Bez obzira na plasman Baby Lasagne na ovogodišnjem izboru za najbolju pjesmu Europe, 11. svibnja 2024. godine, većina nas još dugo će pamtiti. Ako ni po čemu drugom, onda po najboljim lazanjama koje najprije pripremamo, a onda i, iznimno samo danas, u njima uživamo uz male ekrane.
Kako bi i vama ispale najslasnije do sada, u nastavku donosimo vodič za pripremu tjestenine, mesnog i bešamel umaka, ali i nekoliko drugih, više nego korisnih savjeta. Dok se lazanje peku, završite s pripremom pića i grickalica, možda i dobrog deserta, ukrasite dnevni boravak tabletićima i u 21 sat vidimo se ispred malih ekrana. Meow!
KAKO NAPRAVITI DOMAĆE TIJESTO
Kada smo nedavno s ekipom iz Papavera snimali serijal na temu tjestenine, s nama su podijelili recept za domaću tjesteninu. Ostavljamo ga u nastavku i dodajemo, u slučaju da ne možete nabaviti semolu, koristiti možete i glatko bijelo brašno, koje je puno dostupnije. U slučaju da, pak, baš tražite semolu, ali ne znate gdje je kupiti, dobro je dodati kako zagrebačka craft pekarnica Bread Club odnedavno u ponudi ima i Mollino Casillo brašna, među kojima i semolu. Nalaze se na nekoliko adresa u gradu, a ovdje vas čeka cijeli popis.
Naravno, ako pripremate lazanje, tjesteninu ostavite u većim listovima, veličine posude za pečenje.
GDJE KUPITI SVJEŽE TIJESTO ZA LAZANJE
Iako je suha tjestenina dostupna u trgovinama sasvim u redu za pripremu lazanja kod kuće, volite li i želite li ipak koristiti svježe tijesto, zaputite se na tržnicu i potražite kiosk s domaćom tjesteninom. Tamo ćete zasigurno pronaći i pakiranja svježe tjestenine od pola ili cijelog kilograma. Dobar primjer su brendovi Tjestenina Nada i Aurelija, oba dostupna na zagrebačkoj tržnici Dolac, ali i nekoliko drugih.
ŠTO JE S MESNIM UMAKOM?
Mesni umak vrlo jednostavno možete napraviti kod kuće od tek nekoliko sastojaka. Trebat će vam luk, mrkva, celer, kvalitetno mljeveno meso i umak od rajčice te još nekoliko dodataka. Pri kupnji mljevenog mesa svakako svratite do svog provjerenog ili mesara na kvartovskoj tržnici te zatražite komad mesa koji želite da vam samelje kako biste bili sigurni da je ono što koristite zbilja svježe i kvalitetno. Koristiti možete samo junetinu, ali je kombinirati možete i sa svinjetinom.
ŠTO JE S ‘BIJELIM UMAKOM‘?
Bešamel umak jedan je od temeljnih francuskih umaka, a mnogima je najpoznatiji upravo kao jedan od sastojaka lazanja. Radi se od brašna, mlijeka, maslaca, soli, a dodaje se i muškatni oraščić. Kada se bešamel umak priprema za lazanje, najčešće se radi rjeđa varijanta pa u nastavku ostavljamo i takav recept.
ŠTO JOŠ MOGU DODATI LAZANJAMA?
Među slojeve lazanja uvijek možete dodati i mozzarellu, parmezan i druge sireve po želji, a umjesto bešamel umaka, za laganiju varijantu, mnogi koriste i ricottu, koju također možete začini po želji.
U Bologni smo prije nekoliko godina jeli lazanje sa špinatom, koji tamošnji kuhari često dodaju u tijesto. Želite li se okušati u tome, koristite svježi blanširani ili smrznuti špinat. Sve zajedno dobro ocijedite pa dodajte jajima i brašnu kod izrade tijesta.
Budući da su lazanje same za sebe dovoljno zasitne, drugi dodaci zbilja nisu potrebni, no želite li ih učiniti aromatičnijima, u umak uvijek možete dodati i začine kao što je, primjerice, timijan, komadiće slanine... Neke od dodataka Talijani možda ne bi odobrili, ali lazanje ionako radite za sebe pa ih i začinite po samo svom guštu.
RED PO RED
Prije nego se bacite na pečenje, na redu je slaganje lazanja. Jedan od najvažnijih trikova koje trebate zapamtiti je da na dno posude najprije stavite malo umaka, a tek zatim prvi list tjestenine. Na taj način spriječit ćete da se tjestenina zalijepi za dno. Također, prije slaganja, cijelu posudu za pečenje možete premazati maslinovim uljem ili maslacem.
Kod slaganja slojeva najprije stavite tjesteninu, mesni umak, bešamel umak, a zatim pospite sirom. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, a na kraju složenac obilno pospite sirom kako bi se, kada se ispeče, na vrhu stvorila hrskava, slasna korica.
NAJSLAĐE ZA KRAJ - POSLUŽIVANJE
Iako kažu da su lazanje najbolje idućeg dana (s čime se i mi slažemo), jasno nam je da je za čekanje prekasno, a i da je svježe pečenoj, još vrućoj tjestenini s finim umacima jednostavno preteško odoljeti. Stoga, preporučujemo vam, ispecite ih barem jedan sat prije nego što u njima planirate uživati, kako bi stigle odmoriti i kako biste ih lakše vadili iz posude za pečenje.
To znači da je s pripremom najbolje krenuti oko 17 sati poslijepodne kako bi lazanje bile gotove oko 20 sati, a vi u njima uživali od 21, za kada je zakazan početak Eurosonga. I to je to, spremni smo za navijanje za Baby Lasagnu. Rim tim tagi dim!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....