Iako je prošlo razdoblje kada se u mnogim kuhinjama vade cimet i muškatni oraščić, sjeckaju maslac, orasi, bademi i čokolada te prosijavaju brašno i šećer. Kuhinjski gadgeti za uspješnije pečenje uvijek su u modi!
Savjet koji vrijedi za sve, a često ga u brzini zanemarujemo, čitanje je recepta od početka do kraja kako ne biste neki korak preskočili. Koristite li američke recepte, dobro pripazite na mjere, osobito kada radite kolače za koje treba kalup točno određene veličine. Pečete li brownies kolače u prevelikom kalupu, obavezno pratite vrijeme pečenja kako na svoju rešetku ne biste izvadili presušene čokoladne kocke. Kada vam je važno da keksi i kolači ispadnu dobro, nemojte mijenjati recept niti zamjenjivati sastojke - eksperimentiranje čuvajte za opuštene trenutke jer ne znate kako će tijesto reagirati. Ako zamijenite, primjerice, klasično oštro brašno onim kokosovim, nemojte se iznenaditi ako vam se keksi počnu raspadati jer ono upija puno više tekućine od običnog brašna.
Kod keksa je važno da budu jednake veličine i debljine kako bi se podjednako dugo pekli. Ako su vam pretvrdi, predugo ste miješali tijesto, a ako su presuhi, pobjeglo vam je previše brašna. Keksi će vam se previše raširiti prilikom pečenja ako su sastojci koje ste koristili bili pretopli, ali i ako je lim na koji ste ih stavili prije pečenja vruć. Pustite ga da se ohladi na sobnu temperaturu, a tijesto ubacite kratko u hladnjak prije rezanja. Jednom pečene, kekse izvucite na rešetku za hlađenje kako biste ih odvojili od vrućeg lima i omogućili da ispod njih cirkulira zrak. Sretno!
NA NAŠEM TRŽIŠTU
U većini dućana s kućanskim potrepštinama možete pronaći barem jedan oblik rešetke za hlađenje kolača, i to najčešće onaj pravokutni, dok se za okrugle ili praktične sklopive, što je iznimno korisna značajka za lakše skladištenje, morate ipak malo prošetati na više adresa. Za sve u žurbi, izdvojili smo tri opcije iz virtualnih dućana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....