Još bolja jela

Zbog ovog dodatka sve je ukusnije - pečeni krumpir, običan sendvič, ali i krumpir salata

Karamelizirani luk ukusan je dodatak uz meso, krumpir i salate te biste ga svakako trebali isprobati, ako već niste

Karamelizirani luk sočan je i sladak dodatak brojnim jelima - od toga da obogati hladne umake poput onog od kiselog vrhnja i vlasca, do toga da ga možete dodati u jela poput jednostavne kajgane, gurmanskih sendviča i kremastih umaka za tjestenine. U nastavku donosimo nekoliko recepata u kojima ovaj slatki dodatak igra glavnu ulogu.

KARAMELIZIRANI LUK - OSNOVNI RECEPT

Trebat će vam:
2 velike glavice žutog luka
2 žličice maslaca
1 žličica maslinovog ulja
2 žličice octa/temeljca/aceta balsamica/vode
sol

Priprema:
Luk ogulite, prerežite na pola i režite na trakice tanke oko pola centimetra. U tavi rastopite maslac s maslinovim uljem pa dodajte luk i posolite. Smanjite vatru pa luk cijelo vrijeme miješajte stružući dijelove koji se zalijepe s tave i polako pirjajte na laganoj vatri sve dok se luk ne počne karamelizirati. Podlijte tekućinom po izboru i čekajte dok ne ispari.

image
Mindstyle/Getty Images/istockphoto

Karamelizirani luk ukusan je dodatak uz meso ali i salate, zbog čega je jedan od najukusnijih priloga spoj karameliziranog luka i krumpira. Dva vrlo jednostavna sastojka čine bogat i sladak okus pri svakom zalogaju, a jednostavan recept postat će vam as u rukavu kada se zasitite klasične krumpir salate.

KARAMELIZIRANI LUK S PEČENIM KRUMPIROM

Trebat će vam:
3 velika luka
6 srednjih krumpira
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica šećera
1 žlica balzamičnog octa
sol i papar, po ukusu
svježi peršin

Priprema krumpira:
Zagrijte pećnicu na 200°C pa ogulite krumpir te ga narežite na kockice jednake veličine kako bi se ravnomjerno ispekao.

U velikoj zdjeli pomiješajte krumpir s 2 žlice maslinovog ulja, dodajte sol i papar i prebacite ga na lim za pečenje koji je obložen pekarskim papirom. Pecite ga 30-40 minuta, povremeno miješajući, dok ne postane hrskav izvana i mekan iznutra.

image
Julia Nagy/Getty Images/istockphoto

Kada je krumpir pečen izvadite ga na pladanj te prelijte karameliziranim lukom i peršinom.

KRUMPIR SALATA S KARAMELIZIRANIM LUKOM

Trebat će vam:
800 g krumpira (najbolje mladih ili žutih krumpira)
2 velika crvena luka, tanko narezana
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica maslaca
1 žlica smeđeg šećera (po želji)
2 žlice jabučnog octa
1 žličica senfa
sol i papar po ukusu
1 žlica svježeg peršina, sitno nasjeckanog

Priprema:

Operite i ogulite krumpire i narežite ih na veće kocke. Skuhajte krumpir u posoljenoj vodi, ocijedite te ostavite da se malo ohladi. Za to vrijeme karamelizirajte luk. Kada je luk gotov u maloj zdjelici dobro pomiješajte žlicu maslinovog ulja, ocat i senf pa dodajte sol i papar po ukusu.

image
Bhofack2/Getty Images

Kuhani krumpir stavite u veliku zdjelu, dodajte karamelizirani luk i prelijte sve pripremljenim preljevom. Sve lagano promiješajte kako bi krumpir ostao u komadima te umak prožeo svaki krumpir.

Salatu pospite nasjeckanim peršinom.

SENDVIČI S KARAMELIZIRANIM LUKOM

Ako su vam pak dosadili klasični topli sendviči, dodatak karameliziranog luka može donjeti novi okus koji će obogatiti vaše jesenske zalogaje.

image
Lauripatterson/Getty Images

Napravite jednostavni topli sendvič ili tost samo sa sirom i karameliziranim lukom ili ga koristite kao dodatak na bruschettama uz sir, rajčice ili pak gljive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 13:46