TOP 7

Krekeri, štapići, čips i pločice: grickalice malih hrvatskih proizvođača koje morate probati

 Spicy Days Instagram/Marko Miscevic/Cropix/
Na policama supermarketa i malih specijaliziranih trgovina pronašli smo svoje favorite

Obožavamo kvalitetan čips i do sada smo već pronašli nekoliko omiljenih vrsta keksa iz supermarketa, ponekad se njima počastimo, a ponekad ipak biramo zdravije, ali jednako ukusne grickalice u kojima možemo uživati bez grižnje savjesti. Posebno nam je drago kada dolaze iz proizvodnja malih hrvatskih proizvođača pa smo tako i u slanoj i u slatkoj kategoriji do sada već pronašli svoje favorite. Heljdini trokuti, hrskavi krekeri, ljuti kikiriki ili aromatični bademi slane su grickalice kojima se volimo počastiti usred radnog dana, dok su kikiriki pločice odličan usputan snack, a voćna koža i jabuke u čokoladi idealan slatkiš kada nam se jede nešto slatko, ali zdravije. Naše favorite potražite u nastavku.

SLANI ZALOGAJI

ZDRAVIJI HRSKAVCI

Kada smo prvi puta isprobali Nutri Kulti trokute od heljde, ostali smo itekako pozitivno iznenađeni. Hrskave grickalice blagog, dobro izbalansiranog okusa i bez suvišnih dodataka brzo su postale jedna od naših omiljenih grickalica uz dobar humus. Također, osim trokuta s heljdom, volimo i njihove frulice od pirovog brašna, a odlični su i krekeri 1000 sjemenki. Ponudu i cijene možete provjeriti na njihovoj službenoj stranici, a pronaći ih možete i u trgovinama zdrave hrane te Spar i Interspar dućanima.

image
Nutri Kulti Facebook/

GRICKALICE ZA SVAKI DAN

Osim fantastične bučnice, pekara Kuraž nudi i odlične hrskave grickalice. Od chia pločica, preko frkanaca i krekera s maslacem do gric grica, u njihovim malim pekarnicama u Španskom, na tržnici Dolac i Kvatriću možete pronaći pakiranja slanih zalogaja u zdravijim varijantama. Isprobali smo njihove krekere koji su odlični uz dobru paštetu ili guacamole, ali i rolice s džemom od marelice koje toplo preporučujemo uz prvu jutarnju kavu.

image
Pekara Kuraž Facebook

ZA ONE KOJI VOLE LJUTO

U slučaju da se ubrajate među one koji se s vremena na vrijeme vole počastiti kakvom ljutom grickalicom, dobra ideja bit će zaviriti u ponudu ekipe iz Volim ljuto. Osim odličnih umaka, naime, u svom dućanu Spicy Days u zagrebačkoj Zagorskoj ulici i webshopu drže i ljuti kikiriki. Odličan je dodatak jelima, posebice azijskim, a ako ste dovoljno hrabri, možete ga i samo grickati uz čašu hladnog piva. No pripazite, stvarno je ljut. Kad se već nađete u njihovom dućanu, svakako zavirite u kutak s ostakom grickalica, nude ih više od 30 vrsta.

image

Spicy Days Instagram

Spicy Days Instagram /

A ŠTO JE SA SJEMENKAMA?

U posljednje vrijeme dobili smo nekoliko preporuka za Pepitas sjemenke. Riječ je o domaćem brendu u čijoj ponudi možete pronaći aromatizirane bučine sjemenke, ali i bademe te suncokretove sjemenke. Veliki su hit njihove pikant sjemenke te mediteran bademi. Ponudu možete provjeriti ovdje.

image
Pepitas Facebook/

SLATKI ZALOGAJI

OMILJENE PLOČICE

Hrskave pločice s kikirikijem koje proizvodi Nutty by Maja jedan su od naših favorita kada su u pitanju slatki zalogaji koji pune energijom. Barice Maje Fertalić nude se u nekoliko varijanti, no nama je još uvijek najbolja originalna verzija koja sadrži tek nekoliko sastojaka - kikiriki, badem, lješnjak, med i kikiriki maslac. Kupiti ih možete u Sparu i Intersparu, Tvornici Zdrave hrane i drugim trgovinama specijaliziranim za zdravu hranu. Priču o Nutty Baricama pročitajte ovdje.

image
Nutty By Maja Facebook/

I VOĆE MOŽE BITI PREDOBRA GRICKALICA

Jeste li čuli za zdrave grickalice od voća? Fru Chef proizvodi ih već neko vrijeme i veliki su hit u prodavaonicama zdrave hrane. Riječ je o zdravim grickalicama od voćne kože naziva Fruit Moons koje proizvodi Jelena Gadže u svom malom pogonu u Sopnici kod Sesveta, a koliko joj dobro ide potvrđuje i činjenica da su njezini proizvodi sve traženiji. Isprobali smo ih gotovo sve i često ih nosimo kao grickalicu na dulje izlete u prirodu. Osim Fruit Moonsa, Fru Chef nudi i voćne košarice, mrvice i pokrivke za slastice. Cijelu priču možete pročitati ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

JABUKE I ČOKOLADA?

Iz koprivničke tvornice Sana Delikatese pak, osim humusa i tahinija, najradije biramo hrskavi čips od jabuke u čokoladi. Iako možda na prvu ne zvuči obećavajuće, posebice ako je jedini čips od jabuka koji ste do sada isprobali bio gumenast i lošeg okusa, ovaj kojeg proizvodi Sana totalni je pogodak i stvara ovisnost. Hrskava, lagana i taman dovoljno slatka, ova varijanta zdravog čipsa jedna nam je od omiljenih usputnih grickalica. Gdje kupiti i druge informacije potražite na službenoj stranici.

image
Sana Delikatese Facebook/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:26