DOBRE PREPORUKE

Vikend iskoristite za izlet! Ovih 5 istarskih vinarija uvijek su dobra ideja i nude puno više od uživanja u dobrom vinu

Odlazak na izlet uvijek je dobro iskorišteno vrijeme izvan kuće, pa smo napravili popis nekoliko istarskih vinarija

Pred nama su vjerojatno posljednji sunčani vikendi i u nastojanju da ih što bolje iskoristimo najčešće bježimo na izlete prema moru. Ako ste ljubitelj prirode i još k tome volite dobro pojesti i sve to zaokružiti čašom kvalitetnog vina predlažemo odlazak u Istru. Ondje ćete pronaći mnogo odličnih vinarija i stancija, a kako bismo vam olakšali izbor donosimo nekoliko najzanimljivijih koje biste svakako trebali posjetiti.

Vinarija Trapan

U malenom mjestu Šišan, desetak kilometara od Pule nalazi se vinarija Trapan. Ovdje posjetitelji mogu prošetati impresivnim vinskim podrumom, degustirati vina, a u sklopu vinarije i doma obitelji Trapan, nalazi se elegantno uređeni degustacijski prostor i restoran u kojem poslužuju uglavnom riblja jela pripremljena isključivo od lokalnih i sezonskih namirnica. Inače, Trapanova vina osvajala su i svjetske nagrade, a njegove etikete prodaju se i u wine barovima New Yorka.

Stancija Meneghetti

Stancija Meneghetti, okružena vinogradima i maslinicima, nalazi se u blizini malenog pitoresknog gradića Bala. Na posjedu se, uz vinariju, nalazi i luksuzni hotel i vile s bazenima, te restoran u kojem posjetitelji mogu degustirati vina i probati istarska jela pripremljena na moderan način. Ova predivna stancija idealna je za ljude koji traže mir, tišinu, osamu i vrhunsku uslugu.

Vinarija Roxanich

Vinarija Roxanich, smještena ispod Motovuna, već više od dva desetljeća proizvodi ne samo strogo ograničene količine vina s poviješću starom više stotina godina, nego razvija i nove sorte koje se tek pojavljuju na svjetskoj vinskoj sceni. Njihova visokokvalitetna vina mogu se degustirati u restoranu, nedavno obnovljenog, Roxanich Wine&Heritage Hotela, a ono što je također vrijedno pažnje jest i impresivni petokatni vinski podrum koji se nalazi ispod samog hotela.

Vinarija Kozlović

U dolini Vale na sjeverozapadu istarskog poluotoka u blizini mjesta Momjana, nalazi se dom obitelji Kozlović koja već četiri generacije njeguje tradiciju istarskih vina. Ovo mjesto okruženo je prirodom, a na prostranoj ostakljenoj terasi posjetitelji mogu degustirati vino uz ukusne zalogajčiće pripremljene od isključivo lokalnih namirnica. Impresivna je i zgrada same vinarije jer je ukopana u brdo čime je osigurana prirodna hladnoća u prostoru za čuvanje vina u kojem odležavaju njihove najpoznatije etikete kao što su Santa Lucia Noir. Santa Lucia Malvazija, Teran ili Muškat momjanski. Za nešto veće entuzijaste i ljubitelje vina u podrumu vinarije povremeno se održavaju i vinske radionice.

Vinarija Kabola

U okolici Momjana smještena je i vinarija Kabola. Godišnje proizvodi oko 100 tisuća butelja vina, a sve o njihovoj proizvodnji posjetitelji mogu saznati i na nekoliko zanimljivih tura koje vode stručni sommelieri na ovom imanju. Osim vina, koje odležavaju u amforama i hrastovim bačvama, na ovom imanju obitelj Markežić proizvodi i maslinovo ulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:10