BOŽIĆNI ŠALABAHTER

Detaljan vodič kroz Fuliranje: gdje na kuhano vino, koktel, burger, nešto na žlicu ili slatko?

 Sandro Sklepic/
Donosimo gastro šalabahter gdje smo naveli naše favorite koje ne propuštamo na sad već tradicionalnom božićnom festivalu ulične hrane

Otvoreno je Fuliranje i to na najljepšoj lokaciji do sada, terasi zagrebačkog hotela Esplanade. Ova sad već kultna manifestacija trajat će do 1. siječnja.2022, a radno vrijeme radnim danom je od 12 do 23 sata, a vikendom od 11 do 23 sata.

image
Sandro Sklepic/

Iako, ima tek 12 ugostiteljskih kućica, ponuda je kvalitetnija i daleko zanimljivija, no što je to bila prethodnih godina. Atmosfera je prava blagdanska, lampice su posvuda, Oleander terasom širi se miris cimeta i klinčića, a u pozadini svira u pravilu neka dobra glazba. Primjerice, jučer je za vrijeme našeg obilaska glazbu puštao poznati glazbenik i radijski voditelj Robert Mareković koji je široj javnosti poznat po vođenju zanimljivih emisija na Hrvatskom radiju"Povratak u budućnost" i "Dolcevita". Na loše vijesti o epidemiološkoj situaciji podsjećaju vas tek maske ugostitelja i provjera COVID potvrda na ulasku. Smijeh, dobra gastronomska ponuda, glazba i društvo podsjećaju vas na obavezno uživanje u ovom predblagdanskom raspoloženju.

image
Sandro Sklepic/
image
Sandro Sklepic/
image
Darko Tomas/Cropix/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

U nastavku donosimo popis nekih naših favorita i prijedloga koje ne biste trebali propustiti pa čak ako to zahtjeva i dvoznamenkasti broj odlazaka na Fuliranje

Što piti?

Čaša kuhanog vina je obavezan gadget u ruci kad je riječ o uličnim festivalima koji se održavaju u zimskim mjesecima. Imate nekoliko opcija.

Čašu (dvije, tri ili boca - ovisno o raspoloženju) dobrog vina potražite na kućici Acrobat Champagne & Wine. Teško da se možete prisjetiti kad se (ako ste ikad) pili primjerice Simčičev Cabernet Sauvignon na nekom uličnom festivalu (dostupan je na čaše, 1 dcl košta 25 kuna). Nećete pogriješiti ni ako odete na kućicu kultnog Restača, ali u tom slučaju uz kuhano vino ne zaboravite i porciju slatkog za što je bila zadužena Tea Mamut.

Koktel (ali zapravo desert koji vas je sram ponovno naručiti pa trebate alternativu) - U ovu kategoriju konkretnih toplih napitaka kušajte Eggnog od kokosova mlijeka i ruma na kućici restorana Izakaya ili Spiced punch koji će vas dići iz mrtvih nakon napornog radnog dana ili jednako takvog vikenda. Ovaj topli napitak nalazi se na Esplanadinoj kućici, a rade ga od ruma, narančinog soka, čokoladnog bittersa, mente, vruće čokolade i bademovog mlijeka

Najbolji čaj (može biti podebljan rumom) - vrlo vjerojatno ćete popiti kod Ivane Bekavac na kućici Good Kut. Ivanu Bekavac posjetili smo ovog tjedna i snimili dio pripreme koja je bila potrebna za Fuliranje, a sve možete pročitati u novom broju Dobre hrane koji je na kioscima 5.prosinca.2021.

Što jesti?

Nešto za prigrist ili "doć ću samo na kratko"

Mi smo veliki ljubitelji španjolskih croquetasa i nezaobilazni su Esplanadini kroketi od pršuta i paškog sira, a porcija košta 35 kuna. Osim toga, dobra opcija je fritto misto u Restaču (ali imat će je samo petkom), a posebno zanimljiv je čips od šarana, oboje košta po 30 kuna.

Jede mi se nešto egzotično...

Ako trebate ispuniti ovaj kriterij, vaša kućica je Izakaya Još uvijek nismo uspjeli kušati adventske verzije Izakayinih bunsa, ali redovito naručujemo putem dostave njihove bunse s kozicama u tempuri, cijena na Fuliranju je 65 kuna.

Gdje pojesti dobru kobasicu?

Naša preporuka bila bi El Torova Beef Salsiccia u pecivu od krumpirovog tijesta s ribanom mozzarellom i coleslawom i BBQ umakom (60 kuna) ili Debrecinku s raznim prilozima na kućici Institut za kobasice Mate Jankovića po cijeni od 42 kune.

Nešto na žlicu

Esplanadin bakalar na crveno je odličan. Košta 75 kuna, ali ovim jelom možete "odraditi" ručak i doista je ukusno. Njihov bakalar na crveno prvi put smo kušali prošle godine kad je Esplanada uvela drive-through sustav preuzimanja jela. Druga preporuka je juha od crvene leće s đumbirom Ivane Bekavac na kućici Good Kut koja košta 33 kune. Pogodna je i za vegane.

Konkretno i dobro

Jednom riječju - Restač. Imaju fenomenalne ćevape, a sve o tome kako ih rade i koja filmska ekipa je poludjela za njima čitajte u novom broju Dobre hrane koja je na kioscima sutra, 5.prosinca. Porcija će vas koštati 40 kuna. Kad ste već tamo kušajte i Lampredotto sendvič koji košta 35 kuna. U kategoriji "konkretno i dobro" neće vas razočarati kultni Esplanadini štrukli koji su po prvi put pripremljeni u hotelu jos 1951. godine. Cijena ove slasne delicije je samo 35 kuna, a stvarno rade najbolje u gradu.

Slatko za kraj

Nije novost da Kroštula radi jako dobar panteone, a na Fuliranju (kućica Rakijarnica) ćete moći kupiti u cijeli u komadu, šnitu po cijeni od 29 kuna. Moguće je zatražiti i čokoladni ili karamel preljev. Ako kojim slučajem zaboravite kupiti božićni poklon, apsolutno najbolji božićni kolač koji smo ikad probali je Esplanadin božićni kuglof. Nije jeftin, košta 450 kuna, dolazi zapakiran u ružičastoj kutiji sa satenskom mašnom, a sam kolač je prepun suhog voća, začina i preliven čokoladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 05:34