Shopping patrola

Čišćenje oraha za blagdanske kolače ne mora biti gnjavaža, sve što vam treba je dobar alat

 Shutterstock
Čišćenje oraha može predstavljati trenutak zena, a potom ih možete ugraditi u cijeli niz slastica

Imate li stablo oraha u vrtu ili dobru vezu za njihovu nabavku, vjerojatno ste se barem jednom našli pred gomilom smeđih plodova zarobljenih u čvrstoj ljusci koju tek treba pokoriti. Drobljenje i čišćenje oraha mnogi pamte kao nemili zadatak iz djetinjstva, s drvenastim komadićima koji se zabijaju pod nokte i gorkastim orasima koje se ne isplati ni "ukrasti" ako prije niste uklonili kožice zavučene u nabore ploda. Srećom, kada bi na stolu zamirisala meka i sočna orahnjača, brzo bi se zaboravile muke po ljuskama. Čišćenje oraha u odrasloj dobi može predstavljati ukradeni trenutak zena, a jednom očišćene možete ih ugraditi u cijeli niz slastica. Osim izrade spomenute orahnjače, toplo preporučujemo da probate od njih napraviti bazu za pitu. Samo vam treba masnoća, koja može biti maslac ili čak kokosovo ulje, koju ćete povezati s orasima tako što ćete ih zajedno usitniti u blenderu. Na dvije šalice oraha trebat će vam četiri žlice odabrane masnoće, a dobivenu smjesu stavite u kalup za pečenje pite promjera 22 cm i pecite 10 minuta u pećnici na 175°C. Pečenu bazu možete potom koristiti kao podlogu za tortu od sira, čokoladnu pitu, voćne deserte... Želite li orahe koristiti u slanim jelima, možete ih dodavati raznim salatama, a dobro će se slagati čak i s ribljim jelima. Komade lososa možete postaviti u tavu kožom prema dolje, a onu gornju prekriti smjesom koju ste pripremili od nožem usitnjenih oraha. Njih prethodno pomiješajte s mljevenom paprikom, paprom, tri žlice meda i žlicom jabučnog octa. Počnite ribu peći u tavi tako da se kožica zapeče, a zatim prebacite u pećnicu kako biste dovršili pečenje i dobili koricu od karameliziranih hrskavih oraha. U slast!

image
Shutterstock

NA NAŠEM TRŽIŠTU
U domaćim dućanima se za ovu namjenu doista može pronaći svašta, od jednostavnih željeznih kliješta pa do kompleksnijih dizajnerskih drobilica u obliku vjeverica, sobova i drugih likova. Odabir je samo pitanje vaše osobne estetike i dostupnih sredstava. Vidite li ovo kuhinjsko pomagalo samo kao alat koji vam tu i tamo zatreba ili kao predmet koji vas može zabavljati kada ga koristite i služiti kao ukras kada nije u uporabi? Našli smo primjere za obje funkcije.

image
Lonci i poklopci - Brandani kliješta za orahe

LONCI I POKLOPCI

LONCI I POKLOPCI
Brandani drobilica za orahe u raznim bojama
Cijena: 69 kn

Brandani drobilica može se kupiti u više boja, čvrsta je i robusna, a drobi ljusku orašastih plodova bez da zdrobi sam plod. Može poslužiti i za otvaranje navojnih čepova na bocama vina, ali i tradicionalnih plutenih čepova na pjenušcima.
Dimenzije: 7 x 6 x 18 cm
Materijal: čelik
www.lonciipoklopci.hr

image
Take me home - KRTZ! za čišćenje oraha

TAKE ME HOME

TAKE ME HOME
KRTZ! otvarač za orahe
Cijena: 135 kn

Dizajnerica Tea Janković iz studija etcetera osmislila je ergonomski otvarač za orahe po uzoru na orahov list. Jedna oštrica obavlja sve funkcije: otvara ljusku oraha, uklanja unutarnju ljusku te vadi jezgru. Ručno rađeno.

Dimenzije: 8 x 4 cm
Materijal: nehrđajući čelik
www.takemehome.hr

image
Vivre - Excelsa drobilica za orahe

VIVRE

VIVRE
Pomagalo za razbijanje oraha Oh Deer
Cijena: 414,90 kn

Dopadljiva drobilica oraha i lješnjaka u obliku jelena. Orašasti plod se stavlja ispod trbuha životinje te ga se pomoću nazubljene poluge drobi. Drobilicu treba prati ručno.

Dimenzije: 22,5 x 4 x 15 cm
Materijal: legura cinka
www.vivre.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 17:32