Karamelizirani luk sočan je i sladak dodatak brojnim jelima - od toga da obogati hladne umake poput onog od kiselog vrhnja i vlasca, do toga da ga možete dodati u jela poput jednostavne kajgane, gurmanskih sendviča i kremastih umaka za tjestenine. U nastavku donosimo nekoliko recepata u kojima ovaj slatki dodatak igra glavnu ulogu.
KARAMELIZIRANI LUK - OSNOVNI RECEPT
Trebat će vam:
2 velike glavice žutog luka
2 žličice maslaca
1 žličica maslinovog ulja
2 žličice octa/temeljca/aceta balsamica/vode
sol
Priprema:
Luk ogulite, prerežite na pola i režite na trakice tanke oko pola centimetra. U tavi rastopite maslac s maslinovim uljem pa dodajte luk i posolite. Smanjite vatru pa luk cijelo vrijeme miješajte stružući dijelove koji se zalijepe s tave i polako pirjajte na laganoj vatri sve dok se luk ne počne karamelizirati. Podlijte tekućinom po izboru i čekajte dok ne ispari.
Karamelizirani luk ukusan je dodatak uz meso ali i salate, zbog čega je jedan od najukusnijih priloga spoj karameliziranog luka i krumpira. Dva vrlo jednostavna sastojka čine bogat i sladak okus pri svakom zalogaju, a jednostavan recept postat će vam as u rukavu kada se zasitite klasične krumpir salate.
KARAMELIZIRANI LUK S PEČENIM KRUMPIROM
Trebat će vam:
3 velika luka
6 srednjih krumpira
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica šećera
1 žlica balzamičnog octa
sol i papar, po ukusu
svježi peršin
Priprema krumpira:
Zagrijte pećnicu na 200°C pa ogulite krumpir te ga narežite na kockice jednake veličine kako bi se ravnomjerno ispekao.
U velikoj zdjeli pomiješajte krumpir s 2 žlice maslinovog ulja, dodajte sol i papar i prebacite ga na lim za pečenje koji je obložen pekarskim papirom. Pecite ga 30-40 minuta, povremeno miješajući, dok ne postane hrskav izvana i mekan iznutra.
Kada je krumpir pečen izvadite ga na pladanj te prelijte karameliziranim lukom i peršinom.
KRUMPIR SALATA S KARAMELIZIRANIM LUKOM
Trebat će vam:
800 g krumpira (najbolje mladih ili žutih krumpira)
2 velika crvena luka, tanko narezana
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica maslaca
1 žlica smeđeg šećera (po želji)
2 žlice jabučnog octa
1 žličica senfa
sol i papar po ukusu
1 žlica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
Priprema:
Operite i ogulite krumpire i narežite ih na veće kocke. Skuhajte krumpir u posoljenoj vodi, ocijedite te ostavite da se malo ohladi. Za to vrijeme karamelizirajte luk. Kada je luk gotov u maloj zdjelici dobro pomiješajte žlicu maslinovog ulja, ocat i senf pa dodajte sol i papar po ukusu.
Kuhani krumpir stavite u veliku zdjelu, dodajte karamelizirani luk i prelijte sve pripremljenim preljevom. Sve lagano promiješajte kako bi krumpir ostao u komadima te umak prožeo svaki krumpir.
Salatu pospite nasjeckanim peršinom.
SENDVIČI S KARAMELIZIRANIM LUKOM
Ako su vam pak dosadili klasični topli sendviči, dodatak karameliziranog luka može donjeti novi okus koji će obogatiti vaše jesenske zalogaje.
Napravite jednostavni topli sendvič ili tost samo sa sirom i karameliziranim lukom ili ga koristite kao dodatak na bruschettama uz sir, rajčice ili pak gljive.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....