RECENZIJA RESTORANA

Već više od 10 godina u ovom zagrebačkom lokalu jede se odlično po pristojnim cijenama

Konkretne porcije, jednostavna i cjenovno pristupačna bistro jela i simpatično uređenje lokala glavni su aduti restorana u centru grada

Lari & Penati već su godinama jedno od onih mjesta koje rado preporučujemo prijateljima i poznanicima kada nas pitaju za restoran s jednostavnom, cjenovno pristupačnom hranom i konkretnim porcijama. Iz godine u godinu ekipa ovdje kuha i radi svoj posao na istom, dovoljno visokom nivou, a plus je i to što što točno znamo što od jela i usluge ovdje možemo očekivati. Uostalom, ova je adresa jedan od temelja moderne bistronomije u našem gradu.

Ovih smo dana stoga jedva dočekali da se vrate s godišnjeg pa na radni dan usred tjedna svratili na ručak, i to odmah po otvaranju restorana, u podne.

image
Privatna arhiva

Kako smo bili prilično gladni, odmah smo naručili tatarski i salatu s kozjim sirom za predjelo, a potom i tri glavna jela, pileća krilca s krumpirom, spring rolice sa shitake gljivama i parmigianu. Posebno nam se svidjelo i to što smo za cijenu od 10-ak eura uz svako glavno jelo dobili i dobro začinjenu lisnatu salatu, koju bi nam u drugim restoranima naplatili između 2 i 5 eura. Za desert smo naručili baskijski cheesecake s preljevom od borovnica.

image
Privatna arhiva

Tatarski biftek na prvi pogled nije puno obećavao, bio je nezgrapno serviran - iz pravilnih je okruglih kalupa prevrnut na tanjur, zadržavši stroge, oštre rubove. Porcija je bila zbilja velika i zapravo je jelo koje bi trebalo izgledati elegantno (i skupo) prezentirano pomalo jeftino. Odmah nam je bilo jasno da je meso samljeveno, a ne kosano, a to nam je odala i tekstura. S druge strane, okusom je tatarski bio dobar, blago kiselkast i s dosta kapara, a serviran je s ukusnom tostiranom focacciom.

image
Privatna arhiva

Umjesto već isprobanih pašteta od bakalara i guščje jetre te quichea, koje ovdje nude za predjelo, naručili smo salatu s kozjim sirom, maslinama, rukolom, koromačem i cherry rajčicama, jednu od četiri koje smo pronašli na meniju. Sir je bio tostiran, ali još uvijek blag i prilično ukusan, komorač je također bio termički obrađen, a ostali elementi samo su ubačeni u tanjur. Iako je salata bila ukusna, svi za stolom složili smo se kako joj nedostaje onaj jedan element koji će je učiniti upečatljivom. Dobra ideja bila bi već i da su komorač ostavili svježim i hrskavim, blago slatkastim, a cherry rajčice lagano zapekli na tavi ili čak u pećnici.

image
Privatna arhiva

Glavna jela na stol su stigla u povećim porcijama i svakako su dostatna da zasite gladnu osobu, posebice u kombinaciji sa salatama. Rolice su bile ukusne, nešto slabije slane, ali u kombinaciji sa slatko-ljutim umakom vrlo dobre. Nisu bile previše masne, ali su još uvijek hrskale i bile su bogato punjene nadjevom.

image
Privatna arhiva

Parmigiana je bila kremasta i već na prvi zalogaj bilo nam je jasno da u kuhinji očito nisu štedjeli na mozzarelli. Svidjelo nam se i to što smo svako malo naišli na cijele komade rajčice s kožom. Porcija je bila konkretna i cijelo jelo bilo je vrlo ukusno.

image
Privatna arhiva

Krilca s đumbirom, soja sosom, narančinim sokom i medom također su bila ukusna, slasna, lijepo začinjena - to je njihov klasik i jelo koje uvijek volimo ponoviti. Krumpir je bio korektan dodatak, no možda bismo voljeli da su se oko priloga u kuhinji malo više potrudili.

image
Privatna arhiva

Iako već prilično siti, nismo mogli propustiti niti baskijski cheesecake koji je bio lijepo kremast, blago kiselkast, a osvježavajući umak od borovnice bio je više nego dobar dodatak. Na stol je stigao dobro ohlađen, što nam se posebno svidjelo s obzirom na pretjerano vruć dan na zagrebačkom asfaltu. Budući da na meniju nemaju sladoled, ovo je itekako dobra alternativa.

image
Privatna arhiva

Hrana u bistrou Lari & Penati i dalje je dobra do odlična, a s obzirom na cijene koje su u današnje vrijeme više nego korektne, kada se sve zajedno sagleda, u pitanju je definitivno dobra vrijednost za novac. Unatoč malim nedostacima, ovo ćemo mjesto i dalje imati na listi omiljenih u gradu i rado ćemo ga preporučiti dalje.

LARI & PENATI

Adresa: Petrinjska ulica 42A

Hrana: 8/10
Ambijent: 7/10
Usluga: 8/10
Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 06:23