i to je moguće

Stan u Rijeci koji se prema potrebi lako pretvara iz jednosobnog u trosobni, a ima svega 61 m2

 IRA&JOHN
Koncept uređenja interijera, odabir boja i materijala zasniva se na zemljanim tonovima te dizajniranom terrazzo uzorku

PROFIL

Logična podjela stana napravljena je prema najpovoljnijoj orijentaciji svakog od prostora. Između dnevnog boravka i spavaće sobe nalazi se radna soba, koja u varijanti za najam postaje zajednička mini kuhinja sa šankom

Kozala je kvart u Rijeci koji se nalazi iznad samoga centra grada te ga krasi velik broj prekrasnih vila iz 19. i 20. stoljeća s raskošnim dvorištima, uz poglede koji se otvaraju prema moru. Uz vile, kvart ima i kontrastnu tipologija izgradnje - visoke nebodere na strmoglavim liticama kanjona Rječine koji plijene pogled s nekadašnje Lujzijane prilikom ulaska u grad.

Zgrada u kojoj se nalazi stan, koji je uređen prema projektu arhitektice Dore Perković, jedna je od tih vila, te bez obzira na to što je s jedne strane okružena gradskom bukom, boravak u dvorištu stvara baš mirnu i opuštajuću atmosferu. Veličine je 61 kvadrat, trostrano je orijentiran, s balkonom okrenutim prema jugozapadu.

image
IRA&JOHN
image
IRA&JOHN
image
Minimalistička kuhinja ima uspravan vinski bar, koji je slučajnom promatraču gotovo nevidljiv
IRA&JOHN
image
IRA&JOHN

- Osnovna ideja prilikom oblikovanja prostora bila je organizirati jednosoban stan s open space dnevnim prostorom te s mogućnošću brze i lake preinake u trosobni stan za najam, prema potrebi. Iz tog razloga napravljeno je nekoliko prijedloga prostornog rasporeda te su odrađene pripreme instalacija za svaku od varijanti - kaže Dora Perković.

Open space dnevni prostor s kuhinjom i blagovaonskim stolom smješten je na jugozapadu, spavaća soba na sjeverozapadu, a kupaonica na sjeveroistoku. Logična podjela stana napravljena je prema najpovoljnijim orijentacijama svakog od prostora. Između dnevnog boravka i spavaće sobe nalazi se radna soba koja u varijanti za najam postaje zajednička mini-kuhinja sa šankom. U ulaznom hodniku nalaze se garderobni ormar za jakne i cipele te ormar s bojlerom, strojem za pranje rublja i ostalom servisnom opremom.

image
IRA&JOHN
image
IRA&JOHN
image
IRA&JOHN

- Osnovni smjer kretanja unutar stana uvijek je određen simetralom u čijoj osi su otvori odnosno nastavak vizure te fiksnim namještajem koji zapravo dimenzionira i oblikuje prostor; primjerice portal postavljen kao os koja odvaja dnevni prostor na kuhinju s blagovaonskim stolom i dnevni boravak s kaučem, televizijom i klavirom, oblikovan je ugradbenim ormarima, te spuštenim stropom hodnika - opisuje arhitektica.

image
U hodniku se nalaze garderobni ormar za jakne i cipele te ormar s bojlerom, strojem za pranje rublja i ostalom servisnom opremom
IRA&JOHN
image
IRA&JOHN
image
IRA&JOHN
image
IRA&JOHN
image
IRA&JOHN

Portal je obučen u plastificirani čelični lim kako bi se dodatno naglasio kao element koji korisnika iz hodnika navodi na pristup dnevnom boravku te svojom pozicijom jasno odvaja prostore. U nastavku portala su balkonska vrata kojima se pristupa na balkon s kojeg se pruža panoramski pogled na grad i more. Dnevni prostor veličine je 30 kvadrata, i djeluje vrlo prostrano zbog veće visine stambenog prostora koja je zadržana od tri metra. Otvore na fasadi nije bilo dozvoljeno širiti jer bi se narušio izgled skladne kompozicije fasade, međutim ovakvi kakvi jesu daju fino osvjetljenje s ugodnom dozom topline.

image
IRA&JOHN
image
IRA&JOHN

Fronta s ogledalom vizualno širi ulazni prostor, A istodobno ne da naslutiti da je iza još jedna prostorija - radna soba koja je na prvu skriveni dio

image
Kupaonica je na sjeveroistoku, a njome dominira velika tuš-kabina. Crno-bijelu kombinaciju razbija nekoliko toplih drvenih detalja
IRA&JOHN
image
IRA&JOHN

Prilikom ulaska u stan nailazi se na frontu s ogledalom koje vizualno dodatno širi prostor hodnika. Međutim, ne da naslutiti da se iza nalazi još jedan prostor, što onda radnu sobu čini “skrivenom sobom”.

- Koncept uređenja interijera, odabir boja i materijala zasniva se na zemljanim tonovima te dizajniranom terrazzo uzorku. Zemljani tonovi pronađeni u slojevima farbe na zidovima ulaznog hodnika, te terrazzo koji je odjeljivao sjeverni dio stana od južnog, svjedoče o bogatoj povijesti zgrade te su bili inspiracija i razlog usvajanja koncepta uređenja - zaključuje D. Perković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 14:20