RECENZIJA RESTORANA

Ovo mjesto još je uvijek dobar odabir za brz i cjenovno pristupačan ručak u centru Zagreba

Ovdje se jede korektna do odlična hrana, porcije su velike, a cijene prilično pristojne

Market street food&drinks mali je lokal koji u zagrebačkoj Gundulićevoj vrlo dobro radi već nekoliko godina. Jela koja nude od samog su početka inovativna, izvedbe korektne do odlične, glazba koja nas je ovdje pratila svakog ručka odlična, a atmosfera ugodna. Pa čak iako su nedavno nakon tek nešto više od godinu dana rada zatvorili svoj drugi lokal u Tomašićevoj, to nije utjecalo na kvalitetu onog u Gundulićevoj i iz ovog restorana nikada nismo otišli razočarani. Upravo se zato i ove godine našao na našoj listi mjesta koja moramo posjetiti.

image
Privatna arhiva

U Market smo svratili na ručak usred radnog dana, oko 14 sati, kada je lokal bio uglavnom prazan, ali su na vrata neprestano dolazili dostavljači u plavim odorama. Upravo smo tome pripisali i nešto dulje čekanje na predjela koja smo, prilično gladni, naručili istog časa kada smo se smjestili za jedan od stolova u malom, ali simpatično uređenom lokalu. Budući da su na meniju imali samo dva, odlučili smo ih isprobati oba, no dok smo čekali da soparnik na njihov način (5,90 eura) i tatarski (12,90 eura) stignu do našeg stola, u 20-ak minuta već smo uspjeli isprazniti prvu čašu naručenog pića pa smo još na predjelu morali naručiti još jednu.

Kada su jela napokon stigla na stol bili smo već pomalo nervozni pa smo brzinski ispraznili tanjur s hrskavim zalogajima koje u Marketu nazivaju interpretacijom soparnika. Riječ je zapravo o korama za savijače koje su oblikovane u male džepiće punjene kremastim, slankastim sirom i blitvom te poslužene uz blago ljutkasti umak, sastav kojeg nismo uspjeli dešifrirati. Bez umaka bismo mogli, a ovakav način pripreme soparnika daleko je od originala, ali nam se zbog hrskavosti baš svidio.

image
Privatna arhiva

Tatarski je bio ukusan, nešto blaži, ali još uvijek lijepo začinjen, blago ljutkast i kiselkast. Ono što nam se posebno svidjelo kod ovog jela je to da su kruh tostirali baš kako treba, jer nema nam goreg nego kada uz tatarski dobijemo običan tost kruh tostiran tek toliko da se zagrije pa onda stajanjem postaje gumenast i beskarakteran. Iako bi oni sitničavi mogli reći da je kruh u Marketu bio taman na granici prepečenog, nama se svidjela izražena hrskavost i jedva smo se zaustavili da ne ispraznimo cijelu košaricu.

image
Privatna arhiva

Za glavno jelo naručili smo dva jela iz stalne ponude, otvoreni raviol s piletinom u šugu ala žgvacet (11,70 eura) i ragu od hobotnice s rimskim njokima (18,90 eura), a kada nam je ljubazno osoblje prezentiralo što se nalazi na dnevnom meniju, nismo odoljeli da ne naručimo i (Ne)punjenu papriku s pire krumpirom (10,40 eura). Od sva tri jela ragu od hobotnice svidio nam se najviše, bio je dobro začinjen, blago slatkast, gust i zasitan, a iznutra kremasti i izvana hrskavi zapečeni rimski njoki bili su dobra alternativa klasičnoj palenti. Punjena paprika bila je korektna, iako bismo voljeli da je meso nešto krupnije mljeveno, a ne paštetaste strukture te da je umak nešto gušći. Pire krumpir, s druge strane, bio je odličan. Lijepo kremast, dobro začinjen i maslačast.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Otvoreni raviol bio je najslabije jelo ručka. Jako blago začinjen, umak je bio pomalo vodenast, kao da je tik prije posluživanja brzinski odmrznut, a kompletno jelo i nije ostavilo neki poseban dojam na nas.

Desert smo ovog puta preskočili, ali budući da smo popili dvije čaše osvježavajuće slatko kiselkaste graševine Jakovac (3,20 eura po čaši), zapravo nam nije ni bio potreban.

image
Privatna arhiva

Ručak od dva predjela, tri prilično zasitna glavna jela i četiri čaše vina platili smo 70-ak eura i, iako smo ovdje jeli i bolje, iz restorana niti toga dana nismo otišli razočarani. Na kraju smo zaključili kako bismo Market, zbog malo drugačije ponude, inovativnog pristupa dobro poznatim jelima i pristupačnih cijena, i dalje preporučili za usputni ručak u gradu ili očito jako popularne dostave.

Market street food & drinks
Adresa: Gundulićeva ul. 13, Zagreb

Hrana: 7/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 8/10
Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:38