OTKRIVAMO

Ovo su mjesta u domu koja uvijek zaboravljate očistiti, a leglo su bakterija i virusa

 VGSTOCKSTUDIO/SHUTTERSTOCK
Prema riječima stručnjaka za čišćenje i organizaciju, postoje mjesta u životnom prostoru koja se rijetko čiste, a mogu uzrokovati velike štete ako ostanu dugo prljava

Koliko god se trudili održavati svoj dom čistim, vjerojatno slučajno zaboravite na neka mjesta koja mogu biti izvor bakterija. U nastavku donosimo koja su to mjesta i zašto biste ih ipak trebali dobro očistiti.

Prekidači za svjetlo

Vjerojatno ste čuli da virusi i bakterije mogu biti na kvakama i slavinama, ali vole se "utaboriti" i na prekidačima za svjetlo. Svi ukućani nekoliko puta dnevno dodiruju prekidače, pa ih je poželjno prebrisati dezinficijensom tijekom čišćenja.

image

.

/SHUTTERSTOCK

Mikrovalna pećnica

Prema jednom istraživanju, ručke vrata mikrovalne pećnice imaju dovoljno bakterija da bi se smatrale visokim rizikom za prijenos raznih bolesti. Najprije uklonite svu masnoću i prljavštinu iz mikrovalne pećnice deterdžentom za pranje posuđa, isperite i sve obrišite suhom krpom. Zatim poprskajte površinu dezinficijensom, ostavite nekoliko minuta i sve obrišite.

image
PIXEL-SHOT/SHUTTERSTOCK

Oprema za vježbanje

U jednoj su studiji istraživači pronašli rinoviruse (infekciju koja uzrokuje prehladu) na 63 posto opreme testirane u fitness centrima, a isto je bilo i s opremom za kućno vježbanje. Utezi, prostirke za jogu i sobni bicikli upijaju znoj, mirise, prašinu i prljavštinu.

- Opremu za vježbanje koju koristite kod kuće ili u teretani pošpricajte sredstvom za čišćenje nakon svake upotrebe - savjetuje Carolyn Forte, ravnateljica Laboratorija za čišćenje u Home Institutu.

image
/SHUTTERSTOCK

Novčanik

Istraživanje je pokazalo da su testirane novčanice od 1 dolara sadržavale nekoliko stotina mikroorganizama, uključujući DNK kućnih ljubimaca i viruse. Budući da ne možete očistiti račune, razmislite o korištenju manje gotovine i više kartica. Možete ih prebrisati alkoholom ili maramicom za dezinfekciju i pustiti da se osuše na zraku prije nego što ih vratite u novčanik.

image
PHOTOONGRAPHY/SHUTTERSTOCK

Usisavač

Prema istraživanju koje je proveo dr. Charles Gerba sa Sveučilišta u Arizoni, 50 posto ispitanih četki za usisavače sadržavalo je plijesan i bakterije. Štoviše, Gerba kaže da prljavi usisavač može prenijeti bakterije s jedne površine na drugu, pa usisavanje ne čistite, već samo širite bakterije. Kako bi vaš usisavač bio čist i učinkovit, ispraznite spremnik za prašinu, ako postoji, nakon svake druge uporabe. Također, isperite sve filtre koji se mogu prati barem svakih nekoliko mjeseci, ovisno o tome koliko ih često koristite. Ne zaboravite glave četkica, obrišite prašinu s njih, zatim ih operite toplom vodom i osušite na zraku.

image
NEW AFRICA/SHUTTERSTOCK

Krevet

Stručnjaci kažu da svaki krevet ima 1,5 milijuna grinja. Posteljinu bi bilo idealno oprati jednom tjedno, a madrac usisati. Savjetuje se i pranje jastuka u perilici dva do četiri puta godišnje.

Zavjese za tuš

Iako se neki dijelovi kupaonice, poput WC-a, redovito čiste, neke se stavke lako mogu previdjeti. U jednoj studiji znanstvenici su otkrili da je zavjesa za tuš najprljaviji predmet u kupaonici i da ima do 60 puta više bakterija od WC školjke.

image
/SHUTTERSTOCK

Ipak, stručnjaci kažu da se zavjesa ne smije često mijenjati, čak i ako je na njoj vidljiva plijesan. Najbolje ju je prati u perilici na kraćem programu i ostaviti kratko na zraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 23:49