Umjesto čaše, dvije ili tri vina, boce piva ili klasičnog koktela, ovog vikenda razmislite o malo drugačijim poslasticama za druženje s ekipom s posla ili prijateljima koje dugo niste vidjeli. Svaku od ovih slastica možete napraviti unaprijed pa je, kada gosti pokucaju na vrata, brzinski završiti ili, pak, jednostavno izvaditi iz zamrzivača i poslužiti. Prije nego recepte podijelimo s vama, svakako upozoravamo, ove poslastice konzumirajte odgovorno i, ono najvažnije, uz njih se opustite i zabavite.
PRIJE NEGO KRENETE S PRIPREMOM...
Za gotovo svaku ovakvu slasticu trebat će vam šećerni sirup. Napravite ga tako da u lončić stavite vodu, dobro je zagrijete (ali ne do vrenja), a zatim dodate jednaku količinu šećera. Kuhajte dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ohladite na sobnu temperaturu, a zatim stavite u bočicu, spremite u hladnjak i koristite po potrebi.
ZA LJUBITELJE MOJITO KOKTELA
U slučaju da u društvu imate ljubitelja mojito koktela, pripremite šećerni sirup, limetu, bijeli rum, mentu i led pa sve zajedno ubacite u blender i smiksajte predobar osvježavajući ledeni desert kojeg će se, sigurni smo, tražiti čaša više. Poslužiti ga možete uz papirnate slamke pa će, dok se u čaši otapa, biti još jednostavniji za konzumiranje.
Trebat će vam:
60 ml šećernog sirupa
80 ml soka limete
120 ml bijelog ruma
1 šaka listova mente
2 čaše leda
Priprema:
U blender ubacite sirup, sok limete, rum i mentu. Pulsirajte 30-ak sekundi dok se sastojci ne povežu. Dodajte led i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite odmah.
ZA ONE OZBILJNIJE
Espresso Martini oduvijek je jedan od omiljenih koktela, a posljednje dvije godine, čini nam se, popularniji je nego ikad. Za pripremu ove ledene poslastice neće vam trebati puno sastojaka, ali se prije druženja svakako opremite kvalitetnim likerom od kave, a kako bi pri posluživanju izgledao još ljepše, pobrinite se i da pri ruci imate cijela zrna kave
KREMASTI ESPRESSO MARTINI
Trebat će vam:
oko 400 ml skuhane kave
6 žlica likera od kave
60 ml votke
1 žlice šećernog sirupa
prstohvat soli
zrna kave
Priprema:
Kavu rasporedite u kalup za led i smrznite. Neka u zamrzivaču stoji oko 4 sata. Kada ste spremni za pripremu ledenog koktela ubacite kockice leda u blender, dodajte liker od kave, votku i šećerni sirup. Blendajte jednu minutu i rasporedite u čaše. Dekorirajte s malo soli i zrnima kave. Poslužite odmah.
SLATKI LEDENI HIT ZA LJUBITELJE ROSEA
Ako pak u ekipi imate najviše ljubitelja vina, i to roséa, vaša slastica večeri mogao bi biti frosé. Radi se od ružičastog vina, šećera, soka limete i vode, a u kombinaciju možete ubaciti i voće po želji. Dobar odabir bit će borovnice i maline. Sve zajedno napravite nekoliko sati prije druženja, a zatim, kada ekipa pozvoni na vrata, ledenu slasticu jednostavno servirajte.
Trebat će vam:
750 ml roséa (ili bilo kojeg drugog ružičastog vina)
100 g šećera
100 g borovnica
3 žlice soka od limete
120 ml vode
Priprema:
Vino prebacite u kalup za led i stavite ga u zamrzivač preko noći. Kad ste spremni za pripremu sorbeta, u posudi zagrijte šećer i vodu pa kuhajte nekoliko minuta, samo da se otopi šećer. Dodajte i borovnice te kuhajte još minutu, maknite s vatre i pustite da se sirup ohladi. Procijedite kroz sito pa sve, s kockicama roséa, prebacite u blender. Dodajte sok limete i sve dobro usitnite. Prebacite u plastičnu posudu i zamrznite još jedan sat.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....