Bez ozbira na to jeste li klasičar i najviše volite cijelo pile polako i dugo pečeno u pećnici, volite li se zaigrati pa u kuhinji pokazati još koju tehniku više ili ste vječito u žurbi i treba vam jednostavno, a stvarno ukusno jelo za nedjeljni ručak, nastavite čitati. U nastavku, naime, ostavljamo tri odlična recepta za piletinu s mlincima.
Za početak, nećemo ulaziti u to koristite li domaće ili mlince iz supermarketa, ali možemo vam dati dobru preporuku gdje ih kupiti. Naime, svojevremeno smo radili priču o domaćim mlincima iz Samobora koji su nas totalno osvojili i često im se vraćamo.
PRIČA VRIJEDNA ČITANJA: MLINCHEK
Ako, pak, trenutno niste u mogućnosti nabaviti ih, svratite na bilo koju tržnicu i sigurni smo, među klupama i štandovima s povrćem i jajima, naići ćete i na barem jedan s domaćom tjesteninom, mlincima i korama za savijače. Naš favorit za dobre mlince je brend Nada tjestenine čije štandove pronalazimo na tržnici Dolac. Osim toga, dobre mlince možete kupiti i u malim pekarnicama ili ih, na kraju krajeva, napraviti sami. Postupak uopće nije kompliciran, posebice ako pri ruci imate mašinicu za tjesteninu, a ručak će upravo zbog ručno rađenih mlinaca biti još slađi.
RECEPT ZA DOMAĆE MLINCE, PLUS DOBRI SAVJETI
KLASIČNI PICEK S MLINCIMA
Piletina je prilično zahvalna i kod pripreme uopće ne morate previše komplicirati. Klasičnu pečenu piletinu u komadu napravite tako da je dobro natrljate soli i suhim začinima po želji, a ispod kože ugurate male kockice maslaca. U unutrašnjost pileta možete staviti limun, začinsko bilje po želji (pušlek s timijanom, peršinom, pa čak i ružmarinom bit će dobra ideja), luk i češnjak, a samo pile možete peći u posudi u koju ste stavili luk narezan na polovice, komade mrkve, celera i korijena peršina. Ubacite i koji režanj češnjaka, dodajte ulje, sve dobro promiješajte i pecite u pećnici dok pile ne poprimi boju, a povrće ne omekša.
Od pečenog povrća na kraju možete napraviti odličan umak. Jednostavno ga ubacite u blender s malo temeljca, blendajte dok ne postane kremast i poslužite u zasebnoj posudici.
Kada pile pečete u komadu, prije samo posluživanja izvadite ga iz pećnice, na dno posude gdje se skupila masnoća od pečenja stavite mlince koje ste natopili vrućim temeljcem i pomiješajte. Vratite pile pa sve pecite još kratko kako bi rubovi mlinaca postali hrskavi i slasni.
PUNJENO PILE ZA PRSTE POLIZATI
U slučaju da se osjećate entuzijastično i na stol želite staviti malo drugačiji, još bolji i slasniji ručak, razmislite o tome da napravite pile punjeno špinatom, mozzarellom, parmezanom i integralnim kruhom. Recept za ovo jelo svojevremeno je podijelio Mate Janković, a mi ga testirali i uvjerili se da je u pitanju zbilja slastan ručak.
Dobro bi bilo pile noć prije staviti u vodu s 5 posto soli i 1,5 posto šećera kako bi omekšalo, no ako to i niste učinili, ne očajavajte i iskoristite ga takvo kakvo je. Također, prije pečenja u meso možete utrljati smjesu od ulja, soli, majčine dušice i limunove korice.
Za punjenje koristite stariji kruh i, ako vam pri ruci nije integralni, iskoristite ono čime raspolažete. Što se tiče pečenja mi nismo imali rešetku, ali ako je kojim slučajem imate, pokušajte prethodno punjeno pile staviti na rešetku za pečenje, a ispod u pleh za pečenje dodati bijelo vino, lovor i 2 češnja češnjaka. Prilikom pečenja će se stvoriti umak kojim se pred kraj zalije piletina. Kada pečete piletinu, upalite oba ventilatora i stavite je u sredinu pećnice.
ZA ONE KOJI SE KUHAČE PRIMAJU U ZADNJI ČAS
Odlično pile s mlincima možete napraviti i na tavi s poklopcem. Sve što vam treba je malo korjenastog povrća, omiljeni komadi piletine (batak/zabatak je uvijek dobra ideja), mlinci i temeljac koji ste sačuvali od kuhanja juhe. U slučaju da ste pripremu juhe ovog puta preskočili, uvijek možete koristiti i vodu koju ste dodatno začinili miso pastom.
Najvažnije za kuhanje ovog jela je da se kožica dobro zapeče i otpusti dio masnoće koju će mlinci kasnije upiti te postati slasniji nego što ste mislili da je moguće postići samo pomoću tave.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....