Lani se u Korčuli, na samom ulazu u stari grad, otvorio restoran Pepper & Choco. Glavnu ulogu u restoranu imaju Marijo Čepek, vrhunski profesionalac i jedan od naših najpoznatijih chefova, i njegova partnerica Suzana Kvesić, šefica od slatkog, koja je zanimanje inženjera elektrotehnike zamijenila svijetom čokolade i drugih slastica.
Pepper and Choco podijeljen je na dva dijela: vanjski na samome trgu gdje se nalazi desetak stolova pod suncobranima, i unutrašnji, klimatiziran, kapaciteta 40-ak sjedećih mjesta, koji je zapravo i "backup" pozicija za lošeg vremena.
Koncept jela se mijenja ovisno o dobu dana (doručak, brunch, ručak, večera), s posebnim menijima za desetak raznih jela, a sve ih povezuje modernija interpretacija klasičnih okusa, ali i igra, pa se, primjerice, brudet ne služi klasično već u nekoj vrsti dekonstrukcije.
Stigli smo negdje oko 11 sati (još uvijek vrijeme doručka, ali već i bruncha odnosno predručka) te krenuli birati jela s karte za doručak. Na karti se mogu odabrati razne granole i druga pomodna "zdrava" jela, ali i jaja u raznim izvedenicama.
Prvo stiže Paris Brest u slankastoj izvedbi (u originalu je zapravo desert) - prhka tortica, choux, s bademima, s guacamoleom, dimljenom mozzarellom di bufala, jajem na oko i matovilcem. Odličan spoj aromatika i tekstura - hrskavo, mliječno, slankasto, dimljeno - taman da preskočite kavu i naručite čašu laganijeg pjenušca.
Nismo trepnuli kad se na stolu već našla domaća focaccia s lijepim prozračnim rupama namazana iznutra pestom od pistacija, s kuhanom šunkom, taleggio sirom i salaticom. Odlično jelo, za usput pojesti ako ste u žurbi. Potom dolazi quiche s mladim lukom, nadjevom od mladog sira i jaja te hrskavom pancetom, sve pečeno u prhkom tijestu u pećnici. Francuski klasik u dostojnoj prezentaciji, ali i okusu.
Onda stiže "štrik za veš", s tim da na ovom našem vise rukom rezane duge fete domaćeg pršuta obitelji Alduk, težine oko 18 kg koji je zrio preko 4 godine, kako su nam rekli, uz malo kobasica od divljači, paškim sirom i slatkastim chutneyjem od naranči. Odličan pršut, ali i "zafrkantska", iako već viđena prezentacija.
Krećemo na ozbiljnija jela, pa stiže inačica pašticade - meso s podatnije pozicije (nije frikando), krema od šljiva za slatkoću, kockice jabuke za kontrast. Umjesto klasičnih njoka poslužili su nam kroket kuglice. Ukusna i drugačija pašticada, a kako svaka kuća ima svoj recept, ovo je njihova "riceta" i nitko im ne može prigovarati.
Za oko nam je zapeo ragu od teletine s rimskim njokom. Toć je bio laganiji, ljetni, ugodna, primamljiva okusa, s povećim zapečenim rimskim njokom uz malo espume od sira. Ništa nije nedostajalo, ali smo malo kruha ipak upotrijebili da pomažemo tanjur.
Zatim stiže fritto misto, jedostavna frigatura ribica i plodova mora koju ćete, nažalost, rijetko naći u ponudi restorana na Jadranu. Malo friganih srdela, hobotnice, repova kozica, dimljenih dagnji pratio je čips od krumpira i bijeli umak. Sve hrskavo, slankasto i bez ikakava negativnog mirisa od prženja u ulju. Idealan obrok za grickanje i čašu ohlađenog rosea ili bijelog vina.
Moralo se probati malo tjestenine, pa smo dobili domaći crni raviol punjen filom od jadranskih kozica uz meso od grancigule, velike rakovice, i dimljenih dagnji, a podloga je bio bisque od kozica. Fini okusi, kremoznost punjenja raviola, pa slatko meso grancigule, pa repić kozice, pa malo juhice.
Dosad smo naučili da u Pepper & Choco tradicionalne okuse mijenjaju ili rade dekonstrukcije, pa smo naručili dekonstruirani brudet - komponente koje bismo inače našli zajedno poslužene su zasebno: jakobova kapica, krak hobotnice, filet orade, kozice i palenta. A sam gušći crveni toć dolijeva se posebno. Potpuno netradicionalno, ali okusi poznati u zanimljivoj interpretaciji.
Već poprilično siti i zadovoljni, bacili smo se na deserte, odnosno prepustili se Suzani, zaduženoj za slastice. Stiže kombinacija dvije parfe kuglice - od smokve i oraha. Kuglica od smokve napravljena je s parfeom od sira, džemom od smokve i karamelom, a druga je od biskvita i parfea od oraha, sve umočeno u hrskavi omotač od bijele čokolade. Slatko, dvije strukture okusa koje se međusobno nadopunjuju, osvježavajuće i ne preslatko.
Potom desertni favorit, Pavlova, ali "ugodno razbacana" - elementi Pavlove posloženi odvojeno uz hrskave stupiće meringe, sam biraš kako ćeš složiti sastojke. Baš dobro, moderno, neuobičajeno - jedeš i igraš se. Odličan desert.
U slatkoj ponudi imaju mnoštvo domaćih sladoleda, ali i dnevne kolače, pa smo tako probali laganu i osvježavajuću tortu od sira, a za kraj su stigla dva komada francuskog slatkog klasika - choux au craquelin, kuhanog tijesta gdje se punjenje nalazi na vrhu kuglice. Prvi je bio s kremom od pistacija, a drugi s klasičnom slastičarskom kremom od vanilije.
Vinska karta je zasnovana na domaćim etiketama, gdje uz etikete ponajboljih vinara kraja možete šetati po cijeloj Hrvatskoj, a deserte će odlično popratiti neki dobar prošek poput Bibicheve Ambre. Ako ste ljubitelj sauvignona, obavezno kušajte onaj obitelji Korak. Od laganijih, ljetnih, etiketa dobro će pristajati Rukatac vinarije Antunović. Cijene vina su umjerene (ne slijede ustaljenu praksu kalkulacija na Jadranu) i većinu je moguće naručiti na čašu.
U poplavi raznih komentara ovogodišnje sezone (cijena, usluge, kvalitete namirnica), za Pepper & Choco slobodno se može reći da je izvan tog klišeja. Posluga je na razini uz ležerniji, simpatičan pristup, zgodan ambijent i, najvažnije, odlični okusi i odabir jela. Tamo ćemo se rado vratiti i na doručak, i na brunch, i na ručak i večeru. Ili samo na "štrik od pršuta" uz koju čašu vina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....