom ima drenažne rupe koje omogućuju izlazak viška vode iz posude.

Kontaminirano tlo

Iako sva zemlja za posude ima neke mikroorganizme, moguće je da problemi s plijesni potječu od onečišćene vrećice zemlje. Tlo koje je bilo izloženo vlazi i nije pravilno skladišteno može biti podložno kontaminaciji što kasnije može dovesti do prekomjernog rasta plijesni.

Je li pljesnivo tlo loše za sobne biljke?

Općenito govoreći, pljesnivo tlo nije razlog za paniku. Plijesan je znak da je tlo vaše biljke bogato organizmima. Međutim, moguće je da se prekomjerna plijesan s vremenom može natjecati s vašom biljkom za hranjive tvari u tlu, što bi moglo spriječiti rast vaše biljke. Pravi problem s plijesni na zemlji sobnih biljaka je taj što je to obično pokazatelj da vaša biljka raste u pretjerano vlažnim uvjetima, što može rezultirati ozbiljnijim bolestima poput truleži korijena. Plijesan je dobar pokazatelj da postoji nešto u okruženju u kojem raste vaša biljka što treba prilagoditi.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako se riješiti pljesnivog tla

Popravljanje pljesnivog tla je relativno lako učiniti i postoji nekoliko različitih metoda koje možete isprobati. Ako ste zabrinuti da vaša biljka nema dovoljno drenaže, možda ćete poželjeti jednostavno zamijeniti svu zemlju kako biste joj osigurali mješavinu koja bolje drenira. Ovo je najjednostavniji način za rješavanje problema. Međutim, također možete popraviti pljesnivo tlo bez da ga u potpunosti zamijenite.

Počnite tako što ćete ostrugati pljesnive dijelove zemlje i izbaciti ih. Zatim, imate nekoliko opcija. Mnogi se vrtlari kunu u korištenje laganog posipanja cimeta po tlu kao prirodnog fungicida, a možete isprobati i mješavinu sode bikarbone i vode. Ako nijedna od tih opcija ne djeluje, možete upotrijebiti i komercijalni fungicid koji možete pronaći u većini rasadnika i vrtnih centara. Ono što je najvažnije, pobrinite se da poduzmete aktivne korake za rješavanje problema kako biste spriječili daljnji rast plijesni u budućnosti.

Sprječavanje pljesnivog tla

Postoji nekoliko načina za sprječavanje plijesni na tlu za sobne biljke, a to uključuje osiguravanje pravilne drenaže za vašu biljku, izbjegavanje pretjeranog zalijevanja i osiguravanje biljci dovoljno svjetla. Što se tiče drenaže, jednako su važni korištenje mješavine tla koja dobro drenira i prave posude. Uvijek pazite da vaša posuda ima rupe za drenažu kako se višak vode ne bi sakupljao oko korijena biljke. Pravilna drenaža također će pomoći u sprječavanju prekomjernog zalijevanja, ali svakako istražite koliko vode vaša biljka stvarno treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 14:24