KUHAJ BOLJE

Zadnje rajčice su najslađe, imamo 10 stvarno dobrih ideja kako ih maksimalno iskoristiti

Dobrih ideja nikad dosta, a ovih deset s nama je podijelila Marija Martinović, iskusna vrtlarica i amaterska kuharica

Sezona je intenzivnog dozrijevanja rajčica i na kraju ljeta mnogi od nas završe ne znajući što učiniti s velikim količinama plodova. Tu se najčešće nalaze sorte volovsko srce, cherry, pelat, jabučar i bezbroj drugih koje dozrijevaju tijekom cijelog ljeta. Pa, iako inspiraciju za jela s rajčicama često tražimo u provjerenim kuharicama i receptima zapisanima na komadićima papira koje pronalazimo u kuhinjskim ladicama, uvijek se dobro prisjetiti jednostavnih ideja na koje često zaboravimo, a rajčice čuvaju u najboljoj formi. Upravo je zato Marija Martinović, iskusna vrtlarica i amaterska kuharica, s nama podijelila 10 dobrih načina kako ih iskoristiti pa u njima uživati čak cijele godine.

image
Berislava Picek/Cropix

NAPRAVITE ŠALŠU

Iskoristite velike količine rajčica i ukuhajte slasnu šalšu. Pospremite je u staklenke i koristite cijele zime. Ovakve šalše, začinjene svježim začinima, dat će toplu ljetnu notu jelima u sve hladnijim danima.

• 3 kg rajčica

• 3 luka

• 4 režnja češnjaka

• peršin i bosiljak

• 1 manja paprika (po želji)

U veći lonac ubacite sve sastojke i kuhajte dok ne dobijete gusti umak. Proces može potrajati i do dva sata, ovisno o tome koliko rajčica sadrži tekućine.

image
Marko Miscevic/Cropix/

SKUHAJTE JUHU

Domaća juha od rajčice puna je likopena koji dokazano djeluje u borbi protiv kroničnih bolesti i povećava prirodnu zaštitu tijela od sunca. Domaća juha od rajčice jednostavna je, zdrava i lako se zamrzava ili konzervira.

• 1/4 šalice maslaca (možete koristiti kokosovo ulje ili mast)

• 2 srednje glavice luka narezane na ploške

• 2 velike mrkve, krupno nasjeckane

• 3-4 češnja češnjaka, grubo nasjeckana

• 1 litra temeljca od piletine

• 2 žlice paste od rajčice

• 2 žlice bosiljka

• 5-6 velikih rajčica bez sjemenki

• sol/papar po ukusu

• 2 žličice meda

Na masnoći najprije pirjajte luk. Kada se zastakli, dodajte češnjak i mrkvu. Ubacite pastu od rajčice, bosiljak, sol, papar i med, a zatim i rajčice. Dodajte temeljac i kuhajte dok povrće ne omekša. Kada je omekšalo, prebacite u blender ili u juhu pretvorite pomoću štapnog miksera. Poslužite toplo, s malo svježeg bosiljka.

image
Aleksandarnakic/Getty Images

IZRADITE PASTU (KONCENTRAT ILI KONŠERVU)

Pasta od rajčice može se koristiti u mnogim jelima i jako se dobro smrzava, što je čini prilično korisnom namirnicom. Zamrznite je u posudama za led ili je konzervirajte u malim staklenkama.

• 5 kg rajčice

• 2 žlice maslinova ulja

• 2 žličice soli

• 1/2 žličice limunske kiseline ili 2 žlice soka od limuna

Sve zajedno ubacite u veći lonac pa kuhajte dok ne dobijete gusti umak. Blendajte, procijedite i ponovno kuhajte dok ne dobijete pastu.

image
Berislava Picek/Cropix

MARINIRAJTE ZELENE RAJČICE

Ponekad rajčice otpadnu s grane ili se očekuje mraz prije nego što sazriju. Što učiniti s previše rajčica kada su nezrele? Jednostavno ih - ukiselite! Dva kilograma zelenih rajčica, bez naznaka oštećenja ili bolesti, na jednom kraju probodite čačkalicom i posložite u staklenku. Dodajte korijander, malo čili papričice (prema ukusu) i prelijte ukuhanom mješavinom ¼ šalice soli, 2 žlice šećera, 3,5 šalice octa i 3,5 šalice vode.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

SPREMITE KEČAP

Kečap je prava ljetna namirnica, ali onaj koji kupujemo u trgovini često uključuje nezdrave sastojke poput kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze. Izrada vlastitog kečapa odličan je način da iskoristite višak rajčica, a da pritom prehranu svoje obitelji održite što je moguće zdravijom.

• 6 kg zrelih rajčica

• 6 glavica luka

• 8 češnjeva češnjaka

• 30 dag grožđica

• 6 dag soli

• 15 dag šećera

• 7 dcl jabučnog octa

• ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića

• malo mljevenog papra

Sve sastojke ubacite u lonac i kuhajte dok ne dobijete gusti umak. Rajčicu i luk, naravno, najprije usitnite, a kada je u pitanju češnjak, koristiti možete cijele režnjeve. Na kraju ubacite u blender, rasporedite u sterilizirane staklenke i koristite po potrebi.

image
Berislava Picek/Cropix

SKUHAJTE UMAK ZA PIZZU

Još jedan brzi obrok, domaća pizza, prilično je jednostavna kada već imate umak pri ruci. Ako napravite veću količinu, možete ga zamrznuti ili konzervirati dovoljno da traje cijelu zimu.

• 20 velikih rajčica, nasjeckanih

• 2 paprike, nasjeckane

• 1 velika glavica češnjaka, oguljena i nasjeckana

• 2 glavice luka, oguljene i narezane na kockice

• 1 vezica bosiljka, očišćena od peteljki i sitno nasjeckana

• 1 litra paste od rajčice

• 2 žlice mljevene paprike

• 2 žlice šećera

• sol i papar

Papriku i rajčicu nasjeckajte i ubacite u lonac. Dodajte kockice luka, papriku, pastu od rajčice i začine pa kuhajte dok ne dobijete gusti umak. Pred kraj ubacite nasjeckani bosiljak. Ako je potrebno, prije spremanja umak ubacite u blender kako bi bio gladak.

image
Alle12/Getty Images

NAPUNITE IH

Osim tikvica, puniti možete i rajčice. Vodoravno ih prepolovite i izdubite unutrašnjost. Napunite nadjevom po želji, primjerice, kombinacijom krušnih mrvica, sira, špinata, gljiva, riže ili kvinoje. Bez obzira na nadjev, na kraju dodajte sir, primjerice mozzarellu, koja će se pri pečenju otopiti i cijelo jelo učiniti još slasnijim. Pecite na 200 stupnjeva 20-30 minuta.

image
Pinkybird/Getty Images

ZAMRZNITE IH

Naravno da možete zamrznuti kuhane rajčice, ali jeste li ikada razmišljali o zamrzavanju sirovih rajčica? Možete i to! Narežite ih na kockice ili kolutove, dobro osušite papirnatim ručnicima i stavite na čvrstu podlogu u jednom sloju. Spremite u zamrzivač i, kada postanu dovoljno tvrde, prebacite ih u vrećicu sa zip zatvaračem ili posudu za zamrzavanje. Koristite ih kao dodatak juhama, gulašima i jelima u kojima ćete ih termički dulje obrađivati.

image
Qwart/Getty Images/istockphoto

UBACITE IH U VOĆNU SALATU

Budući da su rajčice tehnički voće, zašto ih ne biste probali dodati u svoju voćnu salatu? Isprobajte ovu neobičnu kombinaciju, mogla bi vam se svidjeti.

• 1 zreli mango, oguljen i nasjeckan

• jagode

• 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih

• 1 šalica kivija, nasjeckanog

• preljev ovisi o ukusu

Sve voće nasjeckajte na kockice pa ubacite u zdjelu. Začinite preljevom po želji i poslužite dobro ohlađeno.

image
Milan2099/Getty Images

DODAJTE U MASLAC

Ono što je sjajno kod izrade aromatiziranog maslaca jest to što ga možete jednostavno zamrznuti. Tako možete napraviti velike količine i imati ga na raspolaganju cijelu zimu.

• 1 šalica cherry rajčica

• mala šaka svježih listova bosiljka (oko 20 listova)

• malo naribane korice organskog limuna

• 1-2 žličice svježeg soka od limuna, po mogućnosti organskog

• 2-3 svježa češnja češnjaka, ribana ili sitno mljevena

• 3 žlice maslaca

• ¼ žličice soli

• svježe mljeveni crni papar

U posudu za pečenje stavite cherry rajčice, limunovu koricu, limunov sok, bosiljak, češnjak, sol i papar. Pecite dok rajčice ne omekšaju. Ubacite sve u blender i usitnite, a zatim pomiješajte s maslacem. Dodatno začinite po želji.

image
Olena Beisiuk/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:45