Impresivno!

Luksuzan stan za njega: 60 kvadrata na brežuljku u Rijeci u moćnim tamnim tonovima

 Studio Saršon
Kad investitor i arhitekt dijele sličan ukus, rezultat je, posve očekivano, impresivan

Vodimo vas u preuređeni stan površine 60-ak kvadrata na jednom od riječkih brežuljaka s fantastičnim pogledom na Kvarner, u kojem vlada odvažan dizajn s dramatičnim i snažnim tonovima koji cijelom prostoru daju upečatljivu osobnost i osebujan stil

Na jednom od riječkih brežuljka s fantastičnim pogledom na Kvarner našli smo stan koji nas je osvojio odvažnim, jednostavnim i funkcionalnim dizajnom, dramatičnim i snažnim tonovima koji cijelom prostoru daju upečatljivu osobnost i osebujan stil. No, to nas nije začudilo s obzirom na to da njegovo uređenje potpisuje naš istaknuti arhitekt Andrej Došen, koji nam je otkrio kako s vlasnikom dijeli sličan ukus pa je uspješno realiziran projekt rezultat njihove kompatibilne suradnje.

image
Studio Saršon
image
Studio Saršon

Površina stana je 60-ak četvornih metara, nalazi se u zgradi sagrađenoj 70-ih godina prošlog stoljeća, a zahtijevao je potpunu adaptaciju. Arhitekt Došen angažiran je na preporuku.

- Investitor je želio luksuzno uređen stan za jednu osobu, sa suvremenim rasporedom. Imao je jasnu viziju ugođaja kojim stan treba odisati. Također, želio je specifičnu rasvjetu, s naglaskom na ambijentalnu. Moja uloga bila je pomoći da se njegove želje pretoče u stvarnost - kaže arhitekt Došen i dodaje da se s investitorom brzo dogovorio o stilu uređenja: moderno, s mješavinom minimalizma i teških, tamnih tonova podcrtano štihom dizajna sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

image
Studio Saršon
image
Studio Saršon

Kako bi se zadovoljili zahtjevi investitora, rađene su velike tlocrtne promjene zbog postizanja otvorenog prostora dnevne zone: srušeni su pojedini zidovi i dimnjak, a proširena je i kupaonica. Ulazi se u hodnik koji lijevo vodi u spavaću sobu, kupaonicu te radnu sobu, koja po potrebi može biti i gostinjska, dok se desno ide u dnevnu zonu s dnevnim boravkom, kuhinjom, blagovaonicom i ostavom. Stan je južne orijentacije, a dnevni dio se cijelom duljinom otvara prema dugačkom balkonu.

image
Studio Saršon
image
Studio Saršon

- Dogovorili smo se da će dominantni tonovi u stanu biti tamni: tamnosmeđi parket, crni strop i sivi zidovi. Kao koloristički naglasak, u svakoj prostoriji biran je po jedan detalj: tamno zelena kožna sofa u dnevnom boravku, tamnocrvena sofa u radnoj/gostinjskoj sobi te ugradbeni ormar u hodniku tirolskoplave boje - navodi Došen.

S obzirom na to da dnevna zona objedinjuje dnevni boravak i kuhinju, odlučili su kuhinju izvesti minimalistički, u obliku komode od crnog mat feniks materijala, bez gornjih elemenata.

- Gornji dio zida u kuhinji obložen je velikoformatnim mramornim pločama u tonu sahara noir. Nasuprot njima, na zid s televizorom postavljene su također mramorne ploče amani brownze - navodi Došen.

image
Studio Saršon

Uočavamo i jedinstvena sobna vrata.

- U razgovoru s vlasnikom zaključili smo da mu sobna vrata u stanu zapravo i ne trebaju. Ipak, pošto je uobičajeno imati ih te zbog podjele prostorija i cjelovita dojma, odlučili smo se za poluprozirna klizna vrata izrađena od crnih aluminijskih letvica koja se protežu od stropa do poda - kaže i dodaje da su sav ugradbeni namještaj, kuhinja te sobna vrata rađeni po mjeri.

Radna, odnosno gostinjska soba, kojoj su u početku pridavali najmanje pozornosti, ispala je na kraju zanimljiva, jedinstvena, s mnoštvom pomno biranih umjetničkih detalja.

Stan je pun pažljivo biranih umjetnina i kultnih komada namještaja: Artičoka visilice u boji bakra proizvođača Louisa Poulsena, zidne lampe Sergea Mouillea, Artisanova blagovaonskog stola, crnih Bertoia žičanih blagovaonskih stolaca, crnih Bertoia Diamond žičanih stolaca za terasu te kineskih keramičkih vaza iz razdoblja različitih dinastija.

image
Studio Saršon
image
Studio Saršon
image
Studio Saršon
image
Studio Saršon

Prostor je ispunjen i predmetima domaćih dizajnera: tu su Prostorijini stolci za dnevni boravak te rasvjeta Grupe. Kako smo doznali, investitor i arhitekt su ljubitelji umjetnina, o čemu su dugo razgovarali, a izabrani su rijetki primjerci grafika kultnih hrvatskih umjetnika nastalih u drugoj polovici prošlog stoljeća: Picelj, Gliha, Dobrić, Richter, Bijelić…

I rasvjete ima dosta.

Rasvjeta je jedinstveno riješena tako da je gotovo isključivo ambijentalna i to većinom zidna, podna i stolna. Time su se otvorile tri mogućnosti: prva je ta da su na stropovima u spavaćoj i radnoj/gostinjskoj smješteni ventilatori u antracit boji, kao najzdraviji način hlađenja, a druga je da su primjerci koji su smješteni na crnom stropu, poput visilice iznad blagovaonskog stola, dojmljiviji.

Treća je mogućnost postizanja različitih ugođaja paljenjem samo pojedinih lampi u prostoru, primjerice na podu i zidu - pojašnjava Došen.

image
Studio Saršon
image
Studio Saršon
image
Studio Saršon
image
Studio Saršon

Tehnički najzahtjevnija, dodaje, bila je postava teških keramičkih pločica na strop kupaonice, koje su pratile fuge zidnih, a sve kako bi se postigao dojam savršene geometrijske matrice.

- Veliki izazov bila je izvedba projekta budući da su pojedini radovi zahtijevali visoku razinu preciznosti i stručnosti, poput postavljanja keramike velikog formata na zidove ili slaganje parketa u riblju kost.

Zbog toga je bilo i tenzija s izvođačima, pa i promjene istih - iskreno priznaje i dodaje da se, s obzirom na specifičnosti adaptacije, stan uređivao gotovo godinu dana. Unatoč dugom putu od početka do realizacije rezultat je, slažu se arhitekt i investitor, impresivan!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:27