Dobitnici Zlatnih plaketa Michelin za gastronomsku kreativnost za 2023. godinu, koje se po prvi put dodjeljuju u Hrvatskoj, su splitski restoran Zrno soli i restoran Il Ponto iz Trogira. Dodjelom Zlatne plakete Michelin Hrvatska se svrstala u mali broj zemalja koje, uz tradicionalna priznanja kao što su zvjezdice, Bib Gourmand i preporuke, ima i restorane sa zlatnim plaketama. Osim Hrvatske, zemlje koje imaju restorane nagrađene Zlatnim plaketama Michelin su Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Portugal i Austrija. Partner ovogodišnje dodjele Zlatne plakete Michelin je Hrvatska turistička zajednica, dok je Metro kao organizator dodjele priznanja u splitskom klubu Boiler, dugogodišnji partner Michelinovog vodiča. Iz Metroa ističu kako ovakvom suradnjom žele dodatno naglasiti svoju predanost sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva i pružiti mu profesionalnu podršku.
"Iznimno smo ponosni što se dodjelom prvih Zlatnih plaketa Michelin Hrvatska svrstala među vodeće turističke i ugostiteljske zemlje, što je još jedna potvrda kako kvaliteta hrvatskog ugostiteljstva raste iz godine u godinu. Znamo da se Michelinova priznanja dobivaju na temelju pet jedinstvenih kriterija: kvaliteta proizvoda, majstorstvo kuharskih tehnika, harmonija i ravnoteža okusa, osobnost kuhara izražena u kuhanju i dosljednost. Ako to želimo sumirati, kreativnost je zajednički nazivnik na temelju kojeg neki restoran dobiva svoje mjesto u vodiču. Upravo je zato cilj ovog natječaja bio prenijeti kreativnost koji taj restoran nedvojbeno ima na društvene mreže i iskazati je vizualno. Čestitam ovogodišnjim dobitnicima", izjavio je Imre Horváth, predsjednik uprave tvrtke Metro Hrvatska.
Ivo Vrdoljak, vlasnik splitskog restorana Zrno soli, kaže da ga je iznenadilo ovo vrijedno priznanje.
"Ovo priznanje našem restoranu i našim zaposlenicima vrijedno je s dva aspekta. Prvo jer dolazi od Michelina koji je vodeći svjetski gastro vodič. Nogometnim rječnikom, Michelin je Liga prvaka a ostali gastro vodiči su europska ili konferencijska liga. S druge strane, Zlatna plaketa Michelin je priznanje koje je prvi put pokrenuto u Hrvatskoj, što je opet na neki način posebno“, istaknuo je Vrdoljak.
Voditeljica restorana Il Ponte iz Trogira Marija Šego, u kojem je glavni chef Stjepan Vukadin, naglasila je kako ovaj restoran posluje tek tri godine te da tri puta godišnje mijenja jelovnik.
Dodjela Zlatne plakete Michelin pokrenuta je 2020. Riječ je o kreativnoj inicijativi putem koje se želi potaknuti angažman i povećati vidljivost ugostitelja na društvenim mrežama, kako bi privukli još više gostiju i dodatno osnažili povezanost s Michelinom.