Brz i učinkovit

Punih mjesec dana bez prašine na drvenom namještaju? Pouzdajte se u jeftino sredstvo iz ljekarne

 SHUTTERSTOCK
Pribjegavanje agresivnim sredstvima za čišćenje nije rješenje jer tako riskiramo dodatna oštećenja, zato smo pripremili alternative u skladu s prirodom

Kada je riječ o uređenju interijera, prirodni materijali ne izlaze iz mode. Nekada su manje, nekada više naglašeni, ali ništa ne može zamijeniti jedinstven ugođaj i dašak elegancije koji daje drvo. Da bi trajale što duže, drvene površine i namještaj, kao i oplemenjena iverica (koja je na bazi drva) zahtijevaju posebnu, prilagođenu i redovitu njegu.

Iako je drvo izdržljivo, ono ima mnogo „neprijatelja“ koji narušavaju njegov izgled i sjaj. Najčešći među njima su prašina, otisci prstiju i vodene mrlje kojih se, ma koliko pokušavali, ne možemo riješiti u potpunosti. Pribjegavanje agresivnim sredstvima za čišćenje nije rješenje jer tako riskiramo dodatna oštećenja. No, uz malo svakodnevnog truda i vremena, drveni namještaj može ponovno zablistati kao da je tek kupljen. Evo kako uz nekoliko trikova ukloniti tri vrste svakodnevnih mrlja s drvenih površina i površina od oplemenjene iverice.

Prašina

Jedan od prilično frustrirajućih nusprodukata naših života je prašina kojom smo svakodnevno okruženi. No, to nisu samo mrvice hrane, vlasi kose, dlake s kućnih ljubimaca i mucice s odjeće, već i mrtve stanice naše kože, pelud i čestice zemlje. Prašina je, dakle, kombinacija svega i svačega te je se nikad ne možemo riješiti u potpunosti.

Kada se prašina kreće u zraku, ona skuplja blagi pozitivni ili negativni električni naboj te se taloži na površinama sa sličnim karakteristikama. Na oplemenjenoj iverici i drvu, posebice tamnom, narušava estetiku namještaja, a stara praksa uklanjanja prašine s popularnim „praškom“ u duginim bojama nije baš učinkovita. Umjesto da njime pokupite sve, pa i najmanje čestice, one se raspršuju po zraku i talože negdje drugdje.

image

Prašina se neće hvatati za drvo ako ga premažete glicerinom

SHUTTERSTOCK

Srećom, postoje bolji načini kako se riješiti prašine i to s dugotrajnijim učinkom. Sljedeći postupak vrijedi samo za obojeno i lakirano drvo te oplemenjenu ivericu jer dobro podnose sredstva za čišćenje.

  1. Za početak usišite podove kako bi u zraku bilo što manje prašine te uklonite sve predmete s namještaja kojeg ćete očistiti.
  2. Površine pažljivo prebrišite krpom od mikrofibre koja s lakoćom obavlja posao i može se koristiti na svim vrstama drvenih površina – obojenima, s lakom i politurom, oplemenjenoj iverici, na čistom drvetu ili na predmetima od bambusa, ratana i pruća.
  3. U malo mlake vode stavite par kapi blagog deterdženta za suđe, promiješajte i tom kombinacijom natopite krpu od mikrofibre.
  4. Krpu dobro iscijedite da ne kapa te njome prebrišite drvenu površinu. Potom je osušite suhom krpom od mikrofibre.
  5. Kako se prašina ne bi tako brzo pojavila, pomiješajte tri velike žlice glicerina na pet litara vode, u mješavinu namočite krpu i njome prebrišite drveni namještaj. Glicerin je jeftin i dostupan u svim ljekarnama, a odbija prašinu s površina najmanje mjesec dana.

Na čistom, nelakiranom drvetu izbjegavajte koristiti bilo kakve deterdžente jer ih njihova lužina s vremenom može oštetiti i oduzeti prirodni sjaj. Umjesto toga prebrišite ga čistom vodom i zaštitite vrućim lanenim uljem. Nikako ga ne premazujte maslinovim uljem jer se ono loše razmazuje i privlači prašinu.

Otisci prstiju

Gore navedeni postupak trebao bi osim prašine ukloniti i sve sitne mrlje s lakiranih drvenih površina i površina oplemenjene iverice. Međutim, otisci prstiju na takvom vrstu drveta znaju biti tvrdoglavi. Zaostala masnoća s kože možda se neće lako obrisati tijekom uobičajenog čišćenja zbog čega je potrebna temeljitija metoda.

Lakirane drvene površine su izdržljive, ali ipak ih moramo pažljivo tretirati kako se završna obrada ne bi uništila i ugrozio sjaj namještaja. Možete ga riješiti bilo kakvih neželjenih otisaka na sljedeći način:

  1. Obrišite površinu suhom krpom za poliranje koja ne sadrži ulja za čišćenje ili vosak. Trljajte je kružnim pokretima dok ne uklonite otiske.
  2. Za tvrdoglavije otiske navlažite krpu čistom vodom te njome istrljajte površinu. Odmah je potom osušite suhom krpom.
  3. Navlažite tkaninu mineralnim alkoholom i istrljajte njome drveni namještaj ako su otisci prstiju još uvijek vidljivi ili su uzrokovani otiscima zarobljenim u debelom sloju voska.
  4. Drveninu premažite sredstvom za poliranje ili ga možete napraviti i sami. Pomiješajte malo mineralnog ulja s nekoliko kapi ekstrakta od limuna.
  5. Preko polirane površine pospite kukuruzno brašno koje će upiti višak sredstva za poliranje.
  6. Površinu još jednom nježno prebrišite suhom krpom.

Redovitim ponavljanjem ovog postupka na tjednoj bazi otisci prstiju neće imati šanse!

Vodene mrlje

Najčešće mrlje na drvu ili na površinama oplemenjene iverice su tragovi čaša koje nastaju kada zaboravite koristiti podmetače. Ali ne brinite, ovi se nepoželjni ukrasi mogu vrlo brzo ukloniti i to na posve prirodan način. Postoji čak nekoliko tehnika, a najučinkovitije uključuju proizvode koje koristite svakodnevno. Ipak, pripazite da ih koristite samo na obojenim i lakiranim drvenim površinama te na pločama od oplemenjene iverice.

Soda bikarbona

Napravite pastu od jedne žličice vode i jedne žlice sode bikarbone. Ovom mješavinom natopite meku krpu i nježno trljajte vodenu mrlju dok ne nestane.

image

Vodene mrlje s drvenih površina možete ukloniti na mnogo različitih načina

ELGRAD

Pasta za zube

Stavite malo paste za zube bez gela na krpu i njome polirajte površinu. Obrišite je vlažnom krpom i pustite da se potpuno osuši. Ako je mrlja još tu, pomiješajte pastu za zube i istu količinu sode bikarbone pa ih dobro promiješajte. Pastu nanesite na mrlju i potom je očistite vlažnom krpom. Kada se osuši, polirajte drvo limunovim uljem.

Majoneza

Ukusan dodatak sendvičima i salatama odlično je sredstvo protiv mrlja od vode. Majonezu na površinu nanesite pomoću papirnatog ručnika i pustite da odstoji nekoliko sati ili preko noći. Površinu potom obrišite čistom krpom i ispolirajte.

Vazelin

Vodene krugove premažite vazelinom i ostavite da djeluje preko noći. Ujutro ga uklonite papirnatim ručnikom i mrlje više ne bi trebali biti tamo.

Ocat i maslinovo ulje

U maloj posudi pomiješajte jednake dijelove octa i maslinovog ulja. Nanesite smjesu na mrlju pomoću te je trljajte krpom dok ne nestane. Ocat će pomoći pri uklanjanju mrlje, dok će maslinovo ulje djelovati kao sredstvo za poliranje.

Glačalo

Da biste glačalom uklonili vodene krugove, prvo na njih stavite čistu, pamučnu krpu. Provjerite da u spremniku glačala nema vode te ga namjestite na nisku temperaturu. Kad se zagrije, nakratko stavite glačalo na tkaninu preko mrlje. Nakon nekoliko sekundi podignite glačalo i krpu kako biste provjerili ima li učinka. Ako je mrlja još uvijek tu, ponavljajte postupak dok ne nestane.

Kako ukloniti vodene mrlje s čistog drveta?

Ako je mrlja nastala na komadu namještaja od čistog, nelakiranog drveta, gornje metode nisu preporučljive jer se drvo može oštetiti. Umjesto toga, mrlje trljajte plutenim čepom od vina te obrišite blago navlaženom krpom.

Unaprijed spriječite ove probleme

Iako su sve gornje metode više ili manje uspješne, Elgrad u svojoj ponudi za sve ljubitelje drvenih površina ima idealno rješenje – Egger PerfectSense Feelwood lakirane ploče od oplemenjene iverice na kojima ne ostaju otisci prstiju, lako se čiste i otporne su na uobičajene mrlje, toplinu i vlagu.

image

Elgrad Egger PerfectSense Feelwood lakirane ploče sjajno izgledaju u svakoj prostoriji

ELGRAD

Njihova posebnost je u kombinaciji PerfectSense lakiranoj završnoj obradi s mat efektom na sinkroniziranoj Feelwood strukturi, čime se bilo kojem prostoru daje ugodna i topla atmosfera te nova razina prirodnog izgleda. Mogu se koristiti u raznim vertikalnim primjenama i u svim prostorijama.

image

PerfectSense lakirana završna mat obrada otporna je na otiske prstiju, mrlje, toplinu i vlagu

ELGRAD

Površina Egger PerfectSense Feelwood lakiranih ploča ima i antibakterijsko svojstvo te je otporna na mnoga sredstva za čišćenje pa neće doći do oštećenja njezine površine.

Želite li unijeti dašak prirode u svoj dom, iskoristite akciju na Egger PerfectSense lakirane ploče do 31. ožujka 2023. i birajte između mat, sjaj ili Feelwood mat dekora.


Sponzorirani sadržaj kreiran u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Elgrad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 21:48