SKRIVENI BISER U ZAGREBU

Ulica na Trešnjevci postaje totalni gastro hit! Ovdje možete kupiti kvalitetan kruh, ribu i meso, ali i pojesti dobar ručak

Trakošćanska ulica u Zagrebu postaje sve bogatija dobrim gastro sadržajem! Evo što ovdje, u samo jednoj šetnji, sve možete kupiti i isprobati

Postoje te neke ulice u Zagrebu koje možda nisu često u fokusu, ali imaju toliko toga za ponuditi. Kada smo ovih dana saznali da se u ulici nedaleko trešnjevačke tržnice otvorilo novo mjesto, sjetili smo se, zapravo, koliko je baš ta, Trakošćanska, posljednjih godina narasla i pretvorila se u pravo malo gastro središte. Upravo zato, napravili smo popis mjesta koja ovdje ne biste trebali zaobići, posebice ako ste u potrazi za dobrim komadom mesa, ribe, kruhom i pecivima, kolačima ili jednostavno želite pojesti dobar ručak.

GDJE PO KRUH, PECIVA I KOLAČE?

Ovih su dana otvorili svoju sedmu poslovnicu na zagrebačkoj Ilici, no upravo ovdje, u Trakošćanskoj, ekipa iz Bread Cluba započela je svoj pekarski put. Onog dana kada su baš tamo, na broju 42, otvorili svoja vrata sjećamo se kao da je bio jučer, jer upravo su oni ovdje među prvima ponudili širok izbor kruha od kiselog tijesta i peciva kakva se do tada u Zagrebu još nisu mogla kušati. Poslovnica u Trakošćanskoj baš nam je zato jedna od najdražih Bread Clubovih i kada se nađemo na trešnjevačkoj tržnici, ovdje znamo svratiti po njihov kukuruzni kruh, Dedu, cruffin s pistacijom, focacciu ili samo keks.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Još jedno novo mjesto u Trakošćanskoj, gdje sada možete kupiti pekarske proizvode, ali i slastice, jest zajednički projekt ekipe iz slastičarnice Magnolia i zanatske pekarnice Noel Bread & Deli. Nova lokacija otvorena je tek ovih dana i ovdje možete kupiti kruh i peciva te slastice kao što su pekan tart, pita od jabuke, medena pita, ali i nekoliko novih slatkih kreacija. Više pročitajte ovdje.

image
/Šimun Šitum

Osim zanatskih pekarnica, u Trakošćanskoj se nalazi i kvartovska slastičarnica Šeničnjak u koju mnogi zalaze u potrazi za dobrim krafnama. Svake godine u vrijeme Fašnika ovdje se stvara posebno velika gužva pa, ako se nađete u blizini i jede vam se dobra klasična krafna s pekmezom, znate gdje je možete pronaći.

GDJE PO RIBU, A GDJE PO MESO?

Iako je tržnica relativno blizu, ako ste među štandove stigli prekasno, a baš ste u potrazi za dobrim komadom mesa ili ribe, zaputite se u Trakošćansku jer ovdje možete kupiti oboje. Na broju 42, odmah do Bread Cluba nalazi se jedna od poslovnica Fisherije, gdje kupiti možete, primjerice, očišćene filete ribe, školjke, riblji temeljac, sastojke za sushi i slično. Osim toga, Fisherija nudi i sushi boxeve koje, ako su vam potrebne veće količine, možete i prethodno naručiti.

image
Fisherija I The Meat/
image
Marko Todorov/Cropix

U istoj ulici na broju 13, u mesnici Škokić, pronaći možete odlične komade mesa. Ova splitska mesnica možda je najpoznatija po suradnji s Dujom Piscem, majstorom koji meso za svoje čuvene ćevape napravljene od 21 dan odležane junetine nabavlja upravo od Škokića. Inače, prvu Škokić mesnicu osnovao je u Splitu pokojni Dane Škokić, a danas imaju sedam ispostava - uz zagrebačku, dvije u Splitu, po jednu u Trogiru, Omišu, na Hvaru i Visu.

image
Vedran Peteh/Cropix

Sve meso u mesnici Škokić iz domaćih je izvora, surađuju s proizvođačima, kooperantima iz Bjelovara, Podravine, u novije i vrijeme i s nekima iz Like. U svojim mesnicama, osim svježe teletine, junetine, prilično redovito i govedine, zatim svinjetine i, već u prosincu, mlade janjetine, prodaju i druge svoje proizvode poput gotovih ćevapa, sarajevskih, banjolučkih i leskovačkih. Uz to nude i zamrznute originalne somune iz krušne peći, a onda naravno i kajmak koji uvoze iz Bosne. Cijelu priču o ovoj mesnici pročitajte ovdje.

image
Vedran Peteh/Cropix

A GDJE NA RUČAK?

Kada se zaželite ribljeg ručka u Zagrebu, ako dobro poznajete scenu, jedno od prvih mjesta koje bi vam moglo pasti napamet je konoba Bonaca. Ovdje svakodnevno nude nekoliko jela iz dnevne ponude, a to su najčešće brudet, riba s blitvom, rižoto i neka vrsta tjestenine. Nedavno smo ovdje jeli dobar carpaccio miks, korektne raviole punjene bijelom ribom, vrlo dobar brudet, pljukance s kozicama i sjajne lignjice. Cijene su, s obzirom na to da je u pitanju riba, sasvim korektne i ručak u Bonaci ćete, s pićem, platiti oko 20-ak eura.

image
Privatna arhiva

U Trakošćanskoj se donedavno nalazila i pizzerija Bros, gdje su se nudile korektne pizze, a tu je smješten i Bakin Čušpajz, restoran koji posluje samo kroz dostavu i koji je na dostavnim servisima izrazito popularan. Osim toga, u istoj ulici nalazi se i jedna od poslovnica Domino‘s pizzerija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2024 11:14