Hit godine

Detalj koji svi zanemarujemo postao je ključan u modernom dizajnu interijera: ‘Samo nemojte preplaviti sobu‘

 SHUTTERSTOCK
Istražili smo kako ga uklopiti u svaku prostoriju i postići ugodniju atmosferu za druženje i opuštanje

Jedan od ključnih elemenata u uređenju svakog životnog prostora je rasvjeta jer ništa ne čini ili kvari neku prostoriju kao osvjetljenje. Ipak, njegova važnost često se podcjenjuje. Ne samo da pravilno postavljena rasvjeta stvara ugodnu atmosferu u prostoru, već može poboljšati njegovu funkcionalnost i naglasiti mu najbolje karakteristike.

Osnovni cilj rasvjete u interijeru je osigurati dovoljno svjetla za sve aktivnosti koje se odvijaju u tom prostoru. Svaka prostorija ima svoje specifične potrebe za rasvjetom. Primjerice, u kuhinji je potrebno dovoljno svjetla za kuhanje i pripremu hrane, dok je u spavaćoj sobi važno osigurati mekšu rasvjetu koja će pružiti opuštajuću atmosferu. U dnevnoj sobi ona može biti različitog intenziteta, ovisno što se sve tamo radi - gleda televizija, čitaju knjige ili se druži.

Iako je prirodno svjetlo najbolje za naše raspoloženje jer povećava razinu serotonina, odnosno hormona sreće u našem tijelu, nažalost nisu sve kuće ili stanovi izgrađeni imajući na umu tu vrstu osvjetljenja. Naime, prostori s prozorima orijentiranim na sjever dobivat će puno manje svjetla od onih s prozorima na južnoj strani. Isto tako, u neke dijelove prostorija koje su uske, a dugačke, prirodna svjetlost neće dovoljno dopirati. I kako onda riješiti ovaj problem?

Sve je u balansu

Sve zastupljenija vrsta osvjetljenja, koja na raspoloženje djeluje slično kao i prirodna svjetlost, je ambijentalna rasvjeta. Ona prostoru pruža ugodnu atmosferu bez izazivanja oštrih sjena ili odsjaja te je zbog toga jedna od najvažnijih vrsta rasvjeta u domu, posebice u večernjim satima. Kako bismo saznali kako je uklopiti u svaku prostoriju, pročešljali smo najveće portale za uređenje doma te otkrili neke sjajne savjete najboljih svjetskih dizajnera rasvjete.

Ambijentalna rasvjeta može se usporediti s lusterom ili ugradbenim svjetlom na stropu u sredini sobe jer njezina svjetlost pokriva cijelu prostoriju. Međutim, navedeni izvori svjetlosti u mnogim su situacijama, posebice kada se odmarate ili družite u opuštenoj atmosferi, preoštri i daju dojam reflektora koji vam „pilji“ u oči. U usporedbi s njima, ambijentalno svjetlo dolazi iz manjih, neizravnih izvora, poput stolne ili podne lampe, svjetlosnih traka smještenih ispod polica knjiga, visećih svjetiljki i slično. No, prije nego krenete u potragu za idealnom ambijentalnom rasvjetom, na pameti je potrebno imati nekoliko stvari.

image

Žuti ton kod rasvjete daje ugodnu atmosferu.

SHUTTERSTOCK

Za ugodnu atmosferu važan je balans između tona osvjetljenja, jačine svjetlosti i mjesta osvjetljenja. Albi Serfaty, dizajner rasvjete i osnivač studija Aqua Creations, napominje da morate biti pažljivi kod odabira tona osvjetljenja. On može biti hladan, neutralan i topao, a svaki ton stvara određenu atmosferu. Temperaturu boje svjetlosti mjerimo u kelvinima pa tako svjetlo od 5000 do 6500 K emitira plavkasti ton koji je pogodan za urede, radne prostore, garaže i svugdje gdje nam je potrebno mnogo svjetla. Temperatura boje od 3700 do 4500 K označava neutralnu bijelu svjetlost, pogodnu za kuhinje, blagovaonice, kupaonice, dok svjetlo od 2000 do 3500 K ima toplu, žućkastu primjesu te je idealno za spavaće sobe i dnevne boravke.

Potrebe za dekorativnim osvjetljenjem varirat će tijekom dana, prvenstveno zato što prirodna svjetlost, bez obzira na njezinu količinu, doprinosi ambijentalnom osvjetljenju. U tim trenucima dobro je imati način za kontrolu količine ambijentalnog svjetla u određenom prostoru. Najpraktičniji za to su takozvani dimmeri ili prigušivači, kao i višestruki izvori svjetla poput svjetiljki koje se mogu upaliti ili ugasiti po potrebi. Prema Mischi Couvrette, osnivačici i dizajnerici studija za dizajn rasvjete Hollis+Morris, namjera nije preplaviti sobu oštrim svjetlom, već nježno ispuniti prostor toplim sjajem. Dekorativna rasvjeta često ima svrhu isticati određene elemente ili osvjetljavajući put do vaše sljedeće aktivnosti.

I ne manje važno je mjesto na kojem se nalazi izvor svjetlosti. Naravno da nije poanta osvijetliti baš svaki kutak prostorije, već razmotriti gdje će svjetlo imati najveći utjecaj na atmosferu.

Kako uklopiti ambijentalno svjetlo u svaku prostoriju?

Dekorativna rasvjeta može izgledati sjajno u baš svakom dijelu doma i ne mora nužno uključivati samo klasične izvore svjetlosti, kao što su stolne lampe, već i ugradbena svjetla koja u modernim domovima možemo pronaći na skrivenim mjestima.

Sve popularnije su i LED lampe i trake zbog niza prednosti. Troše 80 do 95 posto manje električne energije u odnosu na klasične žarulje sa žarnom niti, a rok trajanja im je do čak 20 godina. Osim toga, ne emitiraju toplinu pa ne mogu izazvati požar te se mogu napraviti u malim dimenzijama, što bitno olakšava njihovu ugradnju u različite prostore i elemente. Novost u ponudi tvrtke Elgrad upravo su LED rasvjetna tijela proizvođača Design Light i Emuca kojima se može stvoriti opuštajući ugođaj u cijelom životnom prostoru. U nastavku zato donosimo praktične savjete kako uklopiti ambijentalnu rasvjetu u svaku prostoriju doma, od kuhinje do kupaonice, vodeći se proizvodima iz asortimana Elgrada.

image

Prostor ispod kuhinjskih ormarića idealno je za pokoju dodatnu lampu.

ELGRAD

Kuhinja

Kuhinja već odavno nije prostorija u kojoj se samo priprema hrana, već mjesto druženja obitelji i prijatelja. Zato je važno imati centralni izvor svjetlosti na sredini kuhinje, no on ne bi trebao biti i jedini. LED traka ili lampa ispod gornjih elemenata odličan je izvor svjetlosti i kada radite, ali i onda kada vam treba suptilna svjetlost iz druge prostorije.

image

Ambijentalno svjetlo odlično izgleda i u kuhinji.

ELGRAD

Možda o tome niste razmišljali, ali ambijentalno svjetlo ne mora se nužno uvijek vidjeti da bi služilo svojoj svrsi. LED lampe u unutrašnjosti ormarića, ladica i drugih elemenata su posebice praktične po mraku, kada ne želite paliti glavno svjetlo, a želite, primjerice, izvaditi šalicu da si napravite čaj.

image

Rasvjeta se osobito korisna u kuhinjskim ladicama.

ELGRAD

LED trake ili lampe mogu se lako instalirati i u podnožje kuhinjskih elemenata, takozvanih sokla, a u tom slučaju služe kao orijentacijska svjetla. Dekorativna funkcija rasvjete u kuhinji se može postići ugradnjom niza LED lampica na strop iznad kuhinjskog otoka ili blagovaonskog stola.

Dnevna soba

Prostorija u kojoj je ambijentalna rasvjeta vrlo važna je dnevna soba jer nam ona prvenstveno služi za opuštanje. Uz uobičajene lampe koje stoje na stolićima pored kauča i sofa, dobar izvor ambijentalnog svjetla su i LED lampe postavljene ispod polica s knjigama ili u vitrinama. S tih mjesta bacaju suptilnu svjetlost koja ne opterećuje oči, a stvara vrlo ugodan, opuštajući osjećaj.

image

Dobro mjesto za ambijentalno svjetlo u dnevnoj sobi je ispod polica za knjige.

ELGRAD

Ambijentalno svjetlo iza televizora prije nije bilo toliko popularno u životnim prostorima, ali sada je vrlo traženo jer je praktično za one koji ne mogu gledati filmove u potpunom mraku, već trebaju barem mali izvor svjetlosti.

image

LED lampu ili trake možete staviti i iza televizora.

ELGRAD

Kupaonica

U kupaonici nam je potrebno nešto jače osvjetljenje jer tamo obavljamo higijenu, uređujemo se i šminkamo. U ovoj prostoriji stoga je najbolje staviti lampe iznad i iza kupaonskog ogledala kako bi raspršivale svjetlost ravnomjerno.

image

Za kupaonske ormariće idealne su manje LED lampe.

ELGRAD

Ne smijemo zanemariti ni važnost osvjetljavanja kupaonskih ormarića. Za njih su idealne manje LED lampe te LED trake koje pružaju dašak luksuza te mogu poslužiti kao ambijentalno osvjetljenje kada se tuširate ili kupate.

image

LED osvjetljenje postavite i iznad ogledala u kupaonici.

ELGRAD

Osim toga, LED rasvjetu u kupaonici možete postaviti i u ladicama ispod umivaonika, što će uvelike olakšati dohvat sitnih predmeta poput ukosnica i gumica.

Spavaća soba

Kada je riječ o spavaćoj sobi, tamo je najvažnija karakteristika rasvjete – suptilnost i mekoća. Lampe bi uvijek trebale emitirati toplo svjetlo, nikako oštro hladno, te biste posebno trebali paziti gdje ih instalirate.

image

LED svjetlo iznad zaglavlja kreveta praktično je, a nenametljivo.

SHUTTERSTOCK

Lampa na noćnom ormariću standardni je izvor meke svjetlosti, no ne morate se ograničavati samo na nju. LED traka smještena na podnožju kreveta ili iznad uzglavlja isto je dobra opcija.

Garderoba

Vrlo je važno osvijetliti i razna mjesta i zakutke na koje do sada možda niste obraćali pažnju. Unutrašnjost ormara, bilo standardnog ili ugradbenog, jedno je od njih. Ako je vaša garderoba zapravo prostorija, LED osvjetljenje unutar elemenata i ladica bit će puno praktičnije rješenje, nego jedan jedini luster na sredini, posebice u kutnim ormarima koji su duboki i najčešće mračni.

image

Ambijentalna rasvjeta u garderobi može imati i estetsku, ali i iznimno praktičnu svrhu.

ELGRAD

Sve popularnija je rasvjeta sa senzorom pokreta jer omogućuje osvjetljenje polica i ormarića bez potrebe za kablovima. Osim na spomenuta mjesta, LED rasvjeta dobro dođe i na garderobnoj cijevi kako bi osvijetlila svu odjeću koju držite na vješalicama.

image

LED svjetlo se može postaviti i iznad garderobne cijevi.

SHUTTERSTOCK

I na kraju, još jedan savjet: umjerenost je ključ. Previše svjetiljki po prostorijama može od ugodne atmosfere napraviti kaotičnu, baš kao i premalo, pa kod odabira rasvjete dobro procijenite kako bi se uklopila u vaš dom.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Elgrad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 17:49