KOJU BOJU ODABRATI

Radne ploče u maloj kuhinji birajte pametno. Prava boja može učiniti da cijeli prostor izgleda drugačije

 /SHUTTERSTOCK

Uz pravi izbor za polica za pohranu i pločice, važno je uzeti u obzir boju vaših radnih ploča, posebno u maloj kuhinji. Ova vrijedna površina od velike je koristi, a dok bi vaš glavni fokus trebao biti na praktičnosti i trajnosti, njezin izgled, boja i materijalnost imaju veliki utjecaj na cjelokupni izgled kuhinje, piše Livingetc.

Kao jedna od najvećih površina u prostoru (posebice u malom), važne je kako vaše kuhinjske ploče izgledaju u odnosu na boju, ton i teksturu. Evo što stručnjaci za dizajn interijera kažu za Livingetc o izboru prave boje za kuhinjske ploče.

image
/SHUTTERSTOCK

Svjetlo siva

Sive kuhinje su bezvremenske, i dok se ovaj umirujući ton obično koristi za boju ormara i zidova, izvrstan je izbor i za vaše radne površine. U manjim kuhinjama, svijetlo siva njeguje topao i ugodan osjećaj, koji će vam pomoći da prostor u kojem se osjećate dobro.

U usporedbi sa svjetlijim bijelim tonovima, svijetlosiva će također pomoći u boljem sakrivanju mrlja i prašine, a da ne spominjemo da postoji mnogo boja koje idu uz svijetlo sivu, što olakšava rad s njom s gledišta dizajna.

image
/SHUTTERSTOCK

Bijela boja

Kada je riječ o tome da prostori budu veći i svjetliji, ne možete zaobići bijele kuhinje. Ako imate posebno malu kuhinju i tražite načine da je vizualno otvorite, najbolje je odabrati bijelu, prljavo bijelu ili krem ​​radnu površinu i uskladiti je s ormarićima sličnih tonova.

image
/SHUTTERSTOCK

Zelena boja

"Očarala nas je zadivljujuća kuhinja u Grana B&B gdje se Zellige pločice koriste i kao pozadina i kao radne ploče", kažu Karan i Sapna Aggarwal iz Bungalowea. To ih je nadahnulo da eksperimentiraju s tradicionalnim meksičkim pločicama umjesto uobičajenih mramornih ploča u kuhinji. Rezultat? Privlačna i topla kuhinja s neospornim stilom.

Ono što je također zanimljivo kod ove zelene boje srednjeg tona jest to da može trenutno poboljšati čak i najmanju kuhinju. Ne samo da ova ideja za kuhinjske pločice izgleda elegantno, one se također lako čiste, otporne su na toplinu i imaju lijepu reflektirajuću kvalitetu koja pomaže u odbijanju svjetla po prostoriji.

image
/SHUTTERSTOCK

Ružičasta boja

Ružičaste kuhinje idealne su kada prostoru želite dati prepoznatljiv izgled. Iako je svijetloružičasta već neko vrijeme u modi, to je nijansa koja može stvoriti jedinstven izgled pri različitim svjetlima i postavkama. Razmislite o svijetloružičastom mramoru ili kvarcu sa zanimljivim venama kako biste ubrizgali suptilnu boju, a da ne izgledate previše neodoljivo ili dječje.

Koja boja radne ploče čini malu kuhinju većom?

Obično će radna ploča svjetlije boje učiniti malu kuhinju većom, stoga je najbolje prikloniti se bijeloj, svijetlo sivoj, bež i nježno ružičastoj boji. Razlog zbog kojeg oni čine prostor većim je taj što prirodno reflektiraju svjetlost, čime se sprječava da prostorija djeluje pretamno ili skučeno.

Ako vam se obična neutralna boja čini previše jednodimenzionalnom, razmislite o materijalu u ovoj paleti, ali koji ima zamršene vene, poput mramora, kako bi prostoriji dali više pokreta i dubine.

image
/SHUTTERSTOCK

Koje boje biste trebali izbjegavati za male kuhinjske plohe?

Iako nema čvrstih i brzih pravila, glavni zaključak iz preporuka koje su podijelili stručnjaci za interijere jest da se želite kloniti boja radnih ploča koje se previše kose s vašim ormarićima.

To je zato što je, posebno u maloj kuhinji, najbolje imati shemu koja besprijekorno teče bez previše vizualnih prijeloma, tako da se granice prostora čine zamagljenima, a on zauzvrat djeluje većim i otvorenijim.

Tako, primjerice, izbjegavajte spajanje tamnoplavih ormarića i tamnoružičastih pultova ili crvenih ormarića sa zelenim pultovima. Za ormare i pultove najbolje je odabrati slične tonove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 08:45