KRVAVA POSLA

Recept za kućnu izradu krvavica od nule, savjeti protiv potpunog debakla i pucanja kod kuhanja

 Mario Kucera/
Za martinjsko okupljanje nije potrebno imati vinograd, klet ni vinski podrum. Treba samo nabaviti demižonku i krvavice

Postoje jela koja se ili vole ili mrze. Ne podnose sredinu. Mnogo je onih koji se studenom vesele baš zbog krvavica. One su duboko ukorijenjene u našu gastronomsku kulturu, a "ispravnih" receptura valjda je koliko i kuća gdje se prave.

Gdje kupiti krvavice?

Krvavice treba kupiti u kvalitetnim mesicama. Primjerice u Zagrebu, jako dobre krvavice imaju mesnice "Igomat", ali imate ih i kod Kudelića, u Žumberčanki, na Kvatiću u mesnici Don Vito i vrlo vjerojatno mnogo drugih, ali s krvavicama treba "igrati na sigurno" i zato se još dodatno raspitajte za dodatna mjesta

Kako da ne puknu prilikom pečenja?

Jedan par krvavica stavite u pleh za pečenje i dodajte 100 ml vode, ubacite u pećnicu na pola sata na 170°C. Izvadite pleh s krvavicama, pojačajte temperaturu na 230°C i pecite još 10 minuta.

Krvavice od nule

Svojevremeno smo pitali Vesnu Miletić iz zagrebačkog restorana Tač - da nam otkrije svoju recepturu za krvavice i podijeli s nama nekoliko savjeta.

1 svinjska glava

3 kg kožica

3 kg svježih svinjskih srca

1 kg jezika

2% soli

20 g papra

2 velike glavice luka

1/2 jušne žlice ljutih papričica

1/2 male žlice cimeta

1/2 žlice muškatnog oraščića

500 ml skuhane krvi

1 kg prokuhane ječmene kaše

Luk prvo izblendajte, a zatim i prodinstajte najbolje na svinjskoj masti pa odložite sa strane. Sve mesne dijelove skuhajte i sameljite na krupno, a zatim začinite solju, paprom, prethodno pripremljenim lukom, ljutim papričicama, cimetom, muškatnim oraščićem. Sve zajedno dobro promiješajte sa skuhanom krvlju, prethodno prokuhanom ječmenom kašom, potom nadjenuti crijevo, a zatim prokuhajte u vodi na 70°C.

Još savjeta za sprečavanje potpunog debakla

Ne koristite crijeva loše ili upitne kvalitete!

Ne kuhajte krvavice u kipućoj vodi!

Koristite prirodna svinjska crijeva i nakon što ste ih nadjenuli prethodno pripremljenom smjesom kuhajte ih u vodi temperature 70°C

Budite oprezni kod nabave svinjske krvi - ona mora biti svježa, najbolje nabavljena odmah nakon klanja, a to se raspitajte kod svog mesara!

Svježa svinjska krv u hladnjaku može biti najviše dva dana, a nakon kuhanja do 4 dana!

Začini su bitni! Obično se stavlja sol, papar i lovor, ali slobodno ubacite i malo muškatnog oraščića, ljute papričice i cimet!

Krvavice su kuhane ako iz njih ne izlazi sukrvica što možete provjeriti čačkalicom prilikom kuhanja ako niste sigurni

Nakon kuhanja ostavite krvavice da se prosuše, a zatim ih možete peći ili pripremiti kako vam drago!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:52