Od samog otvaranja pa sve do danas, uz jednu naglu promjenu adrese, SOL tapas na hrvatski Mate Jankovića radi vrlo dobro. Kada god bismo u posljednjih nešto više od godinu dana prošli kroz Trg bana Josipa Jelačića, lokal bi u svako doba dana bio pun, ljudi bi uglavnom grickali kakav zalogaj ili uživali u čaši vina. To se, naravno, može pripisati nekoliko faktora - slavnom imenu koje iza restorana stoji, odličnoj poziciji, ali i malim zalogajima u kojima Janković prezentira najbolje od Hrvatske. Kada smo Sol posjetili prije godinu dana, nismo ostali oduševljeni pa smo, kada je poznati chef napokon kreirao novi meni, požurili isprobati što se to nudi sada.
Ovdje birati možete između degustacijskog menija ili osam hladnih i osam toplih pojedinačnih tapasa. Iako smo krenuli prilično ambiciozno i poželjeli naručiti pet jela iz svake grupe, osoblje nas je upozorilo da bi za dvoje ljudi to ipak moglo biti previše. Naručili smo zato četiri hladna i tri topla jela - profiterole roast beef (12 €), mariniranu tunu (12 €), goveđi tatarski (12 €) i ciklu pečenu u soli (10 €) te zagrebački katsu sando (12 €), krokete od ječma i sipe (12 €) i tacos s puricom i mlincima (12 €).
Za početak smo dobili i maslac sa začinskim biljem te focacciu. Marinirana tuna na stol je stigla s hrskavom slamom od krumpira, polovicama prepeličjih jaja, prženim kaparima, aiolijem i coulisom od pečenih paprika i predstavljala je teksturalno lijepo izbalansiran tanjur. Okusi su se također dobro nadopunjavali, ali nakon nekoliko zalogaja, shvatili smo kako nam ipak nedostaje i malo kiseline. Kap ili dvije limuna jelo bi podiglo na razinu više.
Goveđi tatarski bio je lijepo osvježenje u moru tatarskih koje smo u posljednje vrijeme isprobali. Svjež, s blagim, ali primjetnim notama hrena i hrskavim kokicama od pira, bio je zaista lijepo iznenađenje. Ipak, uz njega nije poslužen tostirani kruh, već smo ga jeli uz koju krišku focaccie koja nam je ostala s početka ručka.
Cikla s kozjim sirom bilo je još jedno vizualno zaista lijepo prezentirano jelo, a ni okus nas nije razočarao. Zemljane arome cikle lijepo su nadopunili lješnjaci, kozji sir i inovativni crumble od maka. Roast beef profiterol s tartufima bio je najslabiji hladni tapas i sveukupno najslabije jelo cijelog ručka. Budući da je profiterol punjen kremom, već pri prvom zalogaju postoji mogućnost da će vam ona iscuriti po majici ili košulji, a unatoč tartufima i mesu, dvije moćne namirnice, jelo je prilično ravno i zaboravljivo, kada su u pitanju okusi.
Nakon hladnih tapasa, priznajemo, već smo bili pomalo siti, ali kada su na stol stigla tri topla jela, nismo mogli odoljeti da na njih ne navalimo odmah. Primijetili smo da, za razliku od prošle godine, sva jela izgledaju daleko primamljivije, pršte bojama i zovu na još jedan zalogaj. Nismo se zato previše suzdržavali, već smo odmah krenuli s tacosima. Rade ih od trgane purice u umaku od pečenja, s kupusom i rajčicama te mlinac tortiljama. Jelo je dobro zamišljeno, ali voljeli bismo da je ipak malo slasnije, bogatije i moćnije, kakvi pravi tacosi trebaju biti.
S druge strane, zagrebački katsu sando bio je upravo sve to. Zagrebački odrezak punjen sirom i šunkom upakiran je u dvije kriške hrskavo tostiranog kruha, začinjen tartar umakom s poštenom količinom češnjaka i limunom za malo svježine. Nakon tog sendviča, još smo nekako uspjeli pronaći mjesta za kroket od ječma i sipe s kremom od komorača i ukiseljenim komoračem, koji je bio dobar, hrskav i kremast u isto vrijeme, ali nije nas oduševio.
Isprobali smo i tri deserta, od kojih se kolač od skute s kruškama u vinu posebno svidio muškom dijelu publike, a mali zalogaj od lješnjaka ženskom. Ipak, zaključili smo na kraju, u usporedbi sa slanim jelima, deserti su prilično bazični i blagi, i idući put bismo ih ipak preskočili.
Na kraju, današnja Sol daleko nam se više svidjela od prošlogodišnje i tijekom cijelog ručka imali smo tek pokoju zamjerku. Količina hrane koju smo naručili na kraju nas je ipak malo previše zasitila, ali vjerujemo kako bi bila taman dovoljna kad biste ovdje na večeru došli s ekipom od četvero ljudi. Uglavnom sva jela dolaze u porciji od četiri komada, a ako na kraju i podijelite račun, cijelo iskustvo bit će itekako dobra vrijednost za novac.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....