U TRENDU

Formula za ovu vrstu boje prisutna je već tisućljećima, ali kako se danas koristi mliječna boja?

 /SHUTTERSTOCK

Jedan pogled na mliječnu boju i mogli biste pomisliti da kredasti, ponekad naizgled dotrajali završni sloj neće trajati. Iako može poprimiti rustikalni izgled ovisno o primjeni, to je jedan od najotpornijih oblika boje i jedan od najstarijih; korištena je prije tisuću godina u pećinskim crtežima koji postoje i danas, piše Better Homes and Garden.

Iako je ova vremenski testirana formula prisutna već tisućljećima, još uvijek ima mnogo toga za naučiti o njoj, osobito kada je riječ o tome kako se mliječna boja slaže s drugim vrstama boja, o njezinim prednostima i manama.

image
/SHUTTERSTOCK

Što je mliječna boja?

Mliječna boja je netoksična, ekološki prihvatljiva boja na bazi vode koja koristi prirodne sastojke kao što su mliječni protein (kazein), vapno i glina. Budući da ne koristi otapala, veziva i niz aditiva kao mnoge druge vrste boja, sigurna je za upotrebu u zatvorenim prostorima i ne ispušta pare i mirise. Dolazi u obliku praha i miješa se s vodom neposredno prije upotrebe. Dok se miješana otopina može čuvati do tjedan dana, praškasti, nepomiješani oblik može se čuvati jednu do dvije godine bez ugrožavanja boje ili formule. Brzo se suši nakon nanošenja, potrebno je samo jedan do dva sata. Ova vrsta boje je porozna, pa joj je potreban gornji sloj za pravilno brtvljenje.

Mliječna boja u odnosu na druge vrste boja

Mliječna boja naspram kredaste boje: Mliječna boja ima tanji, više istošeniji izgled od kredaste boje. Zahtijeva miješanje s vodom, dok boja od krede dolazi spremna za upotrebu, osim što zahtijeva ponovno miješanje. Obje opcije imaju slab ili nikakav miris i brzo se suše.

Mliječna boja naspram uljane boje: Prednost boje na bazi ulja je izdržljiva, glatka završna obrada koja se može nanijeti preko postojećih slojeva boja na bazi ulja ili vode. Međutim, uljanoj boji treba znatno više vremena da se osuši nego mliječnoj boji, zahtijevajući 24 sata između svakog sloja. U usporedbi s ekološki prihvatljivim aspektima mliječne boje, uljana boja stoji lošije. Ispušta pare koje zahtijevaju odgovarajuću ventilaciju gdje god se boja nanosi.

Mliječna boja naspram lateks boje: Mliječna boja dolazi u varijantama koje ispuštaju malo ili nimalo hlapljivih organskih spojeva (VOC), što znači da su te varijante sigurna alternativa za bojenje u zatvorenom prostoru. Lateks boja može zahtijevati brušenje prije nanošenja, ovisno o površini, a dolazi u različitim završnim obradama u rasponu od mat izgleda ravnog završetka do sjajnog izgleda sjaja.

image
/SHUTTERSTOCK

Razlozi za i protiv mliječne boje

ZA: netoksična i ekološki prihvatljiva

Budući da je mliječna boja lišena štetnih para i kemikalija, siguran je izbor za unutarnje bojanje i bojanje igračaka i namještaja koji koriste djeca. Također neće biti toliko iritantna ako vam dođe na kožu.

ZA: vrijeme brzog sušenja

Dok je nekim vrstama boja potrebno punih 24 do 48 sati da se potpuno osuše, mliječna boja može se osušiti za rekordnih 30 minuta do sat vremena. Budite oprezni i pričekajte četiri sata prije nego što sjednete u svoju novu stolicu obojenu ovom vrstom boje.

ZA: jednostavno čišćenje

Nesreće se događaju, čak i kada ste pažljivo postavili područje za bojenje i zaštitili površine od prskanja, mrlja i kapljica. Srećom, formula mliječne boje na bazi vode relativno se lako čisti s kože i odjeće.

image
/SHUTTERSTOCK

Protiv mliječne boje

PROTIV: zahtijeva brtvljenje

Budući da je mliječna boja porozna vrsta boje, potrebno ju je brtvljenje kako bi se spriječile nečistoće. Konopljino ulje, formula za završnu kremu ili glazuru i pčelinji vosak nekoliko su načina koje treba uzeti u obzir pri odabiru završne obrade. Svakako se odlučite za ekološki prihvatljivu metodu ili ćete se odreći prirodnih prednosti mliječne boje.

PROTIV: cijena

Mliječna boja je skupa ako želite premazati velike površine. Držite se manjih projekata kako biste držali svoje troškove vezane uz boju za mlijeko pod kontrolom.

PROTIV: potrebno je miješati

Ako vaša mliječna boja dolazi u obliku praha, što vjerojatno hoće, morate je pomiješati. To je jednostavan postupak miješanja mliječne boje u prahu s vodom. Različite marke preporučuju različite tehnike, uključujući mućkanje, miješanje i korištenje malog ručnog miksera. Obavezno slijedite upute na pakiranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 08:46