RECENZIJA RESTORANA

Je li Zagreb upravo dobio najuzbudljiviji azijski fusion restoran?

Novootvoreni Kiyomi u Gajevoj je posvećen dim sumu, sushiju i japanskom roštilju na drveni ugljen

Meni novootvorenog asian fusion restorana Kiyomi, smještenog u atriju Zagrebačkog kazališta mladih, u prostoru bivšeg Hard Rock Caffea (što će prepoznati svi millennialsi), posvećen je izvrsno pripremljenom dim sumu, sushiju i japanskom roštilju na drveni ugljen. Ni predugačak ni prekratak, odmah nas je zaintrigirao, pa smo se odlučili dublje upustiti u istraživanje zanimljivih jela.

image
Privatna arhiva

Nešto više od 24 sata nakon otvaranja Kiyomi restorana, uspjeli smo osigurati rezervaciju za kasnu večeru – što nije bilo nimalo jednostavno, s obzirom na to da su za rezervaciju bili dostupni samo termini nakon 21h. Za restoran koji je otvoren tek jedan dan, vrlo dobar uspjeh. Po dolasku, na recepciji nas je srdačno dočekala ljubazna voditeljica rezervacija i uputila nas prema šanku gdje smo kratko pričekali dok naš stol nije bio spreman. Šank je estetski zadovoljavajući izvana, nedostaje mu detalja i pomno osmišljene strukture koja bi ga učinila impresivnim. U mnogim sličnim restoranima, šank je ključna točka koja odmah privlači pažnju, pa bi ovaj svakako mogao i trebao biti još malo dorađen. Osim šanka, prvi dojam na vas nesumnjivo ostavlja glazba koja svira i žamor ljudi – stječete dojam da ste zakoračili u malo užurbaniji bar ili tiši klub, a ne u tipičan restoran s mirnom atmosferom. Ovdje nećete čuti zvukove gongova niti cvrkut ptica – ovdje ste došli dobro se zabaviti i dobro jesti.

image
Privatna arhiva

Ubrzo nas je došao preuzeti ljubazni konobar, jedan od mnogih u prepunoj sali, a uočili smo i velik broj kuhara u kuhinji. On nas je uputio prema našem stolu. Već smo unaprijed znali što ćemo naručiti, jer smo pregledali njihov odlično osmišljen web, gdje su sve cijene i fotografije jela jasno prikazane – što je pohvalno. Planirali smo isprobati dva degustacijska menija: Dim Sum tasting menu (30 €) i TORIKO‘s tasting menu (50 €). No, ljubazna konobarica nas je obavijestila o tiskarskoj grešci na webu i meniju, objašnjavajući da se degustacijski meniji pripremaju za minimalno dvije osobe, a cijena po osobi iznosi 50 eura. Ipak, odlučili smo se za kreiranje vlastitog menija kako bismo isprobali što više toga.

image
Privatna arhiva

Za hladno predjelo odabrali smo Tuna, Ebi, California i Unagi hand roll (prva dva po šest, a druga dva po 5 eura) – sushi zalogaje omotane u algu, s tunom, škampom, lososom i jeguljom. Naš stol je jednoglasno proglasio Unagi roll pobjednikom - umak preko jegulje bio je dubok, lagano začinjen i jednostavno božanstven. Odmah iza njega bila je Ebi rolica s osvježavajućom yuzu majonezom, koja nam je izmamila osmijeh. California roll i losos također su bili ukusni, bez zamjerke.

image

California Roll

Privatna arhiva

image

Ebi Hand roll

Privatna arhiva

image

Tuna Hand roll

Privatna arhiva

image

Unagi Hand roll

Privatna arhiva

Dodatno smo za predjelo odabrali carpaccio od Jakobovih kapica. Tanko narezane, ali ne pretjerano tanke Jakobove kapice, bile su uronjene u ponzu umak i ukrašene mikrobiljem te mini enoki gljivama. Ovo je jelo bilo naprosto izvrsno – kapice su zadržale svoju prirodnu svježinu, a umak ih nije prekrio, već je savršeno nadopunio okus. Za početak, ovo je bilo jednostavno odlično.

image

Carpaccio

Privatna arhiva

Dim sum dio menija nismo mogli zanemariti, pa smo se odlučili za nekoliko jela: Har Gao shrimp (9 €), Lobster Cheung Fun (11 €), Fried sesame rice ball (6 €) i Curry puff (11 €). Simpatična konobarica, koja ne govori hrvatski, s osmijehom nas je upitala jesmo li "heavy eaters". Potvrdili smo, i to nije bila prazna priča. Krenimo od Curry puffa – vindaloo janjetina u izvanredno mekim empanadicama od lisnatog tijesta stvara dojam da jedete oblake. Ovo jelo dolazi uz osvježavajući umak od vrhnja, krastavaca i hrskavog povrća – jednostavno savršeno. Loptica od sezama, punjena aromatičnim raguom od govedine i gljiva, dolazi prekrivena yuzu umakom koji savršeno balansira "težinu mesa" i pruža neodoljiv kontrast. Loptica je toliko mekana da je jednostavno ne možete poželjeti drukčiju. Lobster Cheung Fun je rižina rolica ispunjena smjesom od jastoga, kozica i škampi, poslužena s čili soja umakom. Ovo je jelo apsolutni vrhunac dim sum ponude – kombinacija mekoće, slatkoće jastoga i škampa, uz završnu notu ljutine i soli, čini ga zaista neodoljivim. Har Gao shrimp, iako jednostavnijeg sastava (puni se isključivo škampima) donosi jednako impresivan okus – iznimno ukusno.

image

Curry Puff

Privatna arhiva

image

Har Gao

Privatna arhiva

image

Lobster Cheung Fun

Privatna arhiva

image

Rižina kuglica

Privatna arhiva

Robata, japanski roštilj, dio je menija za sve koji vole okus dima i roštilja, a birati možete različito meso i ribu. Satay piletina (10 €) s ukiseljenim povrćem, koju smo naručili najprije, bila je korektna; povrće je to koje je ukralo šou. Enoki gljive sa slaninom također, korektno, ali očekivano – kod ova dva jela smo trebali malo bolje čitati meni. Svinjska potrbušina pak, izuva iz cipela. Savršeno mekano meso, divno slatko-kiselo začinjeno, topi se u ustima i jedva drži na štapiću. Ovo jelo dolazimo ponovno jesti. Ali ne i samo ovo.

image

Enoki

Privatna arhiva

image

Piletina

Privatna arhiva

image

Svinjska potrbušina

Privatna arhiva

Od deserata, možete birati između domaćeg sladoleda (matcha, kokos, mango... za 4 €), ljepljive riže s mangom (7 €), torte od ananasa (7 €) i banana breada (7 €). Mi smo naručili domaći sladoled od kokosa koji je bio odličan završetak večeri na kojoj smo se baš odlično najeli te tortu od ananasa – ujedno hrskava i mekana palačinkica punjena ananasom i nekom vrste kreme od vanilije poslužena s izrazito mliječnim sladoledom – u kojem prevladava okus jogurta. Divan desert zbog kojeg vam je žao što se niste odrekli barem jednog glavnog jela.

image

Sladoled kokos

Privatna arhiva

image

Torta od ananasa

Privatna arhiva

Kiyomi se samo nakon jednog dana rada pokazao kao (da, reći ćemo!) najuzbudljiviji asian fusion restoran u Zagrebu. Zanimljiva jela koja možete pojesti ovdje ne možete pojesti na nijednom drugom mjestu (ili na vrlo malo njih) i svakako biste trebali napraviti rezervaciju. Na ruku će vam ići i cijene koje su iznimno pristupačne pa za 50 eura po osobi možete i pojesti i popiti jako dobru hranu i vino. Kad smo kod vina, karta je prilično duga – od domaćih do talijanskih i francuskih etiketa, koktela, japanskih pića – zaista ne postoji potreba koja nije zadovoljena. Čini se da novo "vruće" mjesto u gradu doista opravdava sva očekivanja. Nadamo se da će tako nastaviti.

Kiyomi

Adresa: Zagreb, Gajeva ulica 10

Hrana: 9/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 9/10
Cijene: €€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 15:03