VODIČ PO PEKARNICAMA

Baklava, buhtle i hrskava lisnata peciva, omiljene zagrebačke pekarnice imaju novitete i svi zvuče tako dobro

Među slatkim novitetima, nalazi se i jedan slani, koji bi se posebno mogao svidjeti onima koji su jedva dočekali jesen, buče i gljive

S dolaskom hladnijih dana, u zagrebačke zanatske pekarnice stigli su noviteti koje bismo najbolje opisali kao slasne, utješne i stvorene da poprave svaki dan (i svaki dio dana). Od baklava, preko buhtla i danskog peciva koje zapravo ne dolazi iz Danske, pa sve do (križanca) francuskih klasika, u nastavku donosimo popis slanih i slatkih zalogaja kojima ovih dana teško odolijevamo.

BADEMI I BIJELA ČOKOLADA

"Ovo je zapravo pain au chocolat s krizom identiteta, bijelom čokoladom i pastom od badema... ali se deklarira kao Pain Suisse badem gianduja, jer, moderno je", napisali su iz pekarnice Kukuriku u opisu fotografije na kojoj se nalazi, bez pretjerivanja, jedno od najurednijih i primamljivijih lisnatih peciva na koje smo u posljednje vrijeme naišli.

Dakle, ponavljamo, ovo pecivo spaja hrskavo, maslačasto tijesto od tisuću slojeva, bijelu čokoladu i bademe, a još je i dodatno ukrašeno pastom od badema. Zvuči kao idealan, utješan slatki zalogaj kakav nam uglavnom treba na kraju dana, kada se po mraku vraćamo kući i još jednom promišljamo o tome kako dani prolaze zbilja prebrzo.

Adresa: Savska cesta 156 i Mesnička 3

BAKLAVICA OD MILJA I DANSKO PECIVO KOJE NIJE IZ DANSKE

U vitrini mnogima omiljenog Boogie Laba u posljednje su se vrijeme pojavila čak dva noviteta. Prvi je baklava, kako je oni nazivaju, pro max s Boogie twistom, a u pitanju je zapravo hrskavo razlistano tijesto u koje su stavili punjenje od badema i pistacije te kremu od mozzarelle. Kažu da je toliko dobra da su se već tri baklava-maherice, koje su je isprobale, odlučile umiroviti jer, dodaju, ovu njihovu teško je nadmašiti.

U slučaju da niste ljubitelj baklave i sličnih slastica, ili ako vam se uopće ne jede slatko, možda bi vam se moglo svidjeti njihovo novo, slano dansko pecivo. S lisnatim tijestom kombiniraju bukovače i pire od buče, a sve su posuli grana padanom, vlascem i reduciranim acetom.

Zanimljivo je dodati kako dansko pecivo, iako ga tako nazivamo, uopće ne potječe iz Danske, već Francuske, dok su ga u Dansku donijeli Austrijanci. Za one koji žele znati više, kratku povijest danskog peciva donosimo u nastavku.

KAKO JE NASTALO DANSKO PECIVO?

Za taj slatki izum zaslužan je Claudius Gelée, koji je, vjeruje se, negdje oko 1622. godine, zabunom zaboravio u tijesto dodati maslac. Budući da je Gelée bio tek šegrt, vjerojatno je u panici pokušao spasiti cijelu stvar te je maslac naknadno pokušao dodati tijestu tako da je između slojeva ugurao manje komade. Nakon što je iz pećnice izvukao lagano, prozračno tijesto, rezultatom je iznenadio prisutne kolege, ali i sam sebe. Nakon toga, potpuno neočekivano, u njegovom je životu sve krenulo nabolje, i dovitljivi Claudius otvorio je kavanu u kojoj je posluživao pecivo koje je prozvao "tisuću listića".

Recept je kasnije iz Francuske proširio u Italiju, a zatim su ga sredinom 19. stoljeća u Austriju donijeli talijanski pekari. Dugačko putovanje to slatko pecivo na kraju je odvelo u Dansku, kada su 1840-ih danski pekari štrajkali i na poslu su ih zamijenili pekari iz Austrije. Pedantni, ali maštoviti Danci s vremenom su recept izmijenili i prilagodili svojim željama i potrebama, i tako je, vjeruje se, nastalo pecivo u svijetu poznato kao Danish, a u samoj Danskoj kao - wienerbrød.

Adresa: Ulica kneza Borne 26 i Arena centar

NOSTALGIČNE BUHTLE

Ukoliko se ubrajate u klasičare i uvijek najradije birate ono što vam je već poznato, možda je pravo vrijeme da se zaputite u neku od poslovnica Bread Cluba i isprobate njihove buhtle. Pune ih džemom od šljive i kremom od vanilije, zasitne su, moćne i do nas su došle informacije da ih obožavaju čak i oni koji inače ne vole buhtle.

Osim buhtli, dobro je dodati i kako u najnovijoj poslovnici Bread Cluba, na adresi Ilica 203, sada možete pojesti i doručak ili brunch, a među jelima koja nude posebno bismo izdvojili sir s vrhnjem, koji dolazi u kombinaciji sa slaninom, kobasicom i, naravno, njihovim kruhom. Doručak koji budi sjećanja na neka bolja, jednostavnija vremena, totalno nostalgičan i kao stvoren za ovo doba godine.

Adresa: sve lokacije pronađite ovdje

KLASIK KOJEM JE TEŠKO ODOLJETI

Kod nas baš i nije tradicionalan, ali je i dalje klasik, i to francuski, pain au chocolate novost je u vitrini Noel Bread&Deli pekarnica. Riječ je o spoju hrskavog lisnatog peciva koje se puni finom, kvalitetnom čokoladom i za mnoge predstavlja upravo savršen slatki pekarski proizvod.

Pain au chocolate najbolji je kada se posluži još vruć ili topao i odlično se slaže uz šalicu kave, čaja ili matche, pa pri kupovini svakako razmišljajte i o tome.
Dobro je dodati i kako su iz Noel Bread&Delija objavili da su francuskom klasiku dodali mali zaokret, a što je u pitanju, najbolje ćete znati ako se ovih dana zaputite u neku od njihovih pekarnica.

Adresa: adrese svih poslovnica potražite ovdje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 11:50