BRAVO!

Mala obitelj iz Vodnjana postigla veliki uspjeh, hrvatsko maslinovo ulje u top 10 na svijetu

Njihovo ulje Exclusive Selection proizvodi se u ograničenoj količini, a cijena na webu za bocu od 500 militara iznosi 36,50 eura

Kada su u travnju prošle godine stigli rezultati EVOOLEUM-a, jednog od najvažnijih natjecanja u svijetu maslinova ulja, pisali smo kako se na listi 100 najboljih našlo čak nekoliko hrvatskih proizvođača. S visokih 94 boda nagrađen je proizvođač Mate Bianca Belleza, koji je proglašen i najboljim iz Hrvatske, 89 bodova dobio je San Antonio za svoj mix, a 87 bodova pripalo je Oio Vivu za maslinovo ulje od vodnjanske buže. Osim toga, veliki uspjeh zabilježio je i mali obiteljski vodnjanski proizvođač Brist.

image
Marina Cosic/

Oni su se, naime, sa svojim Exclusive Selection našli na listi top 10 ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz cijelog svijeta koja se proizvode u limitiranom izdanju. Ovih dana napokon je održana i službena dodjela nagrada, a Lena Puhar O‘Grady s nama je podijelila detalje same nagrade i dodjele.

"U sklopu EVOOLEUM-a ocjenjuju se ulja iz cijelog svijeta i to u nekoliko različitih kategorija. Imamo tako Top 100, Top Health kategoriju, a od prije dvije godine i kategoriju Top 10 ograničene proizvodnje. U tu kategoriju ulaze proizvođači s ukupnom proizvodnjom manjom od 2000 litara godišnje. Mi smo već pet godina u top 100, a ovaj put smo s našim uljem Exclusive Selection sudjelovali i u top 10. Ulje proizvodimo od buže i rosignole u količini od samo 400 litara godišnje, a radi se od maslina koje dolaze sa stoljetnih stabala iz naših maslinika. S tim smo uljem, od preko 1000 prijavljenih, izabrani u top 10, a imali smo i najviši rezultat od 93 boda. Taj smo broj bodova dijelili s još jednim uljem iz Španjolske i jednim iz Italije", rekla nam je Lena iz Brista.

image
Kreativa Na Oko/Brist Extra Virgin Olive Oil Instagram/

Dodala je i kako su, budući da su se našli u top 10, pozvani na dodjelu nagrada, kojoj je prisustvovao i sam ministar poljoprivrede. Kaže kako su svi u obitelji jako ponosni i još uvijek mogu vjerovati da je tako veliko priznanje u njihovim rukama.

"Jako smo ponosni jer ovdje su zbilja prisutni veliki igrači koji šalju svoje predstavnike, to su cijeli timovi koji nekada broje 100 ljudi, a mi smo mala obitelj iz malog mjesta i imamo maslinik od 10 hektara, tako da smo baš jako sretni i puno nam ovo znači."

image
Brist Extra Virgin Olive Oil Instagram/

EVOOLEUM je inače jedno od najreprezentativnijih natjecanja maslinova ulja u svijetu, održava se u Cordobi u Španjolskoj, a ono po čemu su posebni, objasnila nam je Lena, jest sljedivost i transparentnost.

"Svaki uzorak se provjerava kako ne bi došlo do toga da pojedini proizvođači rade ulje samo za natjecanje, a prodaje nešto drugo", objasnila nam je Lena Puhar O‘Grady.

Popis maslinovih ulja u top 10 ograničene proizvodnje potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:32