U prvih sedam mjeseci, u Zadru je evidentirano više od milijun noćenja što je 66 posto više u odnosu na isti period prošle, 2021. godine. Veći broj noćenja ne čudi s obzirom na to da smo dvije godine muku mučili s epidemijom koronavirusa koja je zapravo još uvijek vrlo prisutna.
Područje Zadra i okolice zanimljivo je i stranim i domaćim turistima te je gastronomska ponuda tog kraja posebno važna.Ipak, analizirajući gastronomsku ponudu i priliv gostiju koje ovo područje privlači, gastronomska ponuda bi trebala biti daleko bogatija i sadržajnija i to ne samo u pogledu visoke kuhinje, već i zalogajnica, gostiona i konoba.
Gastronomsku ponudu trebali bismo temeljiti upravo na dobroj domaćoj, autohtonoj hrani i šarmantnim lokalima koje je i najteže pronaći. U Zadru ćete se namučiti dok nađete mjesto gdje ćete pojesti dobru pizzu. Postoje objekti sa širom kartom jela koji služe i pizzu ali Zadar na žalost nema dobre prave pizzerije. Objekti koji se klasificiraju ili se žele predstavljati u rangu visoke kuhinje koje možete pouzdano preporučiti također su doista rijetki. U nastavku smo izdvojili nekoliko restorana koje vrijedi posjetiti ovisno o vrsti kuhinje i prigodi odlaska u restoran, a može ih se smatrati najboljim mjestima u gradu u svojoj kategoriji.
Romantična večera: Pet bunara
Adresa: Trg Pet bunara
Restoran 5 bunara postoji više od 40 godina, a nalazi se na istoimenom zadarskom trgu i zasigurno je najbolji restoran u gradu. Prelijep gradski trg s kamenim šternama stvara romantičan ambijent u kojem je posebno ugodno večerati. Ovaj restoran pouzdana je adresa za romantičnu večeru ili ako poslovne partnere želite impresionirati malo višom razinom kuharske prezentacije. Imaju prilično široku kartu od ribljih tartara, liganja, ramsteka ili risotta i sva jela su vrlo korektna, a njihova prezentacija vrlo lijepa. Vinska karta je jako dobra. Možda jedini u gradu imaju tako dobru vinsku kartu. Cijene glavnih jela su oko 130 kuna. Svakako je jedna od najpouzdanijih adresa u gradu za ispraćaj kasnog ljeta.
Veće društvo i ziheraški odabir: Bruschetta
Adresa: Ulica Mihovila Pavlinovića 12
Bruschetta je nešto ležerniji tip lokala od Pet bunara. I ovaj restoran ima jako lijep ambijent i godinama drže renome objekta s izrazito uslužnim osobljem. Obično je vrlo izazovno imati tako široku kartu jela kao što to ima Bruschetta, ali je oni vrlo vješto svladavaju. Bilo da uzmete tjesteninu, rižota, ribu ili meso, ne biste trebali otići razočarani. Ondje uvijek vlada neka dobra, živa atmosfera. Ako trebate odraditi poslovni sastanak u Bruschetti je bolje rezervirati stol u vrijeme ručka jer je atmosfera mnogo mirnija, a večer ostavite za ležerno druženje. Cijene su korektne.
Vrijednost za novac:Trattoria Mediterraneo
Adresa: Madijevaca ul. 4
Ovaj lokal ima jako dobro pogođenu vrijednost za novac. Udaljena tek koju minutu pješice od crkve sv. Donata, u jednoj od sporednih ulica u centru Zadra. Već prvi pogled na jelovnik ostavio je dobar dojam, jer je prva stranica zapravo popis dobavljača, gospodarskih obrta i malih uzgajivača čije proizvode u Mediterraneu koriste za pripremu jela, što je lijepa gesta od strane ugostitelja. I ovdje imaju jako široku kartu pa ako ste neodlučni ili vodite u restoran nekog čiji ukus ne poznajete, Mediterraneo bi mogao biti dobar izbor. Cijene tjestenina kreću se između 80 i 95 kuna, sipa s palentom je 105 kuna, a pizze se kreću između 65 i 85 kuna. Na prvi pogled može vas odbiti jelovnik sa ilustracijama pokraj naziva jela kao i objekt koji istovremeno služi i pizze i ribu i meso, ali ako tražite jednostavno mjesto s korektnom hranom, Mediterraneo će ispuniti te kriterije.
Najbolje mjesto za janjetinu: Tamaris
Adresa: Zagrebačka ul. 5
Ako tražite mjesto gdje pojesti dobru pečenu janjetinu, vaša potraga je završila i odmah možete rezervirati stol u kultnom zadarskom restoranu Tamaris.
Jede vam se sushi: Maguro
Adresa: Borelli ul. 10A
Iako ovdje u bogatim tanjurima nećete uživati uz pogled na more, moderan i s ukusnom uređen restoran, čini nam se, mogao bi biti dobar izbor kako za poslovni ručak tako i za opuštenu večeru. Uz sushi koji je bio standardno korektan, ovdje smo kušali pad thai s kozicama, odnosno rižine rezance s kozicama, dimljenim tofuom i kikirikijem (90 kn) te kung pao sa svinjetinom, kimchijem, coleslaw salatom sa srirachom, jajima i mladim lukom. Obje porcije bile su prilično velike i zasitne, ali ne preteške. Okusi su bili dobro posloženi, a različite teksture jelu su dale dozu uzbuđenja. Posebno nam se svidio taman dovoljno ljutkasti kimchi koji u Maguru rade sami. Dobro je napomenuti kako je kung pao ovdje zapravo naveden kao predjelo, no porcija je više nego dovoljna za glavno jelo. Cijene se kreću oko 100 kuna po jelu.
Veganski restoran: Botanist
Adresa: Ul. Mihovila Pavlinovića 4
Plant based jela kreirali su chefovi Filip Matić i Marina Minko kao konzultantica. Služe različite salate, veganske burgere, hladne i tople juhe i veganske odreske, a reakcije gostiju su uglavnom vrlo pozitivne Nude domaće sokove, ledeni čaj te kavu s biljnim mlijekom. Najprodavanija jela su im burgeri s veganskom pljeskavicom domaćim BBQ umakom i džemom od kapule po cijeni od 95 kuna i njoki u varijanti veganske pašticade po cijeni od 123 kune.
Daj mi nešto slatko: ART Kavana
Adresa: Ul. Bartola Kašića 1
Slastičarnica ART kavana koja nudi najbolje kolače u gradu se smjestila podno zadarskih bedema okružena gradskim parkovima i udaljena od gradske vreve koja ponekad zna biti prilično naporna. Ovdje se izrađuju zaboravljeni recepti kojima ne nedostaje inovativnosti i kreativnosti. U ART Kavani možete probati tradicionalne kolače s pomakom, ali isto tako uz kolač popiti dobru čašu vina, neko žestoko piće ili pjenušac. Glavna filozofija ovog mjesta su kolači s pričom Zadra, tradicionalni okusi prožeti modernom elegancijom i bogatom povijesti grada.
Za vinske frikove: Vinoteka Atrox
Adresa: Ul. Josipa Jurja Strossmayera 14
Ovo je bez sumnje najbolja vinoteka u Dalmaciji, neke svjetske bisere možete kupiti samo ondje. Njihova selekcija šampanjaca je zapanjujuća, pa tako samo ondje možete kupiti perjanice šampanjskih kuća kao što su Laurent Perrier, Pol Roger, Drappier, Henri Giraud, Agrapart, Vouette&Sorbee, Marguet, Duval-Leroy i drugi. Zastupaju i fantastične vinske kuće iz Burgundije poput Louis Jadota ili ikona Rhône i Provanse. Trebalo bi nam mnogo više prostora da obuhvatimo sve Toskance i Španjolce koje nismo mogli pronaći baš nigdje drugdje.